duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Majorarea salariului minim pe economie nu este neapărat o veste bună. Ce spun specialiștii

  de - | 21 noiembrie 2019, 8:17 AM | Naţional

  0

  Se discută din nou despre creșterea salariului minim pe economie. Este o promisiune făcută de vechiul guvern și analizată acum de cabinetul Orban.

  Salariul minim pe economie ar putea să crească de anul viitor cu puțin peste 7%. Premierul Ludovic Orban spune că va fi definitivată în cursul acestei săptămâni o formulă de calcul pentru acest venit.

  Astfel, de la 2.080 de lei brut, cât este în prezent, venitul minim lunar ar putea ajunge la 2.230 de lei. Înseamnă o creștere netă de 83 de lei, până la 1.346 de lei.

  Anunțul premierului a venit într-o postare pe Facebook și nu este clar dacă  va mai exista salariu diferențiat între persoanele cu studii superioare și cele fără studii superioare.

  Creșterea anunțată este sub cea promisă de fostul guvern, condus de Viorica Dăncilă. Social-democrații susțineau o creștere cu 100 de lei net pentru angajații fără studii superioare și 150 de lei net pentru cei cu studii superioare.

  Consecințe nefaste

  Dincolo de promisiunile din partea politicului, oamenii de afaceri nu privesc măsura cu ochi buni, pentru că este ruptă de productivitate. Din nou, se cresc salariile din pix de ministru, fără susținere în producție, iar asta pune mare presiune pe costurile unui angajator.

  Mai avem puțin și încheiem un al patrulea an consecutiv în care am avut creșteri în salturi mari și diferența semnificativă dintre sistemul public și cel privat continuă să se adâncească.

  Cheltuielile cu salariile au cea mai mare pondere în bugetul de stat, iar în total anvelopa salarială a ajuns la 10% din PIB. Și urmează noi creșteri ale salariului minim pe economie, care vor pune presiune pe mediul privat.

  Mai multe detalii pe digi24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.