duminicã, 26 mai, 2024

Special Arad Logo

  Medicul care a luat mită de 62 de ori într-o săptămână cerea șpagă dublată de la pacienții care sufereau de două cancere

  de - | 26 ianuarie 2023, 8:16 AM | Naţional

  0

  Anca Ababneh(foto: adevărul)

  Investigațiile oamenilor legii au pornit de la denunțul familiei unui pacient care a murit de cancer, dar și de la alt pacient care a fost obligat să plătească pentru a primi tratament.

  Primele denunțuri în legătură cu privire la condiționarea tratamentelor făcute de șefa Secției de Oncologie a Spitalului din Suceava, dr. Anca Dumitrovici Ababneh, de plata unor sume de bani provin din martie 2022.

  Ofițerii Serviciului Județean Anticorupție spun că au pornit de la denunțul familiei unui pacient care a murit de cancer și al unui pacient care a reclamat că a primit tratamentul de care avea nevoie doar după ce i-a oferit medicului bani.

  „Un prim denunț a fost înregistrat în martie 2022, conform căruia medicul a pretins și a primit bani pentru prescrierea tratamentului, iar în iunie 2022 a fost al doilea denunț, care reclama faptul că dr. Anca Dumitrovici Ababneh nu ar fi prescris tratamentul recomandat de un alt medic oncolog din Iași, în tratamentul căruia pacientul s-a aflat până la un moment dat. Medicamentul administrat la Suceava, altul decât cel prescris de la Iași, i-ar fi provocat bolnavului agravarea stării de sănătate, ceea ce a dus la întreruperea tratamentului oncologic”, potrivit Monitorul de Suceava.

  Martorii spun că doctorița a chemat pacientul la cabinet, dar timp de trei luni a amânat începerea tratamentului, pentru că acesta nu a plătit.

  „În aprilie 2022, disperați că tratamentul oncologic nu a fost reluat, martorul i-ar fi promis doctoriței Dumitrovici Ababneh că face un împrumut și vine cu banii, iar imediat a primit spre completare formularul de consimțământ pentru administrarea tratamentului. Medicamentul comandat a venit în aproximativ două săptămâni, dar nu a mai fost cui să-l administreze deoarece pacientul a murit”.

  Din noiembrie 2022 până pe 19 ianuarie, oamenii legii au supravegheat audio-video activitățile medicului, inclusiv prin înregistrări ambientale și ascultarea telefonului medicului.

  „Din cercetări a reieșit că, în perioada aprilie 2022-19 ianuarie 2023, doctoriței Anca Ababneh Dumitrovici i s-a făcut promisiunea că va primi o sumă de bani și că în mod repetat a acceptat, a pretins și a primit diferite sume de bani sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la pacienți sau de la aparținătorii acestora pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit. Din transcrierea înregistrărilor audio-video care documentează cele 64 de acte de primire de bani și alte bunuri, unul iese în evidență prin cinism.

  Astfel, reiese că în dimineața zilei de 13 decembrie 2022 medicul ar fi pretins și a primit de la un pacient 100 de lei: pacientul respectiv, care suferea de două forme de cancer, a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi spunându-i că are două cancere. Pacientul a pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit. Ultima sumă de bani primită, din seria celor 64 documentate de anchetatori, a fost în după-amiaza zilei în care a fost reținută, când a primit de la aparținătorul unui pacient 200 de lei”, potrivit Monitorul de Suceava.

  Procurorii au strâns probe potrivit cărora, din aprilie – anul trecut – și până acum, cadrul medical ar fi cerut și primit mită de la cel puțin 64 de bolnavi ori de la rudele lor. Medicul primea șpăgi chiar și în produse, cum ar fi miere, brânză, cașcaval sau cafea. Aceasta a avut, anul trecut, un venit lunar de 25.000 de lei lunar. Înfiorător este că șpăgile erau cerute de la pacienți care mai aveau puțin timp de trăit. „A pretins și a primit diferite sume de bani, respectiv între 50 și 200 de lei, precum și 50 de euro, precum și alte bunuri, de la pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, a spus Maria Crina Grețcan, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

  Anca Ababneh Dumitrovici conducea Secția de oncologie a Spitalului Județean din Suceava de circa doi ani, iar în grijă sa erau toți pacienții din zonă care suferă de cancer. Aceasta a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.