vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Micălaca s-a transformat într-o cocină de porci în perioada demolării garajelor

    de Mihai Todoca | 27 iulie 2018, 11:58 AM | Știri Arad | Topic special

    6

    Proiectul Regenerării Urbane a dus ca zona 500 din cartierul arădean Micălaca să arate ca după război, asta ca să ne exprimăm elegant. O modernizare este binevenită, însă naște multe tensiuni între locatarii care au deținut garaje, cei care nu au avut garaje și firma Retim. Vom explica de ce. Primăria a somat locatarii să își desființeze garajele, în caz contrar demolarea va fi făcută pe cheltuiala proprietarilor de garaje, dar nu i-au „ajutat” până la capăt și să le ofere vreo soluție în privința deșeurilor rezultate după demolare. Oamenii s-au conformat și le-au demolat așa cum au știut ei, iar deșeurile rezultate din aceste demolări au fost aruncate la gunoi: navete de bere, plăci de azbociment, mobilier, scânduri, covoare și alte deșeuri electrice. Toate aceste tipuri de deșeuri firma Retim motivează că nu le ridică pentru că nu este stipulat în contract.

    Acum, zona 500 arată ca un focar de infecție, iar în pozele trimise de cititorii noștri se poate observa clar că situația a scăpat de sub controlul Retim,  căci oamenii se plâng mai ales pentru că această cantitate enormă de deșeuri a făcut ca din anumite pubele nici măcar gunoiul menajer să nu fie ridicat.

    Înțelegem că Retim susține că ridicarea majorității tipurilor de deșeuri observate în imagini nu ține de ei, așa cum vedem și în extrasul dintr-un comunicat de presă pe care îl prezentăm mai jos, dar problema cea mare e că oamenilor nu li se oferă nicio alternativă. „Bun, nu aruncăm acolo, dar ce facem cu gunoiul?”, se întreabă majoritatea oamenilor. El nu poate pur și simplu să se evapore…

    Firma RETIM Ecologic Service SA anunţă persoanele fizice din Arad că materialele rezultate din demolarea garajelor nu fac obiectul contractului de salubrizare în baza căruia societatea operează în municipiu.
    În plus, multe din acoperişurile vechilor garaje (plăcile de azbociment) se încadrează în categoria deşeurilor periculoase care trebuie colectate în condiţii speciale, cu implicarea autorităţilor locale.De asemenea, RETIM nu colectează în municipiul Arad deșeuri voluminoase precum mobilier, covoare, saltele și nici deșeuri  din echipamente electrice și electronice precum mașini de spălat, frigidere, cuptoare, șamd. Prin urmare, este interzisă depozitarea acestor tipuri de deșeuri (din construcții, voluminoase și DEEE) în recipientele pentru deșeuri menajere sau la platformele de colectare din oraș. Acestea nu vor fi ridicate de către echipele RETIM.”, anunță ferm firma responsabilă de salubrizarea menajeră a orașului nostru.

    Dar noi ne punem următoarea întrebare: municipalitatea cunoscând aceste condiții (sau cel puțin așa ar fi normal, să știe), nu putea alături de anunțul prin care cerea locatarilor să-și demoleze garajele să pună o înștiințare prin care să le ofere soluții, fie chiar și contracost, pentru deșeurile rezultate din aceste demolări?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • NUMAI? pai ce ati fi vrut, sa arunce si masina, bicicleta sau motorul? logic ca pe langa automobil mai ai spatiu, mai pui si un borcan etc. Nu neg faptul ca intr-adevar multi foloseau DOAR pentru asta, dar nici sa nu trecem in extrema cealalta! problema nu e (numai) a garajelor care nu gazduiau masini, ci a faptului ca o familie cu trei indivizi, au 3 masini separat. pai atunci cum sa mai ai loc pentru toti?

        +11 voturi
        +1
        -1
    1. In zona 500, azi dimineata se curata terenul in urma demolarii garajelor. Cu fadroma cu cupa. Ok, foarte bine. Dar copacii ce vina au ??? De ce trebuie extirpati ??? Ca exact asta facea muncitorul cu fadroma ….rupea copacii !!! Chiar e necesar ??? In alte zone s-au gasit solutii, au facut si parcari au ramas si copaci! Chiar nu mai avem nevoie de oxigen ??? Ca spatii verzi prea putine mai sunt ….

      +17 voturi
      +1
      -1
    2. Payback time! Este modul, perfect legal, al Retim, de a se răzbuna pe Arad pentru amenzile încasate la început de contract. Nu m-ar mira ca situația să degenereze. Și poate, doar poate, amatorii de șpagă vor pune pe primul loc interesul orașului la următoarele negocieri. Slabe speranțe, așa-i?

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.