Marile companii din energie, amendate cu aproape trei milioane de euro în 2015

  de - | 23 octombrie 2015, 8:51 AM | Naţional

  0

  Amenzi de aproape trei milioane de euro au primit anul acesta marile companii din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale. Firme precum Petrom, Romgaz, GDF Suez sau CEZ vor plăti pentru încălcarea legii şi prejudiciile aduse consumatorilor. Autorităţile spun că vor extinde investigaţiile privind facturile plătite în avans şi la celelalte companii de distribuţie, scrie Digi 24.

  Aproape 400 de amenzi au primit companiile care produc, vând sau furnizează gaze naturale şi energie electrică anul acesta. Unele firme au fost amendate de mai multe ori, iar suma totală depăşeşte 12 milioane de lei. Cele mai mari penalizări sunt n domeniul gazelor naturale – aproape nouă milioane de lei.

  Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE: Faptul că nu şi-au îndeplinit obligaţia de înmagazinare la timp. La fel, operatorii care produc gaze naturale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de tranzacţiona pe bursă minimum 20% din producţie.

  Companii precum Petrom, Romgaz, Distrigaz, E.ON sau Interagro vor avea de plătit bani grei, însă majoritatea au contestat deja în instanţă amenzile.

  Şi în domeniul energiei electrice au fost mai multe companii amendate, dar cu sume mai mici. Enel, Electrica, E.ON şi CEZ trebuie să plătească printre altele şi pentru că au prelungit nejustificat penele de curent, spune ANRE.

  Modul în care consumatorii primesc factura de la distribuitorul de energie CEZ este verificat de autorităţi, însă compania a primit amendă pentru alte nereguli. Cum ar fi facturarea suplimentară a consumatorilor care fură energie, înainte de soluţia dată de instanţă.

  Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE: „Emiterea facturii înainte de a avea de la instanţă decizia finală şi irevocabilă, nu poate face obiectul încasării”.

  După amendarea GDF Suez, cu 200.000 de lei, din cauza facturilor care estimau consumul în avans cu două luni, autorităţile vor verifica şi compania E.ON Gaz, distribuitorul din jumătatea de nord a ţării.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.