sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Mihai Fifor: PSD lucrează la soluții menite să atenueze efectele scumpirii energiei pentru populație și economie.

  de - | 15 ianuarie 2022, 9:52 AM | Comunicate contra cost

  0

  Acestea vin în completarea măsurilor anunțate de guvern astfel încât scumpirea energiei să fie suportabilă pentru cetățeni și mediul economic.

  „În acest weekend aceste soluții vor fi prezentate și discutate în Coaliție, pentru ca apoi să poată fi preluate de guvern și aplicate. Ideea esențială este ca oamenii și companiile să primească un sprijin real și consistent acum, când au cea mai mare nevoie de el. Criza extraordinară care se profilează reclamă atitudini și soluții extraordinare, pe care PSD nu ezită să le ia. Bulgărele facturilor mari ale energie nu trebuie lăsat să se transforme într-o avalanșă care să măture tot!

  PSD respinge categoric demagogiile și acuzațiile stupide că ar fi populism demersurile pe care le face pentru a stinge incendiul scumpirilor care amenință să pârjolească tot.
  Nu este niciun populism să faci tot ce se poate ca oamenii să-și poată duce viața normal, chiar și după ce-și achită factura la curent sau gaz, și să nu rămână în frig și întuneric.

  Nu este deloc populism să te preocupe ca zeci de mii de IMM-uri și companii cu mii de angajați să NU fie aruncate-n faliment de prețurile uriașe ale electricității sau gazelor.
  Nu este pic de populism în eforturile ca școlile, spitalele, instituțiile statului să continue să aibă electricitate și gaze, să funcționeze normal, să rămână capabile să-și achite facturile de utilități.

  PSD ia în calcul toate opțiunile posibile; de la revenirea temporară la prețuri reglementate până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii.

  Măsurile anunțate de guvern – reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde și a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, față de gravitatea situației.

  Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, de la 1 februarie, și trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor.Trebuie NEAPĂRAT introduse sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării și compensării.

  Este imperios ca măsurile de susținere dar și de eliminare a birocrației inutile să se extindă și asupra IMM-urilor și companiilor; acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri, ateliere, depozite, hale de producție etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare.
  Ideea esențială pentru care insistă PSD este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocrație stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă.

  Pe de altă PSD atrage atenția că România trăiește coșmarul facturilor uriașe la energie din cauze liberalizării haotice a pieței, decisă de guvernele de dreapta. Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD nu s-ar fi ajuns la actuala situație limită.

  În aceste condiții apostolii și artizanii liberalizării cu orice chip, precum Florin Cîțu sau Virgil Popescu, care propovăduiau că libera concurență va duce la scăderea prețurilor, cel mult la menținerea lor, ar trebui măcar să tacă, dacă ar avea puțină decență. Să se uite la ce drame au provocat, să plece capul, să recunoască cât de mult s-au înșelat și să tacă! Românii n-au nevoie de tupeu și de noi lecții de la cei care s-au dovedit rupți complet de realitate. Au nevoie de soluții!”, declară deputatul Mihai Fifor, președintele PSD Arad.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.