vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Maraton de șantier! Sau cum a fost făcut Aradul de râs în 18 țări!

    de Lucian Dănilă | 15 iunie 2014, 5:38 PM | Recomandările editorilor | Sport

    5

    Succes deosebit din punct de vedere al numărului de participanți la Maratonul, Semimaratonul și Crosul Aradului 2014. Numărul mare de participanți ar putea să fie, însă, în defavoarea Aradului, prin efectul de boomerang, mai ales că au fost participanți din 18 țări și alte 25 de județe din țară.

    Ideea de a se organiza un maraton în orașul nostru merită toate laudele. Felul în care s-a desfășurat cursa nu merită, din păcate, decât o mare doză de critici și, pe alocuri, laude. Doar cine nu a alergat distanțe lungi nu știe cât este de important ca traseul să fie foarte în regulă, pe cât se poate fără denivelări, fără praf, fără noxe și fără pante. Maratonul Aradului a avut de toate…

    În galeria foto a articolului vă puteți edifica în ce condiții se alerga pe strada din Aradul Nou, pe care se cobora de Subcetate. Strada este practic un șantier. E plină de gropi, de nisip, de denivelări, și, mai mult, circulația a fost deschisă astfel că noxele mașinilor, dar și praful pe care îl lăsau în urmă se duceau toate în plămânii greu încercați a alergătorilor de maraton!

    „Este incredibil ce găsești pe traseu. În Aradul Nou este șantier, pe malul Mureșului, după Podul Traian și după Maranata se aleargă pe pietriș. Pantele sunt multe, iar cea de la Podul Decebal este infernală. Ajungi rupt până la ea apoi ți se taie respirația… În Parcul Europa este o curbă de 180 de grade făcută pe nisip. Am văzut alergători care au căzut acolo”, așa descrie unul dintre cei care a alergat sâmbătă condițiile în care s-a alergat la Arad.

    Într-adevăr, la coborârea de pe Podul Traian și până la Podul Decebal, și apoi de la Maranata și până la Podul Micălaca, se alerga pe pietriș, iar gleznele sau ligamentele alergătorilor erau foarte expuse accidentărilor.

    Cu siguranță, sportivii veniți în Arad din țări precum Danemarca, Austria, Italia, Germania și altele, nu vor avea prea multe cuvinte de laudă despre traseul pe care au alergat sâmbătă…

    Peste tot în lume, cei care întocmesc harta unui maraton iau în calcul asfaltul. Un asfalt bun, drept, și cât mai puțin pante. La noi nu a fost așa… Ca să ne referim la panta de la Podul Decebal, ea este la 45 de grade! Un alergător, după 10 km de alergare, când urcă acea pantă i se pare că urcă Golgota! Este infernală. La Arad, maratonul a fost un mixt de asfalt, macadam și pietriș. Când plămânii fiecăruia dintre alergători sunt deschiși după 5-6 km de alergare, orice noxă emisă de țevile de eșapament a mașinilor, sau praful ridicat de acestea pe un șantier cum este cel din Aradul Nou poate fi echivalent cu fumatul a trei țigări în timp ce aleargă! Dar oare înțelege cine trebuie ceva din ceea ce scriem? Ne îndoim…

    Iată lista țărilor în care Aradul s-a cam făcut de râs…

    Austria, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Japonia, Lituania, Maroc, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie, SUA și Zimbabwe, dar și 25 de județe din România.

    Premii foarte mici

    Premiile de asemenea au fost foarte mici. Dacă este să ne raportăm la proba de maraton, probă câștigată de doi atleți străini, un italian, respectiv o japoneză, aceștia au câștigat aproximativ 110 euro (500 de lei) pentru o cursă pe care au câștigat-o după 42 de kilometri de alergare! Cam atât câștigă pe zi un muncitor din fabrică în Italia sau Japonia… La semimaraton, premiul a fost de 300 de lei. „Cei care au stabilit cuantumul premiilor spuneau că este destul pentru că oricum cine aleargă o face de plăcere. Alerg de plăcere eu și mare parte dintre cei care s-au înscris în concurs, dar cei care câștigă an de an sunt de performanță. Ei din asta trăiesc. Ei se pregătesc săptămâni, chiar luni de zile pentru un astfel de eveniment și atunci este normal să fie premiați după cum merită”, spune unul dintre participanți.

