miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Medicamente esențiale dispar din farmacii. Ce spune ministrul Sănătății

  de - | 29 octombrie 2022, 9:14 AM | Naţional | Sănătate

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Medicamente esențiale dispar din farmacii, iar pacienții sunt nevoiți să își întrerupă tratamentul. De medicamentele generice, așa cum sunt cunoscute, au nevoie 70% dintre pacienții cu boli cronice. Pastilele înlocuitoare sunt mult mai scumpe, iar în lipsa tratamentelor bolile se agravează.

  Motivele pentru care aceste medicamente tot dispar din farmacii sunt legate de prețul mic pe care îl practică România. Țara noastră are cel mai mic preț din Europa. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a declarat pentru Digi24: „Încercăm să găsim un mod de calcul al prețului, care să nu descurajeze prezența pe piață a medicamentelor generice, ieftine, să găsim o soluție. Încerc să rezolv cât de repede problema, fără a afecta nici drepturile pacienților, nici drepturile producătorilor”.

  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj a explicat: „Când ai pierderi de 10, 20, 50% ești obligat în cele din urmă să oprești producția. Problema pe care noi o vedem nu este niciun fel de asumare la nivel politic a unui dialog cu producătorii din țară, lucru care se întâmplă de mulți ani de zile. Producătorii de medicamente spun că problemele vor continua”.

  Prețurile au crescut, iar materialele de producție se găsesc greu.

  Citește mai mult pe Digi24.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.