duminicã, 15 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Update Mega-afacerile imobiliare ale preşedintelui CJA. Prefectura a atacat în Justiţie „Hotărârea lui Ioţcu”!

    de Alin Olteanu | 24 iulie 2014, 12:30 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor

    14

    UPDATE: Prefectura a atacat în Justiţie „Hotărârea lui Ioţcu”!

    Instituţia Prefectului a pus în mişcare mecanismele juridice pe care le deţine şi a atacat în Instanţa de Contencios Administrativ a Tribunalului Arad hotărîrea CJA prin care Nicolae Ioţcu a achiziţionat imobilul din Colonia UTA… hotărâre pe care noi am atacat-o, după cum se poate citi, jurnalistic.  Motivele invocate de juriştii din Prefectură sunt lipsa transparenţei proiectului şi nejustificarea corectă a investiţiei din punct de vedere tehnic şi financiar.

    COMUNICATUL OFICIAL AL PREFECTURII:

    Instituţia Prefectului – judeţul Arad a depus la Tribunalul Arad o acţiune în contencios administrativ în vederea anulării Hotărârii 123/26.06.2014  a Consiliului Judeţean Arad privind cumpărarea de către Judeţul Arad a imobilului situat în Municipiul Arad, Calea Aurel Vlaicu, nr. 56-76, aflat în proprietatea S.C. Silurus S.R.L.
    Motive:
    1. Ţinând seama de faptul că aprobarea cumpărării unui imobil în vederea asigurării spaţiilor necesare desfăşurării activităţii unor servicii publice de interes judeţean şi pentru activitatea proprie a Consiliului Judeţean reprezintă o problemă de interes public, raportat la faptul că acest imobil urmează a face parte din patrimoniul Judeţului Arad, sunt incidente dispoziţiile art. 2. lit. a, art. 7 alin 1 şi 2 din Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Aşa fiind, Secretarul Judeţului Arad şi persoana responsabilă pentru relaţia cu societatea civilă aveau obligaţia legală de a întocmi şi aduce la cunoştinţa publicului anunţul privitor la proiectul de hotărâre având ca obiect cumpărarea imobilului. Ţinând cont de faptul că suma ce urmează a fi achitată pentru acest imobil este considerabilă, o asemenea decizie ar fi trebuit supusă dezbaterii publice astfel încât cetăţenii, respectiv asociaţiile legal constituite să poată prezenta sugestii şi propuneri în scris referitoare la această problemă de interes public. 
    2. În preambulul hotărârii nu sunt indicate raportul de expertiză tehnică şi raportul de evaluare arhitecturală, documente avute în vedere de către comisia de evaluare a ofertelor cu ocazia şedinţei de licitaţie organizată în vederea achiziţionării unui imobil de către Consiliul Judeţean la data de 09.04.2014. Tot în preambulul hotărârii se indică faptul că aceasta a fost adoptată în baza avizului favorabil al comisiilor de specialitate, ori din verificarea acestora rezultă că din totalul de şase comisii, comisia nr. II nu a a avizat proiectul în forma prezentată întrucât s-a solicitat să le fie prezentat caietul de sarcini şi intenţiile de cumpărare. 
    Din verificare actelor anexate hotărârii se poate observa şi încălcarea dispoziţiilor art.44 alin 2 din Anexa 1 a O.G.R. nr. 35/2002, potrivit cărora „Proiectele de hotărâri vor fi însoţite de o expunere de motive şi vor fi redactate în conformitate cu normele de tehnică legislativă”, întrucât proiectul nu este însoţit de o expunere de motive întocmită de iniţiator. 

     

    TITLUL PRINCIPAL: Mega-afacerile imobiliare ale lui Nicolae Ioțcu. În timp ce unele localități din județ n-au niciun ban, CJA cumpără clădiri de sute de mii de euro (I)

    Se pare – iar dovezile confirmă faptul – că ultima modă de făcut bani (se poate înțelege și furat statul român) în administrația publică locală e aceea prin care se cumpără, cu bani publici, clădiri aparținând unor persoane (societăți) private. Bineînțeles că valoarea acestor clădiri este supraevaluată, dar ce mai contează atunci când nu e vorba de banii tăi! Și ce mai poate conta decât faptul că, ulterior, parte din banii pe care primăriile sau consiliul județean i-au dat, se întorc în buzunarele (doar) unora dintre cei care au decis cumpărarea.

    Așa că… haideți să ne imaginăm: Consiliul Județean Arad cumpără o proprietate în municipiul Arad, plătind pe aceasta aproximativ 320.000 de euro. Valoarea clădirii nu e nici pe departe cea amintită. Cât credeți că îi revine ca și comision, în urma „tunului”, unui primar sau unui președinte de consiliu județean?… Câte procente le revin acestora, dacă avem în vedere că imobilele respective vor fi renovate cu bani mulți de către firmele de construcții „prietene”?

