vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Militari români uciși de doi indivizi care purtau uniforme ale forțelor naționale afgane. Un al treilea este rănit

  de - | 10 mai 2017, 11:43 AM | Naţional

  0

  Cei doi militari români care au murit sâmbătă în Afganistan au fost uciși de doi indivizi care purtau uniforme ale forțelor naționale afgane de apărare și securitate, a declarat un purtător de cuvânt al operațiunii „Resolute Support”.

  Cei doi indivizi au deschis focul într-o unitate a armatei afgane din sudul Afganistanului, precizează NATO într-un răspuns la solicitarea televiziunii, fără a specifica dacă cei doi făceau parte din rândul forțelor afgane sau dacă au pătruns în unitate deghizați în soldați.

  „Doi membri ai Misiunii NATO «Susţinere determinată» («Resolute Support») au murit sâmbătă dimineaţă după ce doi indivizi care purtau uniforme ale serviciilor de securitate afgane au deschis focul” în cursul unei sesiuni de instruire, anunţă Alianţa Nord-Atlantică, transmite și AFP.

  „Militari NATO au ripostat atacului, împuşcându-i mortal pe cei doi atacatori”, precizează NATO.

  Autorităţile afgane au comunicat că incidentul a avut loc într-o bază militară din provincia Kandahar, precizând că doi militari străini au fost ucişi, iar alţi doi au fost răniţi.

  Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit „în urma unui incident” care a avut loc sâmbătă, la ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani, a anunțat anterior Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat.

  Cei trei militari au fost răniți, iar doi dintre ei nu au mai supraviețuit.

  „În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit, iar starea militarului rănit este stabilă și urmează să fie transferat la un spital din Germania”, precizează ministerul într-un comunicat.

  Familiile victimelor au fost anunţate, iar incidentul este anchetat de o comisie militară.

  „Am aflat cu profundă tristeţe despre moartea militarilor care au căzut la datorie astăzi, în timpul executării unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât şi în numele tuturor militarilor români, transmit condoleanţe familiilor, prietenilor şi camarazilor lor de arme. Dumnezeu să-i odihnească pe acești bravi ostași și buni români!”, a transmis ministrul Mihnea Motoc, citat în comunicat.

  Avansați post-mortem

  Motoc îi va avansa la gradul de sublocotenent post-mortem pe plutonierul Iulian Dumitrescu și pe sergentul Adrian Vizireanu, care și-au pierdut viața în timpul executării unei misiuni în teatrul de operații din Afganistan, informează MApN într-un nou comunicat.

  De asemenea, Ministerul Apărării a anunţat că investighează circumstanţele morţii celor doi militari, urmând să le facă publice în cel mai scurt timp, până la îndeplinirea procedurilor de repatriere a militarilor.

  Luni, 9 mai, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari.

  Totodată, crosul veteranilor de război „VeteRUN – Cupa Steaua”, programat pentru duminică, 8 mai, de la ora 11.00, a fost amânat pentru o dată ulterioară.

  Armata română a pierdut în total 25 de militari în cursul operaţiunilor din Afganistan, la care participă din anul 2001 de partea coaliţiilor internaţionale conduse de NATO şi de Statele Unite, potrivit bilanţului Ministerului Apărării.

  Astfel, conform datelor publicate de minister, în perioada noiembrie 2003 – mai 2016, 25 de militari români au murit în timpul misiunilor din Afganistan.

  Alţi 100 de militari români au fost răniţi în teatrul de operaţiuni din Afganistan.

  sursa: cotidianul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.