    PS: La noi nu a fost niciun atentat. Avem exemplul Bostonului. Nu a fost cazul la noi. Nici nu se punea problema. dar de aceea tot i-am dat lui „Daco” cu FINISH-UL în cap :)))

    URMĂRIȚI IMAGINILE DE MAI JOS PENTRU A VĂ EDIFICA ASUPRA CELOR SCRISE DE NOI

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Buna,

      Sunt unul dintre cei care au alergat 21 km pe 14.06.2014 in Arad.
      Au fost lucruri bune si lucruri mai putin bune. Dupa ce am terminat cursa am rememorat anumite lucruri… Intr-adevar am fost fortat sa merg in loc sa alerg pe anumite portiuni din cauza durerilor la genunchi datorate, partial, terenului. Au fost pante dificile si nisip in curbe de 180 de grade. Am vazut colegi care aveau carcei. Am vazut voluntari care ne-au ajutat si ne-au incurajat. Am vazut oameni veniti de departe. L-am vazut pe MosIon. Am vazut-o pe Hiroko si Mirela Rusitoru. Si toti aveau ceva in comun: bucuria alergarii si a cursei. Cand termini cursa ramai cu lucrurile bune! Fireste, te astepti ca la urmatoarea editie lucrurile sa fie si mai bune. Nu cred ca exista vreun alergator din cursele de sambata care sa fi venit la Arad pentru bani. Toti am venit sa alergam si sa ne bucuram impreuna.
      Ar fi frumos ca meritele celor care au organizat acest frumos eveniment sa fie recunoscute. Si sa fie ajutati spre a imbunatati ceea ce au inceput.
      Felicitari participantilor si multumiri tuturor care au organizat si sprijinit aceasta sarbatoare!

      Ovidiu Crasnaru

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. Domnilor,
      Sa ne intelegem: „curba de 180 de grade” nu exista! „Curba de 180 de grade” e o linie dreapta! Expresia cauta e „curba in ac de par”.

      Nu e corect sa prezinti doar aspectele negative (si apropo au mai fost cateva, dar sunt sigur ca vor fi corectate pana la anul) fara a mentiona nici macar in treacat ca acesti oameni au reusit sa faca sa alege 2300 de persoane! La crosurile de 1,6,10km au fost viitorii campioni ai Aradului. Nimic despre bucuria alergarii, nimic despre zambete, despre durere, despre perseverenta, despre determinare. N-ati inteles nimic: panta aia la 45 de grade era o provocare abia asteptata de atleti.
      Daca tot cautati senzationalul aflati ca la finalul probelor toti finalistii au avut in singe endorfine! Multe! Se vedea pe fetele lor. Uau…

      0 voturi
      +1
      -1
    3. Si eu am alergat la Semimaraton cu viteza buna.
      Am avut probleme la genunchi pentru alergari de 12km inainte sa-mi disciplinez pozitia si aterizarea talpilor in timpul alergarii. Acum alerg bine, si pentru prima data la semimaraton n-am avut nicio problema, chiar cu viteza mare.

      In ideea asta spun ca odata ce ai o biomecanica buna, nu te deranjeaza cateva pietricele si denivelari, sau pante scurte.

      Poate ca e o binecuvantare, incat oamenii cu accidentari de la obstacole atat de micute au ocazia sa-si reevalueze tehnica!

      Eu sunt recunoscator!

      0 voturi
      +1
      -1
    4. Scopul principal al acestor competitii este acela de a promova sportul, miscarea. De a da un exemplu celorlalti ca „minte sanatoasa in corp sanatos ” Eu am alergat prima data in viata cursa de 10,5 km. De ce ? Sa vad daca se poate. Si s-a putut ! Apoi am alergat-o si pe cea de 6 km. Cine vrea bani multi sa mearga la competitii cu castiguri mai mari. Bravo ORGANIZATORILOR. Anul trecut am fost la crosul nocturn la Timisoara. Jenant !

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.