marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Maia Morgenstern, Mihai Călin, Vlad Rădescu, Olga Török, Radu Afrim și Cristi Juncu, printre actorii și regizorii solidari cu Teatrul arădean

  de Tomck@t | 3 decembrie 2020, 8:25 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  1

  În ordinea din imagine: Cristi Juncu, Mihai Călin, Maia Morgenstern, Olga Török, Radu Afrim, Vlad Rădescu (foto: Ziarul Metropolis, Libertatea, Radar de Media, harpersbazaar.ro, Altiasi.ro / Iustin Surpanelu, Aarc.ro)

  Petiția actorilor arădeni se apropie de 2000 de semnături, dovadă că publicul dorește să păstreze contactul cu teatrul arădean, măcar online, dacă altfel nu se poate în aceste vremuri tulburi. Majoritatea celor care au semnat petiția sunt arădeni (puțin peste 800 în momentul de față), însă au venit în sprijinul actorilor arădeni inclusiv sute de bucureșteni și zeci de clujeni, timișoreni, sibieni, orădeni și români din multe alte orașe ale țării, chiar și din străinătate. Nu în ultimul rând, un număr semnificativ de actori și regizori din toată țara și-a manifestat solidaritatea față de colegii lor din Arad, cărora, în această perioadă, li s-a tăiat dreptul de a pregăti și de a prezenta publicului spectacole noi, exclusiv pe internet.

  Printre cei care au semnat petiția găsim nume mari precum Mihai Călin (actor de teatru și film), Vlad Rădescu (actor de teatru și film), Theo Herghelegiu (actriță, scenaristă, regizoare), regizorii Radu Afrim, Cristi Juncu, Theodor-Cristian Popescu, Mihai Măniuțiu (scriitor, scenarist, regizor), Vlad Massaci (regizor, Teatrul de Comedie București) și Ion Ieremia (regizor, Teatrul Național Timișoara). De asemenea, au semnat petiția actorii și actrițele Cătălin Ursu (Teatrul Național Timișoara), Olga Török (Teatrul German de Stat Timișoara), Mihaela Subțirică (Teatrul Nottara București), Filip Ristovski (Teatrul Nottara București) și Ilinca Manolache (Teatrul Mic București).

  Nu se află printre semnatari (cel puțin nu în mod vizibil, cei care semnează având opțiunea de a nu face numele public pe site-ul petitieonline.com), dar a distribuit link-ul petiției online, pe pagina ei de Facebook, și vestita actriță Maia Morgenstern.

  Lista actorilor și regizorilor care susțin demersul actorilor arădeni nu se oprește însă aici. Cu speranța că nu am omis pe cineva (și ne cerem scuze dacă e cazul!), cu tot cu cei enumerați mai sus, am numărat 36 de artiști din lumea teatrală pe pagina petiției.

  Au mai semnat:
  Tudor Lucanu – regizor, Teatrul Național Cluj-Napoca
  Alexandra Tarce – actriță, Teatrul Național Cluj-Napoca
  Radu Dogaru – actor, Teatrul Național Cluj-Napoca
  Cosmin Stănilă – actor, Teatrul Național Cluj-Napoca
  Andrea Gavriliu – coregrafă, Teatrul Național Cluj-Napoca
  Ionuț Vișan – actor, unteatru București
  Vlad Zamfirescu – actor, manager, Teatrul Bulandra București
  Dumitru Georgescu – actor, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași
  Maria Georgia Căprărin – actriță, Teatrul „Regina Maria” Oradea
  Andreea Tănase – actriță, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște
  Ana Carablais – actriță, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște
  Andrei Radu – actor, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești
  Dragoș Călin – actor, Teatrul Municipal Baia Mare
  Alex Macavei – actor, Teatrul Municipal Baia Mare
  Fulvia Folosea – actriță, Teatrul Național București
  Ovidiu Ușvat – actor, regizor, Teatrul Excelsior București
  Anamaria Pîslaru – actriță, Teatrul „Masca” București
  Paul Sebastian Popa – actor, Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda
  Alexandru Condurat – actor, Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda
  Alexandra Caras – actriță, REACTOR de creație și experiment Cluj-Napoca
  Armand Crișan – actor, Teatrul Arte dell’Anima București

  Așa cum v-am anunțat zilele trecute, pe pagina petiției s-a făcut publică și o scrisoare deschisă a actorilor arădeni, care a fost trimisă la adresa Ministerului Culturii, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Sănătății, Consiliului Național Pentru Combaterea Discriminării și UNITER, așteptând din partea organelor abilitate o intervenție promptă, temeiul legal fiind același care permite majorității teatrelor din întreaga țară să funcționeze în regim online, o soluție de compromis care la Arad a fost pur și simplu interzisă printr-o decizie a Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

  Până la această oră, niciuna dintre instituțiile centrale nominalizate în scrisoare nu a ieșit în public cu o poziție oficială cu referire la problema semnalată.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.