vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Luni va fi Ziua Z pentru Stadionul Francisc Neuman! Ei spun că va fi finalizat la timp, dar au o problemă: Cine taie panglica?

    de Lucian Dănilă | 13 februarie 2020, 5:12 PM | Sport | Topic special

    8

    Când scriu despre Stadionul Francisc Neuman mă tot gândesc ce este: odisee sau epopee? Mie îmi pare că este și una, și alta. Au trecut șase ani, sau, ca să fiu mai precis, în această vară se împlinesc șase ani de la demolarea arenei pe care UTA și-a scris legenda, acea legendă în care a răpus balauri ca Feyenoord, legenda aia care a adus șase titluri de campioană la Arad și două cupe ale României, și totodată legenda lui Petschovski, a lui Coco Dumitrescu sau a lui Domide și ceilalți mari fotbaliști.

    De pe acea arenă au izvorât poveștile bunicilor și părinților noștri care ne spuneau cu mândrie: „Am fost acolo, pe stadion, la acel meci. S-a umplut cu trei ore înainte. Eram 17.000 de oameni acolo…”

    Arena care întârzie să se nască nu va mai găzdui niciