joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Marea Britanie fără Regina Elisabeta a II-a (partea a II-a)

    de - | 18 septembrie 2022, 11:40 AM | Contributors | Recomandările editorilor | Reportaj

    0

    fotografii realizate de Marcel Istrate

    Citește prima parte aici.

    ***

    Zâmbetul trist al reginei

    Numărul britanicilor care și-au propus să își petreacă ziua de duminică, 11 septembrie, la Buckingham Palace, pentru a-și omagia regina decedată, au depășit cu mult previziunile forțelor de ordine desfășurate în jurul clădirii. Ultima zi de weekend, zi liberă pentru numeroase familii de pe întinsul regatului, s-a transformat într-una în care aglomerația a reușit să blocheze complet toate căile de acces spre cunoscutul palat din centrul Londrei.

    Gările din jurul metropolei de pe Tamisa au devenit în 11 septembrie nefiresc de înțesate de oameni pentru o liniștită dimineață de duminică. Toți călătoreau spre capitală și parcă lumea zâmbea mai puțin decât într-o zi oarecare.

    Atmosfera pe peroane și în sălile de așteptare îndemna la reflecție… Afișajele electronice cu mersul trenurilor anunțau despre vestea tristă a dispariției iubitului monarh. Toate companiile de transport public au expus în locuri cu maximă vizibilitate mesajele lor de compasiune adresate Casei Regale. „Ne alăturăm întregii țări în deplângerea morții Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Suntem alături de Familia Regală în aceste momente dificile”, era anunțul celor de la compania feroviară Thameslink. „Am aflat cu nemărginită tristețe vestea morții Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Transmitem cele mai sincere condoleanțe Majestății Sale Regele Charles al III-lea și întregii Familii Regale”, a fost afișul postat de TFL (Transport for London).

    Transport public 07

    Vagoanele trenurilor care se deplasau spre centrul Londrei erau ocupate de călători de la primele ore ale dimineții și au devenit tot mai aglomerate spre orele prânzului.

    Două cupluri tinere cu copii mici au fost singurele care păreau să viziteze capitala de pe Tamisa în scopuri turistice, într-un vagon în care toate scaunele erau ocupate. Trenul se apropia de gara Kings Cross St Pancras, unde se află cel mai important nod feroviar londonez. Era ora 11:00 înainte de amiază. Cele mai multe persoane care au coborât la acea stație purtau haine de culoare închisă și aveau în brațe buchete de flori.

    Numărul călătorilor cu flori în mână a fost și mai mare în metroul de pe linia Piccadilly, care face legătura între gara centrală londoneză și stația Green Park, din imediata vecinătate a Buckingham Palace. Chipul reginei putea fi văzut peste tot: pe peroanele subterane, în spațiile arhipline de la suprafață și chiar și în stradă. Ea zâmbea din imagini mari cu fundaluri întunecate. Era tristă parcă…

    Săgețile care direcționau mulțimea de călători din stația de metrou Green Park spre diferite ieșiri și-au pierdut utilitatea în acea zi de duminică. Tot puhoiul de călători se îndrepta fără excepție spre stânga, adică spre parcul care duce la palat.

    Libertatea de mișcare a devenit o noțiune abstractă pentru oricine a ajuns pe aleea centrală a Green Park din Londra cu intenția de a se îndrepta spre Buckingham Palace, începând cu orele prânzului. Iar valurile de oameni care purtau cu ele indivizi dezorientați „au înghețat” peste doar câteva sute de metri. Conexiunile principale ale parcului cu palatul au fost blocate de puhoaie de oameni. Și totul a devenit din acel punct, o lungă așteptare…

    Flori și dragoste pentru regină

    Green Park, uriașul parc central din Londra care se întinde în apropierea Palatului Buckingham s-a transformat într-un spectacol floral de excepție. Mii de oameni veniți duminică să deplângă moartea Reginei Elisabeta a II-a au depus pe spațiul verde flori și lacrimi.

    Numeroasele forțe de ordine prezente în preajma Buckingham Palace au fost copleșite de numărul mare de persoane venite să își arate respectul față de dispariția monarhului care le-a îndurerat inimile.

    Green Park 02

    O coadă uriașă s-a format duminica dimineața pe una din aleile care duceau spre ieșirea din parc. „Timpul de așteptare va fi de cel puțin cinci ore.”, le spuneau oamenii celori care se așezau la capătul cozii. Unii se întorceau și părăseau zona aglomerată la aflarea acestei informații. Dar cei mai mulți continuau să aștepte netulburați. Șirul de oameni era lat, mai multe persoane stând laolaltă, umăr lângă umăr. Acesta se întindea pe o lungime de aproape un kilometru, desfășurându-se practic ca o grămadă statică, ce avansa extrem de lent. Coada traversa longitudinal parcul și continua pe marele bulevard The Mall, perpendicular pe latura frontală a renumitului palat ce a servit ca sediu administrativ al reginei.

    Polițiștii de la Scotland Yard au fost nevoiți să solicite închiderea completă a stației de metrou doar pentru a câștiga timp, în încercarea de a ordona mulțimile care au invadat zona. Ei au decis, de asemenea, organizarea unei zone în interiorul parcului, unde oricine să poată lăsa un buchet de flori ca omagiu pentru regină. Oamenii de ordine au sperat în acest fel să descongestioneze ariile aglomerate până la refuz de mulțimile care soseau continuu. Ei au delimitat astfel o suprafață întinsă ce a fost numită „Floral Tribute” și care a devenit un loc de reculegere, dar și o minunată expunere de flori și culori.

