luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Masa pe roți” a prins viață de Sfântul Nicolae! Sute de oameni în vârstă, care duc prea multe greutăți în spate, vor primi zilnic mâncare caldă din partea Arhiepiscopiei Aradului

  de Andreea Daniela B. | 6 decembrie 2021, 5:01 PM | Știri Arad | Topic special

  2

  Faptele bune fac diferența, în special atunci când oamenii au atât de mare nevoie de ele. În pragul sărbătorilor de iarnă, Arhiepiscopia Aradului a primit o veste foarte bună. Proiectul la care lucra deja de doi ani de zile poate lua viață și astăzi, 6 decembrie, a fost prima zi în care, cu ajutorul voluntarilor, 170 de bătrâni au primit mâncare caldă. 

  Vorbim despre proiectul „Masa pe roți”, un proiect pentru care s-a muncit mult și se muncește în continuare pentru a ajuta cât mai multe persoane. Concret, Arhiepiscopia Aradului reușește să hrănească în prezent 100 de persoane care zilnic mănâncă la cantina socială, iar de azi s-au mai adăugat 170 de vârstnici. Aceştia sunt din municipiul Arad și au fost aleși după niște criterii clare. Este vorba despre persoane care, din nefericire, nu au pe nimeni sau au, dar mult prea departe de ei. Ei trebuie să aibă cel puțin 65 de ani și probleme locomotorii, ori alte probleme care îi împiedică să se deplaseze sau să își facă singuri de mâncare, dar și o pensie mică ce nu le permite să se întrețină așa cum ar merita după o viață lungă în care au muncit.

  Din păcate, pe lângă actele pe care au fost nevoiți să le facă pentru ca „Masa pe roți” să prindă viață, reprezentanții Arhiepiscopiei, dar și voluntarii care s-au alăturat proiectului au avut de înfruntat și omul care și-a pierdut speranța. Mulți s-au arătat reticenți și au refuzat ajutorul tocmai pentru că în zilele noastre este din ce în ce mai greu să crezi în oameni și în bunătatea lor. Unii au considerat că sigur se găsește cineva mai sărac care să aibă nevoie de mâncare, iar alții nu au avut încredere în oamenii care doar încercau să le ofere o mână de ajutor, o masă caldă zilnic, gratuită. Așa s-a ajuns, cu greu, după multe drumuri și după multe case vizitate, la numărul 170. 170 de suflete care zilnic vor mânca o mâncare caldă, pregătită de un bucătar priceput și care va ajunge la ei cu ajutorul voluntarilor care vor conduce mașinile pline de pachete prin tot orașul.

  În următorii doi ani, arădenii aflați pe listă vor beneficia de mâncarea ce le va fi adusă la poartă zi de zi, însă cei ce au dat viață proiectului nu vor să se oprească aici. Având în vedere că oamenii precum cei care au îndeplinit criteriile pentru acest proiect nu au nevoie doar de mâncare, reprezentanții Arhiepiscopiei își doresc ca în viitor să ajute și mai mult. Aceștia vor să le ofere chiar și medicamente și să încheie contracte cu diferite clinici care ar putea să le ofere ajutor celor ce au nevoie. Mai mult, ei speră că vor reuși să scoată și o aplicație pentru telefonul mobil prin care se vor primi donații și se vor face înscrieri pentru voluntariat.

  Însă timpul le va rezolva pe toate…

  Ne dorim să ducem mai departe acest proiect, astfel încât să putem să ajutăm și în județ. Noi în momentul de față ne dorim ca acest proiect să funcționeze în bune condiții și, ulterior, să îi ajutăm și pe cei vulnerabili aflați în satele din județ, mai ales că acolo probabil sunt persoane care au nevoie de ajutor chiar mai mult decât cei din municipiu. Dacă vom reuși să facem parteneriate de încredere cu siguranță vom reuși să îi ajutăm și pe ceilalți”, spunea managerul proiectului.

  Cum poate ajuta lumea? Desigur, vorbim despre un proiect bine pus la punct și despre o echipă care se străduiește să iasă totul perfect, însă niciodată nu e totul perfect. Chiar de aceea, pentru că șirul lucrurilor bune poate continua, reprezentanții Arhiepiscopiei își doresc să atragă lanțurile mari de magazine și să facă parteneriate cu acestea. Este vorba despre alimentele care se apropie de termenul de expirare și care ar putea fi folosite de bucătarul Arhiepiscopiei și astfel, în loc să fie aruncate cantități foarte mari de mâncare, acestea se vor folosi pentru meniul celor 270 de persoane vârstnice și vor fi consumate înainte de termenul de expirare. Desigur, acesta nu este singurul mod prin care lanțurile de magazine sau oricine altcineva poate ajuta, fiecare idee sau inițiativă fiind văzută cu ochi buni.

  „O să avem nevoie permanent de implicare comunității în tot ceea ce facem. Avem nevoie de ajutorul vostru pentru că ne dorim să ajutăm cât mai multe persoane. Momentan proiectul este pentru 24 de luni, iar mai apoi ne va fi puțin mai dificil să continuăm. Tocmai de aceea ne dorim să încheiem parteneriate cu lanțuri de magazine, producători, persoane care chiar se pot implica. Am luat deja legătura cu Kaufland și încercăm să aducem la noi alimentele care sunt pe punctul de a fi scoase din magazine”, a mai povestit managerul.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Testati sau salvati?

   O lume a neintelegerii…a bolii…a durerii..a neputintei. Ochi rugatori si plini de speranta. Maini intinse care asteapta, nedumeriti de chemarea unui ordin mai mic. Cine l intelege pe cel mare? Guri mute care nu stiu ce sa spuna …minti care nu stiu sa gandeasca. Mi e tare cunoscuta..mi e tare familiara, e mediul in care toti ne putem forma dar foarte putini adapta, e lumea alaturi de care imi petrec zilele si ma framant noptile in cautare de solutii si raspunsuri. Copii dincolo de limita bolii, parinti si mai bolnavi sau sanatosi dar neputiinciosi , oameni invatati , analfabeti, oameni nepasatori , violenti, cruzi…oameni intre oameni. De fapt ce altceva ne defineste ca OM , decat o traire si principii sanatoase de viata? Pentru cei care stau comod in fata unui calculator, toti suntem identici, asa cum spun slovele in definitii rigide.
   Maine , aceasta masa compacta de suflete , ma asteapta…e sambata..apoi duminica..dar cui ii pasa de odihna cand se cere “ ACUM”?
   E pragul sarbatorilor, dar Mos Nicolae pune in cizmulite rupte, la case fara geam…teste covid varianta : x, y, z. Noi, cei din linia 1 sau 2..Dumnezeu o sti care, ca doar de asta am invatat..le vom citi uimirea si dezgustul…vom fi partasii primitori a acestora. Nevinovatii vor da nevinovatilor. Sper doar ca aceste “ daruri” sa fie insotite de speranta nestiuta dar spusa ,a unei : “Sa ne revedem cu bine si sanatosi”.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.