Magistrați din mai multe orașe anunță proteste, astăzi, față de ordonanța care modifică legile justiției. La Arad nu vor fi proteste

  de - | 22 februarie 2019, 12:20 PM | Naţional

  1

  (foto: ziare.com)

  Magistrați din mai multe orașe din țară anunță că vor protesta în cursul zilei de astăzi față de „abuzurile legislative”, anunță jurnaliștii de la Hotnews.ro. Spre exemplu, peste 100 de judecători și procurori clujeni au ieșit deja în stradă în această dimineață, vreme de o jumătate de oră, și au anunțat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanței care modifică legile justiției. Astfel de proteste sunt anunțate și în alte orașe, în curusul după-amiezii.

  Judecătorii arată că susțin contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii SIIJ și solicită președintelui CSM și președintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 “pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile”.

  Nu este pentru prima oară când magistrații ies în stradă, ei protestând de-a lungul timpului față de numeroasele modificări aduse legilor justiției de către coaliția PSD-ALDE.
  În jurul orei 16.00, procurorii și judecătorii timișoreni vor ieși și ei la proteste. Aceștia și-au exprimat, joi, susținerea în totalitate a “punctelor de vedere exprimate public de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție și Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la modificările legislative aduse prin O.U.G. 7/2019”, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.
  Magistrații au hotărât să solicite un punct de vedere Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire “la suspendarea activității procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în contextul analizării posibilității adoptării unei astfel de măsuri de protest față de modificările recente aduse legilor justiției, modificări ce sunt de natură a afecta funcționarea instituțiilor judiciare și statul de drept”, transmit procurorii timișoreni de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.
  În București, magistrații vor protesta, vineri, pe treptele Palatului de Justiție din Capitală față de noile modificări aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență. Anunțul a fost făcut pe Facebook de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal liderul PSD, Liviu Dragnea. Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial.
  Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe “rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.
  Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției – Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM – a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.
  La Arad magistrații nu se vor alătura acestor proteste.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.