joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivMii de arădeni pot cere banii înapoi! Judecătorii au decis că firmele de consultanță juridică ne-au executat silit, în numele primăriilor, ilegal (I)

  de Alin Olteanu | 8 august 2016, 11:56 AM | Investigaţii | Topic special

  2

  Ani de zile anumite firme de consultanță – mai ales în domeniul juridic – au trăit nu bine, excesiv de bine, de pe urma contractelor cu primăriile. Acestea (firmele) reprezentau unitățile administrativ teritoriale în instanțe, în ciuda faptului că majoritatea primăriilor au juriști angajați. Însă nu doar din aceste „reprezentări” își extrăgeau „grosul” respectivele societăți…

  Parte dintre noi, care am rămas datori cu plata impozitelor, am primit acasă înștiințări că trebuie să achităm sumele de plată în termenul „x”, în caz contrar urmând să fim executați silit. Acest avertisment era semnat, în numele primăriei, de administratorul unei firme de consultanță. Nu înțelegeam prea bine de ce aceste firme au ajuns să reprezinte primarii în raport cu cetățenii, însă era clar că ceva nu mirosea prea bine…

  O exemplificare este absolut necesară. Primești acasă, în cutia poștală, un plic din partea Primăriei. În plic: „Vă înștiințăm că figurați în evidențele noastre cu suma restantă de… ”. Actul este semnat de un jurist reprezentant al unei firme, nicidecum al unității administrativ teritoriale. Dacă privești atent calculul sumei care îți indică cât ai datoria, poți observa că la suma de plată pe care tu o ai efectiv de plătit se adaugă un comision, în general de 10-15 la sută, pe care trebuie să-l plătești către firma de consultanță – cu care tu nu ai semnat niciun contract, dar îți este băgată pe gât cu forța!

  În ciuda a două sentințe judecătorești, una a Judecătoriei Arad, cealaltă a Tribunalului, unele primării din județul nostru continuă să lucreze (ILEGAL) cu aceste firme de consultanță pentru a recupera creanțele fiscale pe care cetățenii le au către administrațiile publice. Oare de ce? Bănuim, dar am fi curioși să aflăm punctual de la niște oameni ai legii…

  Judecătorii au decis în 2015: ILEGAL!

  În anul 2014, Primăria comunei Zimandu Nou încheia cu SC RODEVELOPMENT CONSULTING SERVICES SRL un contract de prestări servicii având ca obiect „asiguarea consultanței necesare și instrumentarea dosarelor de recuperare a creanțelor fiscale de la debitorii Beneficiarului (primăria Zimandu Nou)”. În schimbul acestor servicii făcute, firma urma să aplice un comision de 10-15 la sută la sumele efectiv recuperate.

  001

  Un arădean, Daniel Jiva, în contradictoriu cu Primăria Zimandu Nou, a cerut în instanță anularea în parte a actelor de executare din dosarul execuțional nr.909/03.11.2014, în privința sumei de 215 lei reprezentând cheltuieli de executare. În motivarea făcută se arată că Primăria a început executarea silită pentru un debit de 1645 de lei compus din 1430 de lei cu titlu de amenzi și 215 reprezentând cheltuieli de executare – acestea reprezentând cheltuieli de consultanță recuperare creanțe fiscale. În conformitate cu prevederile Codului fiscal, executarea silită se face de organul de executare competent prin intermediul executorilor fiscali.

  Judecătorii au apreciat că achiziția de către Primăria Zimandu Nou a serviciilor de consultanță juridică nu s-a făcut în condițiile legii, în cadrul Primăriei existând un birou al executorului fiscal, astfel că solicitarea plății sumei de bani nu este legală și, prin urmare, au admis contestația lui Daniel Jiva, acesta putând solicita restituirea sumei de 215 lei, plătită ca și comision.

  Ulterior, magistrații de la Tribunalul Arad au respins apelul Primăriei comunei Zimandu Nou, astfel că sentința a rămas definitivă.

  Firmele de casă ale partidelor

  În ultimii ani, începând cu 2008, în județul nostru s-au dezvoltat adevărate mega-societăți de consultanță care își extrag exclusiv seva din contractele cu unitățile administrativ-teritoriale și ne iau nouă banii. Nu toate primăriile din județ au ales calea firmelor de consultanță. Însă, majoritatea dintre ele da. Aceste contracte între Primării și firme de consultanță (s-a discutat mult, în ultimii ani, de firma Interlegal cu care „lucrau” fostul președinte CJ, Nicolae Ioțcu și nenumărate primării în întreg județul) sunt în mare parte făcute pe cumetrii, mai ales politice. Suntem curioși să aflăm câte dintre aceste firme au făcut donații în campaniile electorale pentru a-și putea continua contractele cu statul și, implicit, cu fiecare dintre noi. Așa că, datorită acestei curiozități, dar mai ales că flagelul s-a întins îngrijorător, vom reveni.

  002

  Foto: profit.ro

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.