duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  MasterCard riscă o amendă de 950 de milioane de dolari

  de Special Arad | 10 iulie 2015, 9:52 AM | Business

  0

  MasterCard riscă o amendă de 950 de milioane de dolari din cauza comisioanelor pe care le aplică la plata cu cardul. Compania americană de servicii financiare a fost acuzată de autorităţile de la Bruxelles că aplică în mod nejustificat comisioane mari în unele ţări. Iar un raport mai vechi al Consiliul Concurenţei arăta că România este una dintre ţările cu cele mai mari comisioane pentru carduri, potrivit Digi 24.

  Comisia Europeana a acuzat MasterCard că în unele țări percepe comisioane pentru plata cu cardul artificial de ridicate, ceea ce pune în pericol creșterea consumului. Deși sunt transferate între băncile care emit cardurile cu sigla MasterCard și băncile care au POS-uri în magazine, aceste comisioane sunt puse în final pe umerii comercianților. Iar mai departe se văd în prețurile produselor.

  De exemplu, în România, clienții băncilor au comision zero atunci când își fac cumpărăturile folosind cardul. Însă puțini știu că în prețuri sunt prinse și comisioanele pe care le plătesc magazinele către bănci și firmele de servicii financiare precum MasterCard sau Visa.

  În 2013, un raport al Consiliului Concurenței arăta că în țara noastră comisioanele achitate de magazine pentru acceptarea plăților prin card variau între 1,78 și 2,4%. În acest procent era cuprins și așa-numitul comision interbancar, care la Mastercard era 1,2% și la Visa 1% pentru procesarea plăților.

  Parlamentul European a aprobat însă, în martie, regulamentul privind reducerea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru plățile cu cardurile de debit și 0,3% pentru plățile cu cardul de credit. În România reducerea ar urma să se aplice până la finele acestui an. Celelalte comisioane din relația băncilor cu magazinele posesoare de POS-uri nu vor fi însă modificate.

  Comisia Europeana spune că magazinele dintr-un stat membru nu pot beneficia de comisioanele mai scăzute dintr-un alt stat membru fiind restricționată concurența transfrontalieră între bănci. Aceasta ar putea fi baza cazului antitrust pe care Comisia Europeană îl poate deschide împotriva MasterCard după lansarea acuzațiilor de astăzi. O anchetă separată se desfășoară și pe numele marelui rival Visa.

  Comisia a acuzat și că nivelul comisioanelor aplicate pentru tranzacțiile care sunt folosite la carduri emise în afara Uniunii Europene. De exemplu, un turist chinez va plăti un comision mai ridicat decât un cetățean european.

  Daca acuzațiile se confirmă, Comisia Europeana poate penaliza MasterCard cu până la 10% din cifra anuală de afaceri. Adică amenda se poate ridica la 950 de milioane de euro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.