„Mozart Steps” şi „Titanic Vals” la Festivalul Internaţional de Teatru Clasic

  de Special Arad | 15 noiembrie 2014, 3:01 PM | Cultură

  0

  Seara zilei de luni, 24 noiembrie, va rămâne, cu certitudine, în memoria publicului ediţiei cu nr. XX a FITCA. Iar certitudinea este conferită de celebra semnătură pe care o poartă – cea a lui Gigi Căciuleanu.

  MOZART STEPS este un spectacol de teatru coreghrafic, produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, el fiind „Un spectacol care se cere obligatoriu văzut, savurat. Un spectacol ce trebuie negreşit revăzut, nu neapărat pentru a-l înţelege, pentru a-ţi explica mai bine ţie, privitor, ce sens are o anumită mişcare, ce semnificaţie exprimă o anume secvenţă, care e conţinutul de idei, cum se spunea la şcoala pe vremuri, al întregului, ci pur şi simplu spre a-l simţi şi redescoperi. Sau a-l descoperi tout court fiindcă sunt absolut sigur că la o nouă vizionare el înseamnă cu totul altceva. Mult mai mult decât o poveste egipteană spusă prin dans pe o muzică ce este şi nu este a lui Mozart. Şi care nici tocmai poveste nu e deoarece are în ea un incomplet, un nespus căruia numai şi numai spectatorul este chemat să îi confere substanţă. Un incomplet care face ca Mozart Steps să fie mai mult decât un spectacol despre viaţa lumii, prin aceasta intrând, din cauza subiectivităţii mele, desigur, într-o stranie dar şi fertilă conjuncţie cu Carmina Burana, un spectacol montat tot de Gigi Căciuleanu cu ceva vreme în urmă la Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Mai mult decât un spectacol despre cuplu, despre un El şi o Ea, despre nenumăraţi astfel de El şi Ea, despre Animus şi Anima, scrie Mircea Morariu pe adevarul.ro

  Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Pavel Bartoş, Nicoleta Lefter, Alexandru Papadopol, Ionel Mihăilescu, Antoaneta Zaharia… Sunt doar câţiva dintre actorii care vor juca în TITANIC VALS, spectacolul care va reprezenta Teatrul Odeon Bucureşti în ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic, în seara zilei de marţi, 25 noiembrie.  Textul lui Tudor Muşatescu a fost pus în scenă de reputatul regizor Alexandru Dabija, decorurile fiind semnate de Helmuth Stürmer iar costumele de  Corina Grămoșteanu.

  Comedia TITANIC VALS nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea chiar dacă a văzut lumina rampei acum 81 de ani. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acțiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.”
  Un naufragiu, o moştenire neaşteptată, un candidat surpriză pentru un loc în parlament, un testament misterios, discursuri politice „piramidale” şi buclucuri sentimentale, lovituri de teatru şi răsturnări de situaţie, într-un spectacol-satiră ce dezvăluie noi perspective asupra umorului lui Muşatescu.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.