    În 26 mai 2014, Consiliul Județean Arad aprobă

    hotărârea prin care să fie cumpărat un imobil în municipiul Arad, situat pe Calea Aurel Vlaicu, nr. 56-76. Ce e deja foarte important (chiar suspect), e că în cadrul ședințelor de comisii ale Consiliului Județean, comisia numărul doi nu aviza proiectul de hotărâre din cauza faptului că nu erau prezentate intențiile de cumpărare și se cerea prezentarea Caietului de sarcini al licitației – organizată deja în 9 aprilie 2014. Totuși, în ciuda neavizării proiectului de hotărâre, Consiliul Județean Arad votează în plen să cumpere clădirea achitând în schimbul ei 320.000 de euro!!!

    Licitația din 9 aprilie e „excepțională”,

    nu știm dacă lipsește cu desăvârșire, dar am putea spune foarte ușor că e făcută din pix… Președintele comisiei de licitație, Remus Guțu, despre care se zice că este marioneta lui Ioțcu în ceea ce privește „lucrăturile”, a decis că prețul (și alte cerințe trecute într-un caiet de sarcini făcut aproape identic pe caracteristicile clădirii care urma să câștige… ) solicitat de firma SC Silurus SRL – pentru imobilul de pe Aurel Vlaicu nr.56-76 (vezi fotografie cu clădirea cu mansardă) – este perfect pentru intențiile Consiliului Județean Arad, de a muta arhivele în respectivul imobil. N-a contat că celălalt ofertant, o anume Gabor Klara (o să revenim la acest nume!) a prezentat o clădire (foto, clădirea stil bloc) mai mare – situată pe strada Biruinței nr.12 -, amplasată pe o suprafață mai mare, 896 mp față de 523 mp (Silurus); n-a contat faptul că celălalt ofertant a oferit o clădire cu două etaje, nu cu unul ca și câștigătorul; n-a contat că Gabor Klara  a oferit 22 de locuri de parcare, nu 11 ca și câștigătorul; n-a contat că CJA mai trebuie să investească (pentru renovări) în clădirea cumpărată aproximativ 370.000 de euro (TVA inclus)! N-a contat nimic pentru că, vă dați seama, TREBUIA cumpărată clădirea de pe Aurel Vlaicu și nu alta! Ce doreau să ne inducă nouă și altor curioși prin această licitație? Probabil că au cumpărat clădirea cu prețul mai mic!…

    Trebuie să vă spunem că am căutat

    vreo două ore bune să vedem pe ce cheltuie Nicolae Ioțcu aproape 700.000 de euro, în condițiile în care acesta nu dă niciun leu unor primării din județ!… La un moment dat am vrut să sunăm la 112, să cerem ajutor,  să vedem unde vin Pompierii sau SMURD-ul! N-am făcut-o pentru că n-am vrut să ne batem joc de aceste două instituții serioase în raport cu CJA! Cu greu am ajuns pe o străduță lângă Stadionul UTA, străduță la al cărei capăt se află clădirea respectivă. Locuri de parcare? Nici vorbă să fie 11, pentur că majoritatea celor existente aparțin proprietarilor de apartamente din blocurile alăturate. Pe ușă scrie: „Ne mutăm”. Cine se mută? Se mută magazinul de carne deținut de firma SC POULTRY CENTRE, al cărei administrator este un anume Forgacs Tivadar GABOR. Păi nu tot GABOR (Klara) îl cheamă și pe al doilea ofertant? Să fie asta o simplă coincidență?… Prea mult, nu? 

    În evidențele Primăriei Arad,

    mai precis a Direcției Venituri, imobilul de pe Calea Aurel Vlaicu, nr.56-76, pe care tocmai l-a cumpărat Consiliul Județean Arad, achitând aproape toată suma de 320.000 de euro, are valoarea de inventar declarată de 762.588 lei  (pentru suprafața de 332 mp teren ocupat și 192 mp teren liber)! Ceea ce înseamnă, transformat în euro, aproximativ 170.000 de euro!!! Ce se întâmplă, domnule Ioțcu, cu diferența de 150.000 de euro până la 320.000?!

    În privința legalității actelor

    Consiliului Județean Arad nu ne pronunțăm, acest lucru urmând să fie probabil analizat de către Prefectura Arad. Așa încât, până la noi date și, bineînțeles, update-uri din partea noastră, vă adresăm o ultimă întrebare: ce părere aveți despre averea președintelui Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu?..

    Pentru cei care n-o cunosc, uitați-vă mai jos.

    P.S. Nu este singura clădire cumpărată de Consiliul Județean Arad. Dar… toate la timpul lor!

     

    io1-724x1024

     

    io2

     

    io3-724x1024

     

    io4-724x1024

    Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Fantastic! La general vorbind, toata lumea stie despre chestiile astea, dar nimeni nu poate face nimic. Atatea renovari, achizitionari, construiri, etc, toate pe comisioane nesimtite… Cum naiba sa nu-ti doresti sa ajungi in politica, cand afli /vezi /stii atatea si atatea cazuri asemanatoare?! Lucruri clare, dovezi aproape formale, aduse la cunostinta opiniei publice, dar fara nici o problema pentru cei in „cauza”… Felicitari pentru initiative, poate faptul ca vor fi demascati tot mai mult /multi ii va opri cumva, macar din rusine, sa mai faca ce fac. Eventual, cativa sa si plateasca in fata legii… Dar nici atunci nu putem sterge din mintea noastra, a celor care muncim cinstit, frustrarea… Si cand mai apar la tv si-n presa dandu-ne lectii, bravand cu planificarea unui obiectiv, si nu cu realizarea lui, te iau dureri de piept…:(

      +10 voturi
      +1
      -1
    2. Demult nu am citit aşa prostii grămadă!!! Ce treabă are valoarea de inventar cu cea de piaţă? Dar faptul că prenumele unui vânzător este Gabor, ca numele de familie al altui vânzător? Poate exista o singură reacţie la o astfel de catastrofă de articol: hahahaha!

      --6 voturi
      +1
      -1
      • Baaaaa omule! Iti spun eu ca e același nume, probabil ca ziaristii stiu dar inca nu au scris. la fel de probabil cred ca ei asteaptă sa vadă ce face Iotcu si isi tin un as in maneca. Dar, tu, mai cititorule, probabil ca esti interesat sau Iotcu iti da sa mananci din mainile sale

        +5 voturi
        +1
        -1
    3. este o smecherie clasica , tu vinzi ,eu cumpar cu banii publici , si dau un pret de 10x cat face , apoi 80 % din bani se intorc la mine sub forma de comision secret . vedeti asta zii de zii , toti o practica , bineinteles din banii pulimii , iar cei care gestioneaza acesti bani se imbogatesc peste noapte .

      +3 voturi
      +1
      -1
    4. Şi în acest timp sute de clădiri din domeniul public (şcoli, spitale, alte instituţii) sunt revendicate şi retrocedate în natură, fără ca judeţul sau primăriile să le cumpere pentru a rămâne la destinaţia lor de utilitate publică. Oare vom putea scăpa vreodată de această mafie generalizată, în care autorităţile publice îşi dau mâna cu escrocii? Guţu are un proces cu o femeie din Ususău, căreia i-a luat pământul.

      +4 voturi
      +1
      -1
    5. Papugiul ăsta de Căprioara nu are ”superiori”? Are. Oare nu trebuie el – conform legii – să dea periodic socoteală pt modul în care se cheltuiește/investește banul public? Din câte îmi aduc aminte singurul care a plătit pt greșeli a fost primarul Branc, Dumnezeu să-l ierte! Dp 6 luni a fost dat afară din funcție. Pe lângă el ăștia sunt urangutanii furioși ai banului!
      IOȚCU e un scorojit ÎN TOT CV-UL LUI DE ȚĂRĂNOI SCULAT LA DOMNIE. ȘTERGĂTOR al opincilor lăsate-n drum de falcă. Când au ajuns la pradă , falcă și-a arătata rânjetu-i scârbos. IOȚCUCARENUCONTEZI A MÂRÂIT ÎNTR-UNA MAI ÎN SURDINĂ, MAI TARE DAR NICIODATĂ PE PUTERILE SALE FIIND. (dovadă ieșirea ridicolă pe fbk fără nicio miză) Așa proptit în limbă a ajuns unde a ajuns și a făcut el ce a făcut până-n ziua de azi. Înființați un DNA al primăriei, CJ-ului , poliției, parchetului, spitalului, parcurilor! Cum îi lăsați pe pișătorii ăștia pe cultură, istorie, bun simț și civilizație,nulități în ale treburilor edilitare să facă ce vor cu orașul nostru?! Are avere ioțcu!? Are – că s-a pișat cât mureșul pe toate voturile voastre.

