Monica Fufezan a vorbit la Bibliotecă despre cei 58 de ani de fashion marca Moda SA Arad





Directorul general al societății Moda SA, doamna Monica Fufezan, a împărtăşit experiența sa în antreprenoriat numeroșilor elevi prezenți în sala Concordia a Bibliotecii Județene Arad, fiind invitata specială a ediției de miercuri, 25 octombrie, a evenimentului de tradiție „Personalități Arădene”. Discuția a fost moderată de Lucia Bibarț.
„O statistică spune că la ora actuală 29% din populația activă a României a declarat că dorește să își deschidă o afacere. Această cifră este mult peste media europeană, unde doar 12,8% din populația Uniunii Europene, în mod declarativ, doresc să își deschidă o afacere. Cifrele pe care vi le-am dat sunt la nivel declarativ, unde stăm foarte bine, dar din păcate, ca de obicei în România, la nivel practic, situația este cu totul alta. În România există 21,3 IMM-uri la mia de locuitori, în timp ce în Uniunea Europeană această cifră este de 42,7 IMM-uri la mia de locuitori. Deci suntem tari în dorință, ceva mai slabi în a transpune această dorință în realitate”, a spus Monica Fufezan, drept introducere la experiența sa la „cârma” societății Moda SA.
Dacă acum vedem rar orașul Arad pe harta modei mondiale, ca fapt divers, menţionăm că Aradul era în anii 1860 unul dintre cele mai renumite centre manufacturiere textile din Imperiul Habsburgic, fiind vestit pentru numeroasele case de modă pe care le găzduia. Înaintând pe axa timpului în perioada comunistă, chiar dacă nu mai putem vorbi de acelaşi statut, oraşul nostru avea numeroase fabrici textile unde lucrau peste 20.000 de oameni (amintim fabricile de la UTA, Tricoul Roșu, Teba sau Confecții). Dintre toate fabricile existente în Arad, indiferent de ce domeniu de producţie vorbim, singura care a reuşit să confrunte timpurile grele şi să reziste în capitalism, până în ziua de astăzi, este Întreprinderea de Confecții, acum numită Moda SA.
Fabrica de Confecții Arad (ulterior numită Întreprinderea de Confecții) a fost înființată în 7 iulie 1959, pe strada Ocsko Terezia (actuala stradă Liviu Rebreanu) și care în perioada comunistă era, alături de fabrica din Satu Mare, printre singurele din țară care exportau produsele în vest, în afara „cortinei” comuniste, în Germania, Austria, Italia, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, chiar și Statele Unite ale Americii, dar și către statele comuniste precum Rusia, Cehia, Slovacia, Polonia sau Serbia.
La ora actuală, casa de modă este încă la randament maxim. Chiar dacă în perioada comunistă avea în jur de 2500 angajați, iar acum are în jur de 350, colaborează cu case de modă haute couture din străinătate (de exemplu, Dolce & Gabbana, Claudia Strater sau Windsmoor), ba chiar a și realizat două vestimentaţii purtate de ducesa Kate Middleton în 2014, rochia „Davina” şi jacheta „Jude”, pe care soția Prințului William de Wales le-a cumpărat dintr-un magazin L.K.Bennett din Londra.
Monica Fufezan, de profesie inginer textilist, a vorbit despre greutățile cu care s-a confruntat de-a lungul timpului pentru a ține deschisă și funcțională societatea, legislația dificilă, lipsa de personal etc și cum, deși inițial nu a fost meseria pe care și-a ales-o, a devenit ulterior o activitate pe care o iubește, parte din viața ei.
„Ocup poziția de director la Moda SA, fosta Intreprindere de Confecții, de 28 de ani, așa că am participat la menținerea în viață a acestei intreprinderi. Nu sunt un erou, așa cum spune doamna Bibarț, dar sunt un om simplu care mi-am dedicat viața meseriei pe care mi-am ales-o cu totul întâmplător, dar pe care am ajuns să o iubesc. Am încercat să fac datoria la locul de muncă și acasă într-un mod cât am putut eu de conștiincios. Dacă am reușit sau nu, urmează ca posteritatea să spună. Pot spune că am rămas verticală din punct de vedere al caracterului”, a spus Monica Fufezan.
Comentariile portalului
== RSPEKT PT ORADEA -- DOTARI DE TOP LA SPIT JUD ORADEA == POATE CITESTE SI EX OSPATARUL CIONCA SI HAITA DE LA CIROZA GALBENA ARAD == BAAA ==ALOCATZI FONDURI PT SPITALUL JUD (...)
Nu le mai legați cătușele în față
Oare nu răspunde și el tot unor comenzi?