Mihai Fifor, Eusebiu Pistru și Florin Tripa, despre PNDL. Multe împrumuturi, datorii, șantiere puse în „stand-by” și primării în pragul falimentului

  de Andreea Daniela B. | 1 iulie 2021, 1:04 PM | Politikos | Recomandările editorilor

  1

  Președintele PSD Arad, senatorul Mihai Fifor, a comentat astăzi într-o conferință de presă susținută la Hotel Central cu privire la tăierea bugetului dedicat Programului Național de Dezvoltare Locală. Acesta a explicat cum peste 120 de proiecte din Arad urmează să fie puse pe “pauză” din cauza lipsei de bani și că, probabil, urmează ca la nivel național să fie din ce în ce mai rău din cauza împrumuturilor făcute de guvernul PNL. Alături de liderul filialei s-a mai aflat și deputatul Eusebiu Pistru, dar și președintele executiv Florin Tripa.

  Scrisoarea ministrului Dezvoltării pune șantierele din județ în pericol

  „Tema pe care vrem să o abordăm astăzi este una care cred că este de un interes real din partea majorității primarilor din județul Arad. Ea se referă la adresa recent venită din partea ministrului dezvoltării, Cseke Attila, prin care informează foarte sec despre faptul că finanțarea pe PNDL a fost sistată, că fondurile au fost consumate pentru anul acesta și, prin urmare, toți cei care au proiecte în lucru prin PNDL trebuie fie să suporte plata facturilor din bugetul propriu, fie să sisteze lucrările până vin alți bani. Județul Arad este, ca marea majoritate a județelor din România, destul de afectat, ne gândim că sunt în jur de 121 de proiecte care în momentul de față devin incerte pentru că banii nu mai sunt pentru finalizarea acestor proiecte și acest lucru nu pot decât să provoace îngrijorare și să ridice o serie întreagă de întrebări vis-a-vis de modul în care acest guvern înțelege să sprijine administrațiile locale. PNDL-ul este un program prin care Partidul Social Democrat (PSD) a adus în județul Arad peste 600 de milioane de lei prin diverse  programe și diverse proiecte, atât în municipiu, cât și în județ. PNDL-ul a fost o prioritate pentru PSD pentru că am crezut mereu că, învestind în comunitățile locale, putem genera dezvoltare durabilă și am vrut să ducem un plus de bunăstare locuitorilor din fiecare comunitate”, a declarat Mihai Fifor.

  „Aflăm în fiecare zi de la prim ministrul Cîțu că românii sunt fericiți, că românii au tot ce le trebuie, că povestea asta cu creșterea prețurilor este doar în mintea PSD-iștilor, că banii pe care îi împrumută într-un ritm alert sunt bani pentru investiții, asta a făcut și ca ministru al finanțelor, asta face și ca prim ministru. Împrumută 1.300 euro pe secundă pentru investiții, însă din păcate vedem că aceste investiții sunt undeva fie pe hârtie, fie în discursurile lui Cîțu. Dacă oprim și PNDL-ul eu mă întreb din ce vor mai putea comunitățile locale să se dezvolte și să dezvolte proiecte. Este adevărat că rămân fondurile europene, dar vedem și aici că rata de absorbție pe fonduri europene este ca și inexistentă. Rămâne celebrul PNRR amânat la nesfârșit, dar probabil că undeva la sfârșitul anului poate se va semna PNRR-ul, asta însemnând ratarea țintei de 1,9 miliarde de euro care ar fi trebuit să intre anul acesta”, a mai adăugat președintele filialei arădene a PSD.

  Ce vor face primarii? Ce vor face comunitățile locale?

  Este un lucru pe care îl semnalăm și aici nu discutăm doar despre PSD. Discutăm chiar și despre Primăria Municipiului Arad. Poate că municipalitatea are bani să continue o parte dintre proiecte, dar restul comunelor practic devin captive la fondurile Consiliului Județean și la bunul plan al decidenților politici care formează puterea în momentul de față. În anii care au trecut, cel puțin în municipiu, discutăm despre investiții precum cele făcute la Colegiul Economic, cele de la „Ghiba Birta”, despre pasajul pe care PSD a reușit să-l finanțeze și să îl ducă la bun sfârșit deși fondurile fuseseră înghețate în 2012, discutăm despre Secția Oncologie și ne întrebăm de ce până la ora asta nu este finalizată, vorbim despre investiția de la Căpâlnaș făcută tot din fonduri guvernamentale. Noi sperăm că totuși guvernarea revine la această decizie, că vor găsi bani pentru ca proiectele să poată să se deruleze în continuare și că PNDL-ul care a fost un program 100% un program al PSD, să poată continua”, a încheiat Mihai Fifor.

  Eusebiu Pistru: „Cinci ani de când drumul Arad -Șiria e tot o promisiune”

  „Se vorbește la Consiliul Județean despre proiecte în valoare de câteva miliarde de euro, dar pot să vă spun că eu nu prea am văzut foarte multe dintre acestea duse la sfârșit. Sunt cinci ani de când domnul Cionca a spus că primul lui obiectiv care va fi realizat în Arad va fi drumul Arad-Șiria, iar astăzi, la șase ani de când a fost ales domnul Cionca în funcția de președinte al Consiliului Județean, este tot la fel.  Nu cred că proiectele pe care le avem, proiectele care le au anumite primării, vor fi duse la bun sfârșit. Primarii stau la mila Consiliului Județean, iar eu nu văd de unde vor atrage aceștia fonduri ca să poată să ajute aceste primării. Din 78 de primării pe care le avem în Arad, aproape jumătate trăiesc doar din banii primiți de la Consiliul Județean. Consiliul Județean le dă bani pentru salarii și cheltuieli. Dacă se va continua în acest ritm, multe primării vor ajunge în pragul falimentului”, a declarat Eusebiu Pistru.

  Florin Tripa: „Toate drumurile județene sunt perfecte”

  În final, Florin Tripa a făcut o retrospectivă a proiectelor pe care PSD le-a avut când se afla la guvernare, date la o parte de PNL, dar și despre problema la nivel național privind împrumuturile luate. Pe lângă, acesta nu a întârziat să adauge o ironie privind drumurile județene din Arad.

  Ne-am împrumutat până acum 15% din PIB și nu vedem asta nici în investiții, nici în salarii, nici în pensii. Când ajungem la împrumuturi de 60% o să ne trezim cu Fondul Monetar Internațional în țară. Despre drumuri nici nu mai vreau să vorbesc. Am vorbit ani de zile și de când nu mai vorbesc cred că s-au făcut toate drumurile județene perfect, totul e ok. Nici Consiliul Județean nu o să mai aibă bani. Ei au cinci drumuri județene prin PNDL și nu cred că pot să ducă aceste lucrări până la capăt. Amintesc de Sebiș-Bârsa-Moneasa care, din păcate, va stagna și dacă se întrerup aceste lucrări o să ne trezim și cu șantiere părăsite”.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.