Mihai Fifor: Liberalizarea pieței de energie – o țeapă uriașă pentru milioane de români și zeci de mii de companii!

  de - | 7 ianuarie 2022, 3:15 PM | Comunicate contra cost

  0

  Din nou se dovedește cât de multă dreptate a avut PSD când avertiza asupra riscurilor aduse de o liberalizare sălbatică a pieței energiei. În acest moment s-a ajuns la situația aberantă ca prețurile de pe piața concurențială să fie mai mari decât cel al serviciului universal.

  Altfel spus, pentru cel care ar vrea acum să-și facă mult invocatul contract concurențial de energie (gaz sau electricitate), factura ar crește, nu ar scădea; în loc să câștige, ar pierde bani! Talibanii liberalizării, precum USR-iștii Prună sau Ghinea ori liberalii Orban, Cîțu ori Popescu, sunt datori românilor să-și asume dezastrul actual și să admită că s-au înșelat catastrofal.
  Liberalizarea pieței energiei n-a adus nicio concurență reală, tarifele n-au scăzut, populația și economia n-au câștigat nimic. Dimpotrivă! Sunt într-o situație mai grea decât oricând.

  Pe termen scurt se impune, așa cum a solicitat PSD, protejarea reală a consumatorilor prin ajustarea corespunzătoare a legislației, dat fiind că Legea Plafonării prețurilor la energie, adoptată de fosta majoritate parlamentată, NU produce efectele scontate. În acest scop, PSD a cerut întrunirea rapidă liderilor coaliției, care să discute și să ia deciziile politice necesare.

  PSD propune un set de măsuri care sprijine cu adevărat, nu doar teoretic/simbolic, populația și companiile, astfel încât să se evite un catastrofal efect de domino care ar duce la prăbușirea unor instituții și companii strategice din economia românească:
  1. Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, cât mai simplu, rapid și fără birocrație. Valoarea ar trebui să fie suficient de mare pentru ca oamenii să facă față facturilor majorate fără riscul deconectării sau a sărăcirii extreme.
  2. Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată.
  3. Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare.
  4. Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

  În plus PSD pledează insistent pentru utilizarea tuturor resurselor posibile pentru creșterea eficienței energetice, nu doar la nivelul locuințelor individuale, ci și al companiilor. România are la dispoziție banii europeni din Fondul de modernizare pe care încă nu i-a accesat“, afirmă deputatul Mihai Fifor, președintele PSD Arad.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.