marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ministerul rus al Apărării spune că Ucraina exportă masiv cereale în România, iar pe drumul de întoarcere sunt aduse la schimb arme și muniții străine

  de - | 1 mai 2022, 7:57 PM | Naţional

  0

  Propaganda oficialilor de la Moscova aduce din nou acuzații la adresa României. Ministerul rus al Apărării spune că Ucraina exportă masiv cereale în România, iar pe drumul de întoarcere sunt aduse la schimb arme și muniții străine. Surse oficiale din Ministerul român al Apărării au declarat pentru Digi24 că acuzațiile sunt o denaturare grosolană a realității.

  Aceste acuze au fost publicate într-un mesaj al Ministerului rus al Apărării publicat pe contul de Telegram. Potrivit Moscovei, Ucraina a organizat exporturi masive de cereale, porumb, plante oleaginoase și animale de fermă către România, pe cale rutieră și feroviară, precum și cu barje din portul Izmail, de-a lungul Dunării. Mai mult, rușii au și făcut și calcule: ar fi fost exportate astfel nu mai puțin de 20 de milioane de tone de marfă. Iar la întoarcere, în schimbul produselor, sunt aduse în Ucraina arme și muniții străine, potrivit Ministerului rus al Apărării.

  Oficialii Ministerului român al Apărării au reacționat și spun că aceste afirmații reprezintă o denaturare grosolană a realității. În ceea ce privește sprijinul economic acordat Ucrainei, inclusiv prin deschiderea unor căi care să permită reluarea exporturilor de cereale, România va continua acțiunile concrete de solidaritate, inclusiv prin asigurarea continuității lanțului de aprovizionare cu produse agricole, transmite Bucureștiul.

  „Orice speculații privind utilizarea acestor transporturi comerciale ca acoperire pentru alte acțiuni de natură militară fac parte din arsenalul de propagandă și manipulare a realității activat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina”, au declarat surse oficiale din MApN.

  Nu este însă prima dată când informații de propagandă ale Moscovei sunt transmise chiar prin purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. În 18 aprilie, acesta a declarat că Ucraina ar fi angajat peste 6.800 de mercenari străini din 63 de țări, iar România era, alături de Polonia și SUA, ar fi una din țările care ar fi trimis cei mai mulți luptători.

  De asemenea, la începutul lunii martie, Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului condus de Serghei Șoigu, amenința pentru prima dată, într-o declarație oficială, țările care ajută Ucraina: orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, avertiza Igor Konaşenkov.

  „Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat”, spunea Konaşenkov. În acest context, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a acuzat că unele avioane de luptă ucrainene ar fi fost dislocate în România și în alte țări vecine Ucrainei. Konașenkov a avertizat că, dacă aceste avioane de luptă atacă forțele rusești de pe teritoriul acestor națiuni, acest lucru „ar putea fi considerat ca o implicare a acestor țări în conflictul militar”.

  De fiecare dată, premierul Nicolae Ciucă a respins aceste acuzații ale Moscovei și a subliniat că sunt „fake news” și propagandă menită să deturneze atenția de la ceea ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina.

  Sursa: digi24.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.