marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

    Mai multe aparate medicale stricate, ținute de autorități în pivniță, duse la reparat de câțiva arădeni. O multinațională le-a reparat pe cheltuiala ei | Foto

    de Andrei Fuliaș | 28 martie 2020, 1:47 PM | Coronavirus | Știri Arad | Topic special

    8

    Ne-am obișnuit deja, din păcate, să scriem în ultima perioadă foarte multe materiale cu iz negativ. Iar asta nu fiindcă ne dorim, nu pentru că suntem „hateri”, ci pentru că lumea trebuie să cunoască situația în care ne aflăm. Pentru că cineva trebuie să dea „glas” și temerilor personalului medical din spitale. Cineva trebuie să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă cei care ne conduc sunt deranjați de acest lucru. Cineva trebuie să dea posibilitatea medicilor și asistentelor să spună oamenilor câte neajunsuri au și cum situația nu este de fapt chiar atât de „roz” cum vor cei care ne conduc să pară. Acei cineva suntem noi, Special Arad, dar și alți colegi de-ai noștri care la rândul lor încearcă să pună pe tapet situația așa cum este, din „gura” medicilor, asistentelor, brancardierilor sau femeilor de serviciu, nu cum vor unii să pară.

    Ei bine, de această dată venim cu un material pozitiv, cel puțin dintr-un anumit punct de vedere, fiindcă în ceea ce îi privește pe unii, tot negativ va ieși.

    Astfel, aflăm de la niște prieteni că, ieri, un grup de arădeni s-au pus pe treabă și au reușit să pună în funcțiune nu mai puțin de patru aparate de ventilație mecanică, acele aparate pe care în perioada asta le caută toată lumea și care sunt folosite la pacienții infectați cu coronavirus. Se pare că nu mai puțin de cinci astfel de aparate zăceau stricate într-o pivniță a Spitalului Municipal, asta în vreme ce alții se dau peste cap să găsească astfel de aparate.

    Nu știm exact cum le-au identificat sau de unde știau acești oameni de existența lor în acea pivniță, însă cert este că vineri au fost luate și duse la reparat. Cum spuneam, patru dintre acestea au și fost reparate în numai câteva ore, în vreme ce pentru al cincilea mai e nevoie de o piesă de bază.

    Aflăm, de la prietenii noștri, că arădeanul Relu Gurghian, când a auzit de grozăvia asta, s-a și pus pe treabă și s-a oferit ca, împreună cu colegii lui de la compania HELLA, să le repare gratuit. Zis și făcut!

    „Ca să vedeți, ceea ce știți deja, cum funcționează lucrurile. Cinci aparate pentru ventilație mecanică stăteau defecte în pivniță la Spitalul Municipal Arad. Relu Gurghian de la Hella s-a angajat să le repare la Hella Timișoara, așa că astăzi, pe la ora 14:00, Sigfried Mayer le-a dus încolo cu un microbuz. Cei de la Hella au reparat patru din cinci aparate. Seara, cele patru aparate reparate au fost aduse înapoi la spital de Sebastian Pop și încă un coleg de-ai lui. Am înțeles că cei de la Hella vor repara și celălalt aparat defect, numai că au nevoie de o sursă pentru el. O vor comanda ei și-l vor repara, pe banii lor. Vă dați seama că, în doar opt ore, au fost reupuse în funcțiune patru astfel de aparate. Am înțeles că, săptămâna viitoare, cei de la Hella vor mai repara și un aparat de anestezie defect”, ne povestește, foarte încântat, un arădean care își dorește să rămână anonim.

    Ulterior ne-am uitat și pe contul de Facebook al lui Relu Gurghian și am văzut grozăvia.

    „Din 5 ventilatoare mecanice, băieții au reușit să repare 4, în doar câteva ore. Al 5-lea are sursa arsă. Cunoaștem modelul, sperăm să găsim sursa respectivă la producător cât mai repede pentru a-l duce înapoi la Spitalul Municipal.
    Să vedeți ce bucurie era pe fețele personalului medical când au aflat că cineva le poate repara ventilatoarele care zăceau prin magazie. Pentru toate celelalte există Mastercard.
    Le mulțumesc si colegilor de la Ro100 Arad care m-au ajutat cu transportul în timp record. La oamenii ăștia daca le ceri ajutorul, se dau peste cap să te ajute, cât mai repede și cât mai bine!”, scrie Relu Gurghian pe pagina sa de Facebook.

    WhatsApp Image 2020 03 28 at 12.08.44

    În fața acestor oameni nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne scoatem pălăriile în fața lor și să facem o plecăciune. Felicitări, stimabililor, și vă mulțumim că faceți lucruri pe care cei din administrație, fie ea centrală sau locală, nu le fac!

    Cât despre acele aparate, stăm, ne minunăm și ne întrebăm cum naiba poți să ai cinci astfel de aparate de care ai atât de multă nevoie în perioada asta, pe care alții se chinuie să le cumpere, dar le lași defecte într-o pivniță/magazie și nu le duci la reparat? Cum se poate întâmpla așa ceva, dacă nu din cauza nepăsării? Cum să stai cu ele stricate și să vină niște oameni să ți le repare în numai câteva ore? Cum?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sunt impresionata de gestul timișorenilor. Le mulțumim. Pe vremuri și la Arad (în AradulNou) era un atelier de reparat aparate medicale,cu tehnicieni foarte destoinici. Nici asta nu mai avem. Dar nu pot sa nu remarc faptul,că aceste aparate defecte nu erau de unică folosință. Ar fi fost demult de datoria managementului să le repare .

      +14 voturi
      +1
      -1
    2. Da la Arad nu serepara pentru ca fosta sectie AGIRAM ,cu multi ani in urma sa privatizat si apoi ,desfintat.Dar sunt sigur ca daca se facea apel public,si electronistii de aici le puteau repara,avemo droaie de firme de profil.Si inca cate aparate mai sunt si la judetean defecte de care pe conducere ii doare in pix

      +9 voturi
      +1
      -1
      • Așa este ! Dar ce-i mai grav este că nu există un centru regional de reparații pentru aparatura medicală și care ar trebui reparată în stil garanție , pe componente bloc fără pierdere de timp căutând componente separate în stil…militar ! Iar cei de la întreținere nu au decât să pregătească în timp pe cele defecte și care se mai pot pune în parametrii în timp.Dar pt. asta trebuiesc oameni plătiți iar pe timp de pace … facem economii la tărâțe și nu ținem cont de necesități.. are statul bani, altul nou, societate de consum..etc ! Manageriat de 2 lei ! Credeți că ne va veni mintea după trecerea acestei pandemii ?! Înainte de revoluție priveam cu ochii căscați la televiziunea sârbilor duminica la emisiuni de genul viațasatului, cum femei care până mai nu de mult erau simple gospodine în apropiere, Banatul sârbesc, au avut mici afaceri pt. nato și produceau cu ceva mașini pt lipit și tăiat plastic (date de cei de la nato în Europa) combinezoane din plastic, un fel de ”complet chimic” ce semăna perfect cu aceste costume contra virusilor… Bine atunci erau în relații bune cu americanii ! Ce am vrut să spun, cu lucruri mărunte și alte preocupări productive se pot adapta multe microfirme la producții ce ar fi acum ca aurul … Să ajungem să se infecteze personalul medical că nu au combinezoane de plastic și mănuși , măști ?! Suntem penibili…

        +2 voturi
        +1
        -1
    3. Manageri de spital in perioada asta nu au fost?? Nu trebuiau sa se ocupe de reparatiils aparaturii. Doctorii nu trebuiau sa sesizeze constant? Acum s au trezit toti. Pana acum era bine su asa, ca salariul curgea. Acum se tem pt ei in primul rand. Apoi urmam noi. Pana acum era usor sa te trimita cu aroganta sa be descurcam ca ei nu pot si nu au de unde si nici nu le pasa.

      +4 voturi
      +1
      -1
    4. Ca Romania nu e pregatita de asa ceva nu e o surpriza. Dar ca nici o tara din EU sau SUA nu e, asta e o problema. Ba vorbim de mers pe luna si pe marte, despicam atomul in 19 si cheltuim triliarde pe bombe, ca sa ne omoare un virus de pe vremea dinozaurilor. Te iei de cap. Russia, America si China baga cate 1 200 de miliarde pe an in armament! Ca sa se bata cu Mos Craciun. Dar pt desinfectie nu au bani. Nici cu Romania nu mi e rusine. Avioane de lupa super rapide pt un razboi cu nimeni. Au gasit 2 miliarde de parai fara problema. Dar sa renoveze un spital, nu sunt bani!

      O lume nebuna

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.