Marte se pregătește să iasă dintr-o eră glaciară

  de - | 20 June 2016, 1:11 PM | Știință

  0

  Marte e cea mai viabilă soluție când vine vorba despre colonizarea altei planete. Și, cu toate că încă sunt multe lucruri de aflat despre Planeta Roșie, oamenii de știință vin cu noi informații despre climatul de acolo, scrie Playtech.ro

  Oamenii de știință au examinat calota glaciară de la polul nord al planetei Marte, iar concluziile lor fac referire la dinamica climatului de pe Marte. Cercetătorii au descoperit că și Marte trece prin ere glaciare, la fel ca și planeta noastră, însă schimbările climatice nu se produc chiar ca la noi.

  Pe Pământ, gheața se acumulează la poli pe măsură ce temperaturile scad și apoi înaintează spre zonele subpolare și chiar dincolo de acestea. Însă planeta Marte are o înclinație foarte inconstantă: în prezent înclinația axei sale este de aproximativ 25 de grade, dar poate ajunge la 60 de grade — prin comparație, înclinația axei Pământului variază puțin, între 22 și 25 de grade. Schimbarea înclinației axei marțiene durează foarte mult timp, însă atunci când înclinația este aproape de 60 de grade, Marte apare ca și când ar fi culcată pe o parte — condiții în care polii planetei sunt încălziți, iar cea mai mare parte a calotelor glaciare se topesc și ajung în atmosferă sub formă de vapori, după care apa se recolectează la latitudinile medii ale planetei.

  Practic, spre deosebire de Terra, pe Marte o eră glaciară înseamnă mai puțină gheață la poli și mai multă în apropiere de ecuator, potrivit Agerpres.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.