      +9 voturi
      +1
      -1
    6. Dna n-are treabă în zonă decât atunci când sună gorna de la partidul care s-a încordat mai tare și a ieșit pe scenă. Câți ani! Atunci vezi filmul pe care l-ai mai văzut așa cum te uiți dintr-un imbold al nevoii de râs prostesc la stan și bran, doi tâmpiți drăguți vizavi de jigodiile astea. Aceleași personaje în alte roluri în același film care NE rulează de 25 de ani! Timp în care țara și noi ne-am dus dracului! Cine controlează legalitatea fiecărui punct de pe ordinea de zi a unei ședințe a Cl, CJ – spre exemplu?! Faceți un calcul al maculaturii scrise din 90 încoace, sutele de ședințe în care s-a votat ceea ce astăzi e tristă și dureroasă realitate: un Arad hidoșit în asfaltări gropoase și ondulate, borduri grisate, termopane urâte și depășite puse oriunde, oricum, chiar și pe clădiri istorice! O călugăriță îmbătrânită frumos în aura sfințeniei căreia îi faci o tunsoare cu creastă, o fardezi și o pui iarăși la metanii. Aceste puncte de pe ordinea de zi a celor 25 de ani trecuți cu mandate de primari și consilieri au dus aradul AICI și arădenii undeva, acolo JOS – timp în care reptilele ce au supt primul aer ozonat din bogata epoca a privatizărilor – au primit vânt la pupa buzunarelor devenind oameni de afaceri, (euro)parlamentari. Așa s-au dus casele, clădirile retrocedate cu dedicație, șpăgi cu apartamente , bani și mașini de lux, excursii în dubai(uri)- prin simple manevre cu testamente false și sentințe împotriva ADEVĂRULUI și ARĂDENILOR! Ăștia sunt colorații în roșutrandafiriu, galbenauriu, albastruazuriu, movliliachiu, etc. DNA-ul tău e cameleonul pătat cu toate culorile.
      Da, trebuie făcut CEVA, altfel, falcă și hoarda sa vor distruge întreg Aradul. Ba chiar mai are nesimțirea prăzarul ăsta siliconat să spună ” că nu știe încă dacă va mai candda peste doi ani…”
      Poate știe kuki sau vreo jilavă.

      +18 voturi
      +1
      -1
    7. Banda lui Gheorghe Falcă

      Traian Igaş – un fost tâmplar şcolit „la distanţă”; Eugen Pistru – secretar de stat, fost tinichigiu auto; Senatorul Nicolae Ioţcu – fost fochist; Deputatul Iustin Arghir Cionca – fost chelner; Deputatul Rivis Tipei – fost dresor de câini etc.

      Săptămâna trecută, în ultima şedinţă de plen a Senatului în care au fost prezentate declaraţii politice, un coleg din PDL a prezentat o declaraţie intitulată „Vocaţia trădării în PSD”, prin care a adus critici virulente unor foşti şi actuali lideri ai Partidului Social Democrat. Declaraţia respectivă m-a îndemnat să prezint astăzi o declaraţie despre vocaţia corupţiei în PDL, partid care a cucerit teren politic în frunte cu fostul şi actualul său lider, preşedintele Traian Băsescu, printr-un mesaj justiţiar şi printr-o retorică anticorupţie. Culmea ironiei, după şase ani de retorică anticorupţie la putere, PDL este pe cale să-l aleagă preşedinte pe un corupt aproape dovedit, primarul municipiului Arad Gheorghe (Ghiţă) Falcă. De profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic din Timişoara, cunoscut drept un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, care i-a fost naş la primul copil, lansat în politică de socrul său Gheorghe Seculici (fost preşedinte al Organizaţiei judeţene a PDL şi al Consiliului Judeţean Arad, fost vicepremier şi ministru al Economiei în guvernul PNL-PD, lider al Cultului adventist de ziua a şaptea din România), devenit preşedinte al Organizaţiei judeţene Arad a PDL şi vicepreşedinte naţional al PDL, primarul Aradului a fost dat deja favorit într-o emisiune intitulată „100%” de către primul purtător de cuvânt al şefului statului şi al principalului partid de guvernământ, ministresa Elena Udrea: „Candidat la preşedinţia partidului, până acum, din câte ştiu, cu mari şanse, este primarul Aradului, Ghiţă Falcă”. Primarul Falcă are ambiţii politice mari, având obiceiul să afirme în faţa amicilor şi discipolilor săi politici că ar fi putut deveni ministru de interne sau chiar prim-ministru dacă nu avea dosar penal.

