joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Marile supermarketuri din Ungaria își închid ușile duminica. Modificările legislative aduc consecințe programului de investiții…

  de Special Arad | 18 martie 2015, 10:40 AM | Internaţional

  0

  De azi, supermarketurile din Ungaria nu vor mai deschide duminica, potrivit celei mai recente măsuri economice preluată de premierul Orban de la creştin-democraţi și promovată recent în parlament de majoritatea de la putere.

  Este de aşteptat ca măsură să provoace probleme supermarketurilor, majoritatea deţinute de grupuri străine, precum Tesco, Şpar, Aldi şi Auchan. Magazinele mici nu vor fi afectate, scrie The Financial Times.

  Criticat de unii, Orban îşi apără măsura şi susţine că protejează ziua de duminică, o zi de odihnă a creştinilor.
  În plus, susţine şeful Executivului de la Budapesta, Germania şi Austria au restricţii similare. Industria a avertizat însă ca legea, care introduce şi taxe şi reforme pentru investitorii staini, va afecta interesele consumatorilor şi angajaţilor, relatează timisoarastiri.ro.

  Miniştrii ungari susţin că sunt puţine motive economice pentru această lege şi susţinerea premierului i-a luat pe mulţi prin surprindere. Reforma a fost iniţial propusă de o grupare aliată Fidesz, creştin-democraţii, însă multă vreme nu a generat interes.

  Pe fondul crizei economice, a creşterii preţurilor şi a măsurilor controversate luate de puterea de la Budapesta, marii jucători străini de pe piaţa maghiară reacţionează.

  La mijlocul lunii iauarie, grupul britanic de distribuţie Tesco a anunţat că închide 13 din magazinele sale din Ungaria, în încercarea de a păstra profitabilitatea operaţiunilor sale din această ţară, potrivit Reuters.

  Cu peste 200 de magazine, Tesco este cel mai mare lanţ de supermarketuri din Ungaria şi al treilea mare angajator de aici. Grupurile de distribuţie din Ungaria sunt afectate de creşterea costurilor legate de inspecţiile alimentare, precum şi de o nouă lege care obligă închiderea magazinelor ce au înregistrat doi ani consecutivi de pierderi.

  ‘Una din modificările legislative intrate în vigoare obligă ieşirea de pe piaţă a operaţiunilor non-profitabile după doi ani de pierderi, astfel încât este absolut necesar să rămânem profitabili pentru a ne proteja viitorul aici’, a explicat directorul general de la Tesco, Nigel Jones, într-un comunicat de presă.

  Modificările legislative au determinat și grupul Spar, unul dintre concurenţii Tesco, să-şi reducă semnificativ programul de investiţii în Ungaria pentru 2015.

  Sursa: timisoarastiri.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.