duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Măsuri de sprijin a fermierilor afectați de secetă, stabilite într-o ședință a Ministerului Agriculturii

  de Special Arad | 10 august 2022, 7:52 PM | Naţional

  0

  Sursa foto: MADR

  Ministrul Petre Daea a condus în data de 9 august, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ședința Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, în prezența tuturor membrilor care fac parte din această structură.

  În deschiderea întâlnirii, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a făcut o actualizare a situației climatice din această perioadă.

  Ministrul Petre Daea i-a informat pe cei prezenți cu privire la starea culturilor, precum și stadiul recoltării, subliniind faptul că producțiile vor fi comunicate în momentul încheierii recoltatului în întreaga țară. În acest context, ministrul Petre Daea a afirmat că Ministerul monitorizează atent stocurile de cereale și a transmis că producția de grâu obținută până la acest moment asigură cantitatea necesară pentru consumul intern.

  Oficialul MADR a menționat: „Indicele de calitate al grâului este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura confort industriei de morărit și panificație”. De asemenea, Petre Daea a transmis membrilor Comitetului că fermierii au început recoltatul culturii de floarea-soarelui, iar potrivit prognozelor producțiile vor face față cererii din piață.

  Un alt aspect supus atenției de ministrul Petre Daea a făcut referire la furajarea animalelor, ce este asigurată prin pășunat și stabulație. Astfel, pentru a veni în sprijinul fermierilor, MADR a acordat posibilitatea celor afectați de seceta pedologică să schimbe destinația culturilor în hrană pentru animale. Totodată, MADR a făcut demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru reducerea perioadei de retenție a efectivelor de la 100 de zile (ovine/caprine), respectiv de la 6 luni (bovine) la 90 zile de la termenul-limită de depunere a cererii unice de plată.

  Pentru urgentarea lucrărilor de execuție a infrastructurii de irigații, MADR lucrează împreună cu Ministerul Muncii la un memorandum pentru suplimentarea numărului de angajați din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

  Programul de măsuri implementate până în prezent poate fi consultat AICI.

  Precizăm că măsurile propuse de conducerea MADR ce pot contribui la combaterea efectelor schimbărilor climatice și care vor fi implementate în perioada imediat următoare vizează:

  -Acordarea de sprijin fermierilor în recoltarea și gestionarea producției;
  -Menținerea în funcțiune a sistemului de irigații și creșterea capacității de irigat;
  -Evaluarea tuturor resurselor de apă și irigare a culturilor;
  -Dezvoltarea sistemelor de stimulare a precipitațiilor în cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor;
  -Asigurarea subvenției pentru lucrările agricole;
  -Asigurarea materiei prime pentru zootehnie;
  -Creșterea capacității de industrializare a producției primare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.