vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Marți 13 cu noroc: la Sziget 2018 sosesc Lana Del Rey, Fever Ray, Aurora și mulți alții

  de Iulia Notaros | 13 martie 2018, 9:19 PM | Muzică

  0

  Ediția din acest an a festivalului Sziget și-a primit și ultimul headliner de pe scena mare: Lana del Rey se alătură astfel numelor deja anunțate: Arctic Monkeys, Dua Lipa, Gorillaz, Kendrick Lamar, Mumford & Sons și Kygo. Del Rey e așteptată de mult timp pe scena mare a festivalului și a fost vehiculată și în anii anteriori, fiind astfel, alături de Arctic Monkeys îndeplinirea unor dorințe mai vechi ale organizatorilor și fanilor, și confirmă de asemenea îndepărtarea festivalului de trendul EDM care a dominat ultimele ediții.

  Lana Del Rey, pe numele adevărat Elizabeth Grant, a debutat în 2010, în condiții destul de ciudate. Albumul intitulat Lana Del Ray a fost retras de pe piață la scurt timp după lansare, casa de discuri neavând bani pentru promoție, sau cel puțin aceasta este versiunea Lanei. Faima avea să vină însă peste doi ani, când cu o ortografie puțin schimbată a numelui, Del Rey revine cu albumul Born to Die, un hit pe plan mondial, propulsat în centrul atenției de videoclipul melodiei Video Games, devenit viral pe Youtube. Born to Die a fost urmat de noi albume la intervale regulate, Del Rey fiind una dintre cele mai active voci ale popului contemporan. Ultimul în ordine cronologică, Lust for Life, a fost lansat în 2017 și deși titlul pare o antiteză directă a primului, speranța și tragismul au mers mereu mână în mână în muzica Lanei, care își complimentează popul visător și melodic cu o imagine misterioasă de divă hollywoodiană a unor epoci de apuse de glorie.

  Pe lângă numele de scenă ușor similare, suedeza Karin Dreijer, adică Fever Ray, știe, dacă vrea, să scrie și melodii eterice asemeni Lanei, dar de multe ori nu vrea, și atunci se lansează în experimente vizuale și muzicale de avangardă, tulburând liniștea ascultătorului neavizat. Înainte de a fi Fever Ray, Dreijer a fost jumătatea feminină a duo-ului The Knife, cunoscuți mai ales pentru melodia Hearbeats, preluată de Apple pentru un spot publicitar omniprezent, ce-i drept în versiunea compatriotului lor José Gonzalez. Dreijer și echipa ei au pregătit un show exploziv pentru turneul de promovare al celui mai recent album, Plunge, așa că pentru cunoscători anunțarea ei ar putea fi chiar mai incitantă decât a headlinerului Lana Del Rey.

  borns

  BØRNS

  Din zona muzicii electronice mai înghețate sosește și tânăra norvegiancă Aurora, la a doua ei apariție pe insulă, după un concert foarte reușit în 2016. Tot în 2016 și tot în cortul A38 l-am putut vedea și pe BØRNS, iar Asaf Avidan, cunoscut mai ales pentru Reckoning Song (One Day) a mai fost și el pe insulă în anul anterior.

  asaf avidan

  Asaf Avidan

  Iubitorii de DJ olandezi (în foarte multe cazuri, olandezi la rândul lor, ei rămânând sistematic pe primul loc al musafirilor de peste hotare în pofida concurenței asidue a belgienilor și francezilor) se pot consola probabil în Party Arena alături de Don Diablo și de germanul Tujamo, aproape olandez și el, fiind semnat de casa de discuri din Hilversum, Spinnin Records. Pentru cei cu gusturi tot electro, dar mai exotice, îl recomandăm pe americanul de origine chineză ZHU, britanicii Damian Lazarus & the Ancient Moons și SG Lewis sau berlinezul Jan Blomqvist.

  Încheiem lista numelor anunțate astăzi cu cei de Unknown Mortal Orchestra, să spunem pentru că ei sosesc de cel mai departe, reprezentând lumea mai puțin cunoscută a rockului neozeelandez.

  Sziget Festival are loc pe insula Óbudai, între 8 și 15 august

  Biletele la preț pre-sale (189 de euro pe 3 zile, 275 de euro pe 5 zile, și 299 pe 7 zile, biletul de o zi e 70 de euro, biletele pe 7 zile sunt disponibile și cu plata în cinci rate de 70 de euro) disponibile aici: https://szigetfestival.com/en/tickets/category/entry-ticket

  Cazări în oraș, dacă ți-e urât la cort: https://szigetcity.com/

  Aurora

  Aurora

  Lista completă a numelor anunțate:

  Arctic Monkeys * Dua Lipa * Gorillaz * Kendrick Lamar  * Kygo  * Lana Del Rey  * Mumford & Sons  * Shawn Mendes  * Liam Gallagher  * Bastille  * Lykke Li  * Stormzy  * Parov Stelar  * The War On Drugs  * The Kooks  * MØ  * Nick Murphy fka Chet Faker  * Kaleo  * Zara Larsson  * Gogol Bordello  * Clean Bandit  * Blossoms  * Fever Ray  * Milky Chance  * Børns  * Wolf Alice  * Lianne La Havas  * Desiigner  * King Gizzard & The Lizard Wizard  * Asaf Avidan  * Little Dragon  * Cigarettes After Sex  * JP Cooper  * Gorgon City live  * Goo Goo Dolls  * Fink  * Seasick Steve  * Don Diablo  * Above & Beyond  * Unknown Mortal Orchestra  * Petit Biscuit  * Aurora  * Nothing But Thieves  * Slaves  * KSHMR  * Everything Everything  * Borgore  * ZHU  * Lewis Capaldi  * Lemaitre  * The Living End  * La Femme  * Sofi Tukker  * Scarlxrd  * Joe Goddard live  * Tujamo  * Ummet Ozcan  * Sam Feldt live  * Jay Hardway  * Delta Heavy  * The Him  * Seven Lions  * Alle Farben  * Yellow Days  * Damian Lazarus & The Ancient Moons  * Bilderbuch  * WhoMadeWho  * Shame  * My Baby  * Jan Blomqvist & Band  * SG Lewis  * Perturbator

  Foto: Iulia Notaros & Kuntay BahtiyarWe Plug Good Music

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.