Motivul pentru care două mari puteri ale lumii cumpără atât de mult aur!

  de Special Arad | 3 August 2016, 5:27 PM | Business

  0

  Vestea bună pentru amatorii de aur este că Rusia şi China, producătorii no. 1 si no. 3 din lume, îşi fac rezerve oficiale mari de lingouri de aur. Vestea proastă este că la nivelurile de acumulări lunare de aur existente, Chinei şi Rusiei – no.6 şi no.7 în clasamentul rezervelor de aur la nivel mondial – le vor fi necesari aproximativ 6 ani să ajungă la nivelurile poziţiilor 4 şi 5, respectiv Franţa şi Italia, scrie editorialistul David Marsh în materialul apărut în MarketWatch.

  Beijing-ul şi Moscova îşi fac stocuri de aur dintr-o varietate de motive, de la nelinişte la dependenţa excesivă de dolar – aşa cum este în special cazul Rusiei, având în vedere sancţiunile după invazia din Crimeea – în contrast cu randamentele scăzute sau negative ale deţinerilor de valută în Europa, în special moneda euro, scrie capital.ro.

  China pare să fie într-o campanie strategică de contracare a valorii dolarului, concretizată prin oferta sa multianuală de succes pentru a aduce yuan-ul pe linia cea dreaptă. Unitatea oficială a contului din cadrul FMI se va extinde pentru a include moneda chineză de la 1 octombrie, care ar putea fi, eventual, precursorul autorităţilor chineze care încearcă să consolideze DST – în prezent o unitate artificială care nu se tranzacţionează pieţele private – ca o monedă multilaterală de rezervă.

  Comparativ cu China, Rusia a înregistrat cele mai mari achiziţii lunare medii de rezerve de aur în perioada ianuarie – iunie 2016, de 14 tone pe lună, potrivit ultimelor cifre ale FMI. Dar, cu peste 300 de tone de aur mai puţin în rezervele sale decât China, Rusia ar avea nevoie de încă 6 ani pentru a anula decalajul faţă de Franţa şi Italia.

   

   

  Sursa: money.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.