      După cum se ştie, primarul Gheorghe Falcă are statut de inculpat pentru infracţiuni de corupţie de peste trei ani, fiind trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice. DNA a reţinut în sarcina lui Falcă că, în calitate de primar, a primit mită sub forma unui schimb imobiliar avantajos, o vilă pentru un apartament la bloc, pentru a-i ajuta pe doi oameni de afaceri să obţină un teren din domeniul public al municipiului Arad la un preţ de trei ori mai mic decât cel real. Dosarul de corupţie al lui Falcă a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Arad în data de 29.10.2007, sub nr. 4015/108/2007, dar a fost tergiversat până în prezent prin cereri de amânare pe diverse motive şi prin invocarea unor excepţii de neconstituţionalitate, care au fost respinse, până la urmă, de Curtea Constituţională. Specialişti în drept penal care au consultat dosarul lui Falcă afirmă că probatoriul DNA este mai mult decât concludent şi că inculpatul nu are şanse să scape necondamnat. Relativ recent, respectiv după alegerile parlamentare parţiale din Colegiul electoral Haţeg, judeţul Hunedoara, câştigate de un candidat al opoziţiei, Gheorghe Falcă a intrat iar în vizorul instituţiilor anticorupţie după ce, din convorbirile înregistrate ale unor lideri locali ai PDL, a rezultat că, cu prilejul unei vizite electorale în zonă, în calitate de vicepreşedinte naţional al PDL, Gheorghe Falcă ar fi promis unor primari din partidul său finanţări în sumă de cinci milioane euro dacă PDL câştigă mandatul de deputat pentru care au fost organizate alegeri.

      Deşi a fost anchetat şi inculpat pentru fapte grave de corupţie, în ultimii şase ani primarul Falcă şi-a constituit un cerc de putere personal la nivel naţional prin promovarea în funcţii cheie în diverse instituţii fundamentale ale statului a unei suite de apropiaţi şi fideli ai să din judeţul Arad. Exemple sugestive în acest sens sunt secretarul de stat Eugeniu Pistru de la Ministerul Transporturilor, preşedintele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, chestorul Alexandru Tonca, adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, secretarul de stat Ioan Dascălu de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi generalul Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, şeful de facto al acestei instituţii.

      Eugeniu Pistru a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor în ianuarie 2009, anterior fiind consilier judeţean şi director al Autorităţii Rutiere Române (ARR) Arad. Soţia sa Gianina Pistru este viceprimar al municipiului Arad, fiind subalterna de încredere a primarului Falcă. Eugeniu Pistru a fost tinichigiu şi şofer, după care a absolvit liceul şi facultatea la distanţă (ID). Nu numai Eugeniu Pistru a avut o meserie stimată de preşedintele Traian Băsescu, ci şi alţi discipoli ai primarului Falcă: ministrul de interne Traian Igaş a fost tâmplar, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, fostul senator Nicolae Ioţcu, a fost fochist, deputatul Iustin Arghir Cionca a fost chelner, iar deputatul Lucian Riviş Tipei (fiul liderului Cultului penticostal din România) a fost dresor de câini şi patron al unei firme de bodiguarzi ( care a avut contracte bănoase cu Primăria Arad). Secretarul de stat Eugen Pistru a intrat în atenţia presei prin tentativa de a induce în eroare Consiliul Local şi Primăria Timişoara referitor la constituirea Companiei Aviatice Banatul prin asociere cu consiliile judeţene Arad şi Timişoara.

      Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian, cu rang de secretar de stat, a fost promovat în funcţie tot la începutul anului 2009. Silviu Bian a intrat în atenţia opiniei publice printr-un recent interviu acordat ziarului Adevărul, în care foloseşte un limbaj suburban referitor la cetăţenii României: „Noi nu trebuie să privim poporul român ca pe un popor de academicieni. Noi trebuie să facem o analiză a poporului aşa cum e. Avem curve, beţivi, puturoşi. Puturoşi câţi vreţi.”

      Chestorul de poliţie Alexandru Tonca a fost promovat adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) în vara acestui an. În perioada 2007 – 2009 a fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad, fiind adus în această funcţie din fruntea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud. S-a remarcat prin faptul că, la mutarea la Arad, a solicitat şi a primit în folosinţă o vilă somptuoasă, pe care i-a cumpărat-o Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

      Chestorul de poliţie Ioan Dascălu promovat în această toamnă secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor în locul chestorului Dan Valentin Fătuloiu. Chestorul Dascălu îndeplineşte funcţia de prim-adjunct al ministrului de interne, având în subordinea sa Inspectoratul General de Poliţie, Inspectoratul Naţional al Poliţiei de Frontieră, Comandamentul Naţional al Jandarmeriei şi Inspectoratul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (pompierii). Ioan Dascălu a fost coleg cu primarul Falcă la Institutul Politehnic din Timişoara şi a deţinut funcţia de şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad în perioada 2005 – 2006.

