marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Minim 8% din FNUASS asistenței medicale primare

    de - | 30 noiembrie 2019, 11:41 AM | Comunicate contra cost

    0

    Medicul și senatorul USR Arad, Adrian Wiener, propune asigurarea unui minim de 8% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate asistenței medicale primare, precum și implicarea activă a autorităților locale în sprijinirea medicinei de familie.

    Situația actuală a acestei specialități în România este una îngrijorătoare, peste 700 de localități fiind fără medici de familie, iar vârsta medie a acestora este de 57 de ani. Se estimează că în următorii 10 ani vor pleca din sistem, prin pensionare, 30% din cei 11.000 de medici de familie din România.

    Indicatorii de performanță ai sistemului sanitar din România sunt foarte slabi: accesibilitatea la sistem rămâne una dintre cele mai slabe din Europa; nevoile medicale nesatisfăcute mult peste media UE cu un decalaj major între rural/urban; decalajul dintre bogați și săraci în ceea ce privește neefectuarea unui control medical necesar este dublu față de media UE; 25% dintre femeile din mediul rural nu au asigurare de sănătate iar 1 din 5 gravide sunt evaluate de obstetrician pentru prima dată în momentul nașterii.

    Adrian Wiener, senator USR Arad: „Medicina de familie este piatra de temelie a sistemului de sănătate din România și garanția asistenței medicale integrate a pacientului. Aproape jumătate din populația țării trăiește în mediul rural, unde principalul acces la sistemul de sănătate, adesea singurul, este prin intermediul medicului de familie.

    În paralel, avem o rată mare de trimitere către spital sau ambulatoriile de specialitate — peste 10%, din cauza dotării inadecvate a cabinetelor medicilor de familie, lipsei de autonomie în prescrierea unor medicamente sau recomandarea unor investigații. Cu toate acestea Asistența Medicală Primară, care include și Medicina de Familie, beneficiază de sub 6% din banii FNUASS, media europeană fiind semnificativ mai mare, 10 – 14% din bugetele sănătății.

    Soluția este transferul poverii sistemului de sănătate dinspre medicina de spital spre medicina prespitalicească și optimizarea rolului de filtru al medicinei primare (controlul ratei internărilor evitabile), bineînțeles cu condiția obligatorie a unei finanțări corespunzătoare.

     


    Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.