Filmul „Aferim!” al lui Radu Jude a câştigat Ursul de argint pentru regie la Berlin

  de Special Arad | 15 februarie 2015, 9:06 AM | Film | Internaţional

  0

  Aferim!” al lui Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru regie la festivalul de la Berlin. Filmul este cel de-al treilea lungmetraj semnat de regizorul Radu Jude şi este singurul film românesc selectat în competiţia oficială de la Berlin.

  „Dacă aş fi ştiut că voi câştiga un premiu atât de important, aş fi fost mai serios atunci când am făcut filmul”, a glumit regizorul român în discursul de acceptare a premiului. Totodată, el a spus că premiul aparţine în egală măsură echipei care a făcut filmul şi a transmis un mesaj decidenţilor din România. „Sper că acest premiu le arată că vor trebui să aloce mai multe resurse cinematografiei”.

  “Aferim! ” a fost selectat anul acesta în competiţia oficială a Berlinalei alături de producţii precum “Queen of Desert”, de Werner Herzog, “Taxi”, de Jafar Panahi, “Knight of Cups”, de Terrence Malick, şi “Eisenstein in Guanajuato”, de Peter Greenaway.

  Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

  “Aferim!” este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

  Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.

  Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii “Lampa cu căciulă”, “Alexandra”, “O umbră de nor”. Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins, printre altele, cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin şi premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia şi la IndieLisboa. Cel de-al doilea lungmetraj, “Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în secţiunea Forum şi a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo şi marele premiu Bayard d’Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF.

  “Aferim!” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene.

  Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când “Poziţia copilului”, produs de Ada Solomon şi regizat de Călin Peter Netzer, a câştigat trofeul Ursul de Aur.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.