    Zeci de mii de buchete de flori s-au strâns în zona special amenajată din parc. Oamenii au depus acolo nu doar flori, ci și jucării de pluș, desene și alte obiecte dragi în amintirea celei care a fost Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Întreaga suprafață inundată de multitudinea de flori a fost în permanență îngrijită de voluntari din echipele de tineri cercetași (scouts). Aceștia au păstrat spațiul „Floral Tribute” curat despachetând buchetele, aruncând ambalajele și aranjând florile. Voluntarii au mărturisit că au dorit în acest fel să aducă propriul omagiu reginei care a fost patroana organizațiilor de cercetași din Marea Britanie.

    „Acest spațiu a devenit un loc atât de frumos… aici pot să se reculeagă chiar și cei care nu depun flori. Este un spectacol floral minunat si un prilej de a păstra un moment de tăcere, un gând pios pentru devotamentul extraordinar al reginei; sau poate un moment de celebrare a vieții, însoțit de sentimente de încredere și optimism pentru viitorul rege.”, au fost gândurile mărturiste de una dintre tinerele voluntare în aceeași seară, în cadrul buletinelor de știri.

    Toate televiziunile au transmis duminică seara imagini cu minunatul tribut floral pe care britanicii îl aduc reginei decedate. Programele tv au mai arătat telespectatorilor mulțimea venită să își exprime durerea și numeroși oameni plângând sau amintindu-și cu respect despre cea care le-a fost monarh pentru 70 de ani. Filmările nu au reușit să surprindă însă convingerea și hotărârea miilor de persoane care se așezau la cozi uriașe, duminica la prânz, dispuși să aștepte ore întregi, din dragoste pentru regina.

    Ultimul drum

    Trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a și-a început ultimul drum pământesc duminică, 11 septembrie, de la locul decesului. Monarhul a murit la Balmoral Castle, reședință a familiei regale britanice, situată în comitatul Aberdeenshire din Scoția. Iar destinația sa finală a acestui parcurs va fi Windsor Castle, la data de 19 septembrie, zi în care sunt programate în Marea Britanie funeralii naționale.

    Șase ore a durat transportul sicriului reginei de la Balmoral și până în sala tronului de la Palace of Holyroodhouse, o altă proprietate din Scoția a familiei regale. Acesta a fost acoperit cu Royal Banner of Scotland (Stindardul Regal al Scoției), vechi drapel scoțian de culoarea galbenă și reprezentând un leu roșu ridicat în două picioare. Trupul monarhului decedat a ajuns la Holyroodhouse la orele serii și a rămas acolo până a doua zi, când a fost transportat în capitala scoțiană Edinburgh.

    O procesiune ceremonială a însoțit corpul reginei în drumul său spre St Giles Cathedral din Edinburgh, luni după-amiază. Drumul a fost lung de aproximativ 1,5 km și din cortegiu au făcut parte Regele Charles al III-lea, alături de alți membri ai familiei regale britanice. Sicriul a rămas în interiorul bisericii timp de 24 de ore, pentru a da posibilitatea publicului să aducă un ultim omagiu lângă trupul neînsuflețit al monarhului. Mii de oameni s-au așezat la cozi lungi, iar timpul de așteptare a fost de peste 10 ore. Aproximativ 26.000 de persoane au reușit să  petreacă un scurt moment de reculegere la căpătâiul reginei.

    Sicriul a ajuns ulterior la Londra pe calea aerului, marți 13 septembrie. El a călătorit cu o aeronavă militară a Royal Air Force de la aeroportul din Edinburgh până la aerodromul militar Northolt din vestul capitalei britanice. Apoi, o coloană oficială a transportat trupul monarhului până la reședința regală de la Buckingham Palace. Acesta a fost depus în Bow Room, o încăpere din aripa vestică a palatului. Sicriul a rămas acolo întreaga noapte, în prezența membrilor familiei regale.

    Miercuri, locuitorii metropolei de pe Tamisa au putut vedea sicriul regal în prima procesiune ceremonială desfășurată pe străzile Londrei. Acesta a fost transportat cu ajutorul unui afet de tun tractat de cai de la Buckingham Palace la Westminster Hall, cea mai veche clădire din  Palatul Parlamentului Britanic. Din cortegiu au făcut parte Regele Charles al III-lea, fiii săi, William, Prințul de Wales și Henry, Ducele de Sussex, Prințesa Anne, sora regelui și alți șase membri ai familiei regale.

    Corpul reginei va rămâne la Westminster Hall pentru următoarele patru zile, dând posibilitatea oamenilor să petreacă alături de sicriu câteva secunde cu scopul de a-și depune ultimele omagii. Aproximativ 400.000 de oameni sunt așteptați să treacă pe lângă corpul neînsuflețit al monarhului. Cozile formate de britanicii îndurerați se întindeau deja pe o lungime de peste 5 km la momentul finalizării acestui articol.

    Westminster Abbey

    Luni, 19 septembrie a fost declarată zi nelucrătoare pentru a permite oamenilor să-și plângă monarhul și să urmărească desfășurarea funeraliilor naționale. Peste 500 de șefi de stat și demnitari sunt așteptați să ia parte la serviciile funerale. Serviciile religioase se vor desfășura la Catedrala Westminster Abbey din vecinătatea parlamentului britanic.

    Timpul petrecut pe pământ a celei care a fost cel mai longeviv monarh britanic se va încheia în acea zi. Aceasta va fi înmormântată la Windsor, în capela familiei regale, alături de părinții ei, Regele George al VI-lea și Regina Mamă și lângă soțul ei, Prințul Consort Philip. Iar marți, 20 septembrie, va începe pentru cei peste 67 de milioane de locuitori ai Regatului Unit o nouă zi; prima fără Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii…

    —  Marcel Istrate —
    St Albans, Marea Britanie

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.