marþi, 14 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Unde și când au mai fost anulate și reluate alegerile prezidențiale

    de Special Arad | 6 decembrie 2024, 3:52 PM | Internaţional | Politikos

    0

    Revoluția Portocalie în Ucraina (2004) și anularea alegerilor în Maldive (2013) (foto: Wikipedia / NDTV)

    Este fără precedent în România: Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Este o situație rară, dar nu neapărat unică. Au existat câteva cazuri în istoria recentă în care alegerile prezidențiale au fost anulate și reluate.

    Iată câteva exemple:

    1. Kenya (2017)

    La finalul lunii august 2017, Curtea Supremă a Kenyei a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale, câștigate inițial de Uhuru Kenyatta, din cauza neregulilor procedurale și a acuzațiilor de fraudă electorală. Alegerile au fost repetate în octombrie 2017, dar opoziția a boicotat scrutinul, ceea ce a dus la o victorie controversată pentru Kenyatta.

    2. Austria (2016)

    În alegerile prezidențiale din mai 2016, Alexander Van der Bellen a fost declarat câștigător în fața candidatului de extremă dreapta Norbert Hofer. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a Austriei a anulat rezultatul după ce s-a constatat manipularea sau gestionarea necorespunzătoare a voturilor prin corespondență. S-a stabilit repetarea celui de-al doilea tur al alegerilor și alegerile s-au reluat în decembrie 2016, însă Van der Bellen a câștigat din nou.

    3. Maldive (2013)

    Curtea Supremă a Maldivelor a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din septembrie 2013, pe baza unor acuzații de fraudă și nereguli procedurale. Alegerile au fost reluate în noiembrie 2013, iar Abdulla Yameen a câștigat alegerile repetate.

    4. Ucraina (2004) – Revoluția Portocalie

    În al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2004, Viktor Ianukovici a fost declarat câștigător, dar opoziția a susținut că au avut loc fraude masive. A urmat o serie de proteste, blocade și greve generale la nivel național în Ucraina, așa-numita „Revoluție Portocalie” (câteodată și Revoluția Castanilor datorită arborilor de castan din Kiev), organizate de susținătorii candidatului la președinție Viktor Iușcenko. Manifestațiile și presiunile internaționale au dus la anularea rezultatului. Al doilea tur a fost reluat în decembrie 2004. În cele din urmă, Viktor Iușcenko a câștigat scrutinul.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.