      Preşedintele Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, cu rang de secretar de stat, cel mai puternic om din Ministerul Finanţelor, a fost până în 2005 inspector la Direcţia Controlului Financiar de Stat a judeţului Arad, fiind licenţiat în management în construcţii, transporturi şi telecomunicaţii la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii de Vest Timişoara şi în ştiinţe juridice la Facultatea de Drept din Universitatea de Ştiinţe şi Arte „Gheorghe Cristea” din Bucureşti. În anul 2005 a fost promovat comisar general adjunct al Gărzii Financiare Centrale, iar în ianuarie 2009 a fost numit preşedinte al ANAF. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a fost acuzat de conducerea Sindicatului Pro Lex că-i chema la raport pe inspectorii care controlau „pe cine nu trebuie”. De-a lungul ultimilor ani, Blejnar a fost suspectat de implicare în contrabandă cu motorină şi ţigări, fiind cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 949/P/2009. Numele lui Sorin Blejnar apare şi în dosarul UCM Reşiţa, instrumentat de DNA şi soldat recent cu mai multe arestări, care priveşte restituirea ilegală de TVA în sumă de 60 milioane de euro către firma afaceristului libanez Said Baaklini, cunoscut ca apropiat al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi în care a fost pus sub acuzare zilele trecute senatorul PDL Mircea Banias, preşedintele Organizaţiei judeţene Constanţa PDL, cunoscut ca un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu şi al fratelui acestuia, Mircea Băsescu.

      Ministrul Educaţiei Naţionale, Daniel Funeriu, este originar din Arad, de unde a plecat în străinătate împreună cu părinţii săi, înainte de 1989, la vârsta de 17 ani. A revenit după 20 de ani, lăudându-se în CV cu diplome obţinute de la ONG-uri străine pe care le consideră instituţii de învăţământ superior şi cu titlul de expert ştiinţific în nanotehnologii. Daniel Funeriu este un ministru unicat al educaţiei în sensul că n-a activat, respectiv n-a profesat în învăţământul românesc, iar prin titularizarea în fruntea Ministerului Educaţiei a obţinut a doua şi principala funcţie publică în România, după ce anterior a fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu pe probleme de educaţie şi vicepreşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru educaţie. Daniel Funeriu a absolvit doar 11 clase şi nu şi-a echivalat studiile liceale şi superioare în România. Un ministru depăşit de propriile ambiţii, după cum l-a caracterizat colegul său de partid Cristian Preda, europarlamentar PDL şi până relativ recent decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti. Un ministru care confundă cetăţenia cu naţionalitatea (a se vedea CV-ul, în care a consemnat „Naţionalite: Română, Franceză”) şi care nu şi-a învăţat propriul şi unicul copil să vorbească limba română. Un ministru care a promovat incompetenţa, impertinenţa şi isteria în Ministerul Educaţie. Un ministru care s-a remarcat prin lipsă de cuviinţă şi de educaţie în faţa Senatului României, cu ocazia dezbaterii moţiunii simple cu tema „Educaţia – de la supravieţuire la colaps”, iniţiată de un grup de senatori din PNL şi PSD. Un ministru care vrea să îngroape învăţământul românesc printr-un proiect de lege care politizează sistemul de educaţie naţională, încalcă autonomia universitară, cedează UDMR tot ce i-au refuzat celelalte partide româneşti în ultimii 20 de ani şi discriminează elevii proveniţi din rândul populaţiei majoritare.

      Senatorul Traian Igaş a fost promovat ministru al Administraţiei şi Internelor în luna septembrie 2010, după demisia fostului ministru Vasile Blaga. Anterior, Traian Igaş a deţinut funcţia de şef al grupului parlamentar al PDL de la Senat. În 2008 a fost ales senator în judeţul Arad, iar în legislatura precedentă (2004 – 2008) a fost deputat. Anterior a fost consilier judeţean la Arad şi consilier local în oraşul Pecica, localitatea sa de domiciliu. Este vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene Arad a PDL şi un colaborator apropiat al primarului Gheorghe Falcă, care-i este naş la un copil. Când venea la Bucureşti, primarul Falcă se caza în apartamentul lui Igaş de la Centre Ville Aparthotel şi era transportat prin capitală cu autoturismul repartizat lui Igaş de la Senat în calitate de şef de grup parlamentar. Ca parlamentar, Traian Igaş s-a remarcat ca iniţiator al unui proiect de lege privind proclamarea unei zile naţionale de rugăciune ca sărbătoare legală, pe care l-a promovat în calitate de adept al Cultului penticostal. Potrivit Realitatea TV, s-a mai remarcat prin faptul că a cheltuit cei mai mulţi bani pentru biroul său parlamentar dintre toţi senatorii, în ultimele trei luni ale anului trecut (39.446 lei).

      Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent pe postul public de televiziune TVR1 că se bazează foarte mult pe Traian Igaş ca tânăr jurist în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor. Pentru a mă convinge că încrederea şefului statului este justificată, în data de 22 noiembrie a.c. i-am adresat ministrului Traian Igaş o întrebare privind pregătirea sa juridică, solicitându-i să-mi comunice la ce vârstă a absolvit Facultatea de Drept, la ce formă de învăţământ universitar (la zi sau la fără frecvenţă), cu ce medie generală, precum şi dacă a fost jurist practicant (judecător, procuror, avocat, notar sau consilier juridic) şi în ce perioadă. Ministrul Igaş mi-a transmis săptămâna trecută un răspuns impertinent prin care mă trimite să consult site-urile http://www.igas.ro şi http://www.mai.gov.ro. Pe site-urile respective este menţionat doar că este licenţiat al Facultăţii de Drept a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, astfel că am fost obligat să mă adresez altor surse. Astfel, am aflat că Traian Igaş este de meserie tâmplar şi că s-a remarcat ca disk-jockey în localitatea natală Pecica. Şcoala generală a absolvit-o în comuna Cristian din judeţul Sibiu, unde se spune că a rămas repetent un an. A absolvit liceul în forma de învăţământ la distanţă şi cu mare dificultate, în jurul vârstei de 30 de ani, respectiv a început studiile la liceul din Pecica şi a trebuit să se transfere la un liceu din Nădlac pentru ale finaliza. A absolvit Facultatea de Drept în jurul vârstei de 40 de ani, tot la forma de învăţământ la distanţă (fără frecvenţă), obţinând note mediocre şi având o medie generală în jur de 8. Probabil că l-a ajutat faptul că rectorul acestei universităţi îi era coleg de partid, acesta candidând în 2008 pentru un mandat de senator în judeţul Arad. După absolvirea Facultăţii de Drept, Traian Igaş nu a fost jurist practicant, nici măcar ca şi consilier juridic, deci aprecierile şi aşteptările şefului statului nu prea au acoperire. Realitatea este că ministrul de interne a absolvit o facultate de drept privată, la fără frecvenţă şi cu note mediocre, şi nu are nicio experienţă în domeniul juridic şi nici în administraţia publică în funcţii executive. Singura sa legătură în ministerul de interne este faptul că tatăl său a fost şef de post în regimul comunist în comunele Apaţa din judeţul Sibiu şi Pecica din judeţul Arad. Este evident că Traian Igaş este o simplă slugă, o simplă marionetă a naşului Gheorghe Falcă şi a supernaşului Traian Băsescu.

      Generalul Florian Coldea, omul de încredere al preşedintelui Traian Băsescu şi şeful de facto al SRI, este originar din comuna Târnova judeţul Arad. A absolvit un liceu industrial la Arad, a urmat un an la Politehnica din Timişoara şi a absolvit Academia Naţională de Informaţii la Bucureşti, devenind ofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii. Potrivit unor rudenii apropiate, Florian Coldea a fost propulsat de către primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, care l-a prezentat şi l-a susţinut în faţa preşedintelui Traian Băsescu. În primăvara anului 2005, când avea gradul de maior în SRI, preşedintele Băsescu l-a folosit în operaţiunea de salvare prin răscumpărare a celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, după care l-a promovat, la vârsta de 34 de ani, în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, având rang de secretar de stat, şi l-a avansat ulterior până la gradul de general. La adresa generalului Coldea s-au lansat acuzaţii că ar fi fost folosit de preşedintele Traian Băsescu în operaţiuni de poliţie politică, ca, de exemplu în cazul notelor scrise personal despre trei judecători de la Curtea Constituţională (Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu) după declanşarea procedurii de suspendare a actualului şef al statului în aprilie 2007 sau în cazul urmăririi familiei senatorului PC Dan Voiculescu, care patronează trustul mediatic cel mai critic la adresa actualei puteri (Antena – Jurnalul Naţional). La adresa sa s-au lansat acuzaţii de deturnare de fonduri în cazul răscumpărării jurnaliştilor români răpiţi în Irak, respectiv că ar fi predat pentru răscumpărare doar 9 milioane de euro din suma cifrată între 12 milioane şi 13 milioane de euro, care a fost alocată de statul român în acest scop. La adresa sa s-au lansat şi acuzaţii de luare de mită, respectiv că ar fi primit suma de 350.000 euro pentru încheierea unui contract de achiziţii pentru SRI. Informaţii referitoare la ultimele două acuzaţii au fost făcute publice de senatorul Cătălin Voicu, fost general al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), în declaraţii făcute în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi de generalul (r) Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, în emisiunea „Ştirea Zilei” de la postul de televiziune Antena 3. Acuzaţia privind delapidarea a aproximativ 4 milioane de euro din suma alocată pentru răscumpărarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak a fost susţinută şi de fostul procuror şef adjunct al DIICOT, Ciprian Nastasiu, în cartea publicată în 2009 cu titlul „Prădarea României” (la pagina 57), în care afirmă că a primit informaţii în acest sens din surse oficiale irakiene şi americane. La adresa sa s-au lansat şi acuzaţii privind favorizarea soţiei sale, Dorina (născută Negru), ofiţer SRI, prin promovarea în funcţiile de şef al Serviciului de Protocol al SRI şi apoi director adjunct al Centrului de Psihologie al SRI şi prin avansarea la gradul de locotenent colonel în timp ce se afla în concediu pentru creşterea copilului, încălcându-se astfel regulamentele militare. La adresa sa s-au lansat şi acuzaţii privind favorizarea unui verişor primar de-al său, pe nume George Coldea, preşedinte director la firma Medicare, în afaceri cu aparatură medicală.

      O ultimă acuzaţie adusă generalului Coldea este că ar fi provocat un accident de circulaţie în timp ce conducea în Bucureşti un autoturism de serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice. Potrivit unor surse din SRI, confirmate de surse din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în anul 2008, generalul Coldea şi-a sărbătorit ziua de naştere ( 21 septembrie ) împreună cu procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, după care, pe timp de noapte, s-au deplasat spre domiciliul acesteia, conducând personal un autoturism de serviciu. Pe B-dul Ştefan cel Mare, generalul Coldea a provocat un accident de circulaţie, respectiv a pierdut controlul volanului, a ieşit de pe carosabil şi a intrat cu autoturismul în copacii din faţa Clubului Dinamo, avariind grav partea din faţă a autoturismului, inclusiv parbrizul şi bordul acestuia. Circumstanţele producerii accidentului indică faptul că generalul Coldea se afla sub influenţa accentuată a băuturilor alcoolice. Vă puteţi închipui ce carnagiu s-ar fi putut întâmpla dacă la ora respectivă s-ar fi desfăşurat un meci de fotbal sau alt eveniment la stadionul Dinamo. Dosarul a fost muşamalizat ulterior de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a intervenţiei procurorului general al României, respectiv de procurorul şef Ion Vasilache, promovat în această funcţie de procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi avansat ulterior de preşedintele Traian Băsescu la gradul de general. Miroase a favorizarea infractorului din partea procurorului general al României.

      Primarul Gheorghe Falcă şi-a constituit un amplu şi puternic cerc de putere şi la nivel local. În funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad a promovat doi apropiaţi şi fideli de ai săi, respectiv pe Nicolae Ioţcu (fost senator şi lider al grupului parlamentar al PDL în legislatura 2004-2008) şi Călin Bibart, cărora le-a fost naş. Prefectul Bibart este originar din aceiaşi localitate (Târnova) cu generalul SRI Florian Coldea. Alţi fideli importanţi ai primarului Falcă sunt chestorul (recent promovat în acest grad) Gheorghe Handra, şeful Direcţiei Regionale al Poliţiei de Frontieră Arad, şi Aurel Mateuţ, şeful Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, care controlează zona de vest a ţării, precum şi comisarul Marius Gancea, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Arad.

      Stimaţi colegi parlamentari ! Stimaţi colegi din presă! Stimaţi cetăţeni ai României! Oameni buni! Acceptaţi ca această ţară să devină o halcă a lui Falcă? Acceptaţi ca această ţară să fie la cheremul corupţilor, nesimţiţilor, incompetenţilor, repetenţilor, delicvenţilor ? Aceasta este noua clasă politică moşită şi năşită de Traian Băsescu ? Cu astfel de politicieni vor să modernizeze statul român preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc ? Pe mâna cui lăsăm această ţară ? România şi românii aşteaptă un răspuns urgent şi tranşant de la noi.

      Senator Valer Marian

      +31 voturi
      +1
      -1
      • D-le senator,
        Reprezentati Aradul cumva de sunteti atat de informat despre cloaca PDL care a macinat Aradul in ultimile doua mandate? Rusine lor dar rusine si voua celor actuali! In cei 25 de ani de la revolutie Romania nu progresat decat trasa de urechi de UE. Clasa politica nu a facut nimic altceva decat sa fure! Dar asa cum am auzit printre romanii plecati afara ca sa castige o paine va transmit dvs , lui Iotcu, Falca, Blejnar etc: Sa va ajute Dumnezeu sa furati pana nu mai aveti de unde, dar sa numarati banii furati pe pieptul cui aveti mai drag! In numele famiilor destramate care nu-si pot castiga existenta in tara lor.

        +6 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.