sâmbãtã, 13 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  4,4 milioane de pachete de țigări descoperite la frontiere. Captura de la Nădlac, în valoare de peste 1,4 milioane de euro, printre cele mai mari

  de Ioana Costaș | 25 decembrie 2023, 11:33 AM | Știri Arad

  0

  Aproximativ 4,4 milioane de pachete cu ţigări au fost descoperite la frontierele României în primele 11 luni din anul 2023, arată statistica Poliției de Frontieră, care mai indică faptul că „în comparație cu perioada similară a anului 2022, se constată o creştere cu 25% a numărului pachetelor de ţigări reţinute”.

  „În primele 11 luni din anul 2023, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 4.393.608 pachete cu ţigări, în valoare de 74.572.973 lei. De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite aproximativ 16.765 kg tutun, 9.757 kg tutun narghilea şi 3.103 kg tutun pentru pipă şi au fost identificate şi destructurate 3 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 47 de persoane”, arată cifrele Poliției de Frontieră.

  Totodată, în perioada supusă analizei, polițiștii de frontieră au constatat 389 de infracțiuni pentru contrabandă și fraudă vamală, iar, din cazuistica înregistrată, s-a constatat faptul că traficanții proveneau preponderent din Bulgaria, Cehia, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina și România.

   

  Pachete de țigări, la frontierele Giurgiu și Calafat

  „În perioada analizată, au fost depistate transporturi semnificative de ţigări la frontiera cu Bulgaria. Ţigaretele au fost descoperite în general prin punctele de trecere a frontierei (Giurgiu şi Calafat), fiind traficate prin metoda «capac» sau ascunse în spații special amenajate în compartimentele de transport marfă ale autovehiculelor.

  Agresiunea armată asupra Ucrainei și acțiunile subsecvente acestei situații, precum şi dispunerea unor măsuri de întărire a supravegherii frontierei au avut și au efecte vizibile asupra cazuisticii înregistrate la frontiera de nord a României, fiind identificate mai puține țigarete în această zonă.

  La nivelul punctelor de trecere a frontierei de la frontiera cu Republica Moldova se menține tendința introducerii țigaretelor ascunse în diferite spaţii din mijloacele de transport, în părțile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor”, se arată în statistica Poliției de Frontieră.

   

  Captura de țigări de la Nădlac, amintită în raport

  Captura de țigări de contrabandă de la frontiera Nădlac II, de la sfârșitul lunii noiembrie, a fost amintită în statistica celor de la frontieră ca fiind unul dintre cele mai semnificative cazuri.

  În data de 26 noiembrie, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în țară, un cetățean român, în vârstă de 45 de ani, conducând un ansamblu rutier înmatriculat în România. Conform documentelor însoțitoare ale mărfii, autocamionul circula pe ruta Germania – Republica Moldova, fiind încărcat cu hârtie.

  La controlul specific, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul destinat transportului de marfă, cantitatea totală de 1.120 de baxuri de țigări, în valoare totală de 7.280.000 de lei (1.456.000 euro).

  Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză, colegii noștri efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deținere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita prevăzută de lege, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale ce se impun”, au reamintit reprezentanții Poliției de Frontieră.

  Miza traficului de țigări, profitul impresionant

  Poliţia de Frontieră spune că se află în prima linie în ceea ce înseamnă eforturile depuse pentru contracararea contrabandei cu ţigări, „obiectiv ce constituie o prioritate permanentă pentru instituţia noastră” și că „amploarea fenomenului este dată, în principal, de faptul că traficanţii mizează pe «profitul» impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea «la negru», atât pe pieţele de desfacere din ţara noastră, cât şi din Occident.

  Ce e de făcut în aceste condiții?

  Reprezentanții Poliției de Frontieră spun că menținerea pieței negre la un nivel situat sub media din Uniunea Europeană prin combaterea contrabandei cu țigări şi a evaziunii fiscale, precum şi prin anihilarea rețelelor de traficanți de țigări se poate realiza doar dacă vom continua, și pe viitor, să colaborăm cu autoritățile abilitate pe plan intern, extern, precum și cu companiile private de profil”.

  Citește și:

  2.000 de pachete de țigări de contrabandă, descoperite ascunse într-un autocar la PTF Nădlac II

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.