vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Medalion literar-muzical Ioan Slavici şi Mihai Eminescu la Muzeu

    de Special Arad | 21 ianuarie 2015, 3:52 PM | Cultură

    0

    Cu prilejul aniversării a 167 de ani de la naşterea marelui scriitor român Ioan Slavici (1848-1925), pasionaţii de istorie, literatură şi muzică au fost invitaţi la medalionul literar-muzical Ioan Slavici şi Mihai Eminescu – doi prieteni născuţi sub aceeaşi constelaţie, care s-a desfăşurat la Castelul Bohus din Şiria.

    Evenimentul a fost organizat de Primăria Comunei Şiria, Complexul Muzeal Arad, Universitatea de Vest- Vasile Goldiş din Arad, cadre didactice şi elevi de la Şcoala Gimnazială Ioan Slavici Şiria.

    În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziţia de fotografii surprinse de lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie (UVVG Arad) în timpul filmărilor la ecranizarea nuvelei “Pădureanca”. Prezentările cadrelor didactice prof.Marcel Priescu, Slavici şi Eminescu – o prietenie de-o viaţă, născută în anii studenţiei şi prof.Mariana Stanciu, Slavici – deschizător de drumuri în nuvelistica romanească, au fost completate de concursul tematic pentru elevi Să îl cunoaştem şi să îl iubim pe Luceafarul poeziei româneşti. Evenimentul de la Şiria s-a  încheiat cu ateliere de creaţie pentru copii şi un medalion muzical Dor de Slavici şi Eminescu.

    EXPOZIŢIA IOAN SLAVICI

    Expoziţia dedicată scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria în 18 ianuarie 1848, cuprinde trei săli în care, prin fotografii de familie, diplome, premii, decoraţii, manuscrise, cărţi şi ziare, este evocată personalitatea complexă a acestuia.

    În expunere este prezentată succint viaţa scriitorului, în diferite perioade, începând cu locul natal Şiria; studiile la Arad, Timişoara, Pesta şi Viena; prietenia cu Eminescu şi activitatea în cadrul României June. Activitatea publicistică la ziarul Tribuna din Sibiu a fost marcată de procesele de presă  şi întemniţarea la Vacz. După ieşirea din închisoare, Ioan Slavici s-a stabilit în Bucureşti, iar în 1892 scriitorul şirian devenea cetăţean român. Cariera sa didactică a fost marcată de ocuparea funcţiei de profesor la Azilul Elena Doamna, apoi cea de director al Institulului Oteteleşanu din Măgurele şi profesor la Liceu German din Bucureşti, perioadă în care a editat o serie de lucrări didactice.

    Un segment important al expoziţiei este dedicat operei scriitorului – nuvele, poveşti şi romanul Mara – publicată în diferite limbi.

    De-a lungul carierei sale de scriitor, jurnalist şi cadru didactic, Ioan Slavici a primit distincţii şi premii: Ordinul Coroana României, decoraţia Răsplata muncii în învățământ, medalia Bene Merenti, în anul 1891 pentru publicarea documentelor Hurmuzaki, iar în anul 1903 a primit premiul Academiei Române pentru romanul istoric Din bătrâni.

    De o valoare documentară dar şi emoţională deosebită este prezenţa unei părţi din camera de lucru a scriitorului din casa din Bucureşti, mobilier donat muzeului arădean de către familie.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.