Se fac demersuri pentru a moderniza și extinde, în maxim 3 ani, Centrul de îngrijire a vârstnicilor de pe Bodrogului





Legislația actuală impune condiții diferite față de cele existente la Centrul de îngrijire a vârstnicilor, de pe Calea Bodrogului, impunând un termen de realizare a modificărilor necesare de 3 ani. În acest sens Direcția de Asistență Socială a primit un buget de 250.000 lei de la Primărie, în vederea obținerii, în primă fază, a documentației tehnice pentru lucrările de extindere și modernizare.
Ultimele modernizări la clădirilor căminului de pe Bodrogului, singurul de stat din Arad, au fost realizate în urmă cu 20 de ani. De exemplu, cea mai recentă schimbare de amploare a fost în 1996, atunci când s-a modernizat complet spălătoria. Chiar dacă anual se fac igienizări, iar centrul este îngrijit, se impune o reconfigurare a spațiilor. Încă din 2018, s-au schimbat standardele de calitate în domeniul serviciilor sociale, iar din ianuarie 2025 a mai apărut un nou Ordin guvernamental, care impune ca într-un termen de 3 ani toate centrele care funcționează în clădiri vechi să fie aduse la cerințele actuale.
Ce se cere mai exact? Ca fiecare cameră să fie cu două, maxim patru paturi, și să fie dotată cu grup sanitar propriu.
105 vârstnici beneficiază de serviciile centrului
Dr. Fira Popa, directoarea centrului de pe Bodrogului ne-a spus că la ora actuală, din cele 150 locuri disponibile, sunt ocupate 105.
„Avem camere și de 3 paturi și de 4 paturi, dar și de 5 sau 6 paturi. Noi îndeplinim criteriile din ordinul mai vechi, care specifica un grup sanitar la 6 persoane, dar nu era prevăzut să fie neapărat la cameră, ci spațiu destinat. Dar după aceste noi norme care au apărut, camerele pot să fie de 2 paturi sau maxim 4 paturi și să aibă fiecare baie proprie. Se dorește ca viața beneficiarilor să fie mai calitativă, sentimentul de intimitate să fie mai mare”, a explicat dr. Popa.
Conducerea Direcției de Asistență Socială (DAS) Arad, sub a cărei administrare funcționează centrul, a căutat diferite surse de finanțare pentru extinderea necesară de spații, identificând un program al Ministerului Muncii care urmează să fie lansat anul acesta. După ce a obținut o consultanță gratuită din partea DSP Arad, Direcția a depus în acest sens o solicitare Primăriei Arad pentru a obține bugetul necesar întocmirii proiectului tehnic, în vederea aplicării cererii de finanțare cât mai repede.
Solicitarea a fost aprobată, în acest sens fiind votat un amendament la proiectul Bugetului General de Venituri și Cheltuieli, în ședința de 25 martie, prin care s-au alocat către DAS 250.000 lei.
„Merită vârstnicii noștri să beneficieze de tot confortul. Am găsit înțelegere în Consiliul Local, nu a fost niciun vot împotrivă. E important, te definești prin modul în care îți tratezi bătrânii. Lucrările le vom face în orice caz pe două etape, pentru a nu deranja beneficiarii. Va trebui să vină un specialist să identifice cel mai bun spațiu din incintă, dar loc este, avem 17.000 mp”, ne-a spus dr. Fira Popa, directoarea Centrului de îngrijire vârstnici.
Citește și:
Bugetul Aradului pe 2025 a fost aprobat. 77,55 % din investiții, realizate prin fonduri europene
Comentariile portalului
Îmi cer scuze!! Se auzea destul de greu, din cauza ecoului din sală. Am corectat, din nou, cu scuzele de rigoare!
Incredibil… si după ne miram ca nu se intampla nimic in Arad
Marga Mariela este Barna Maria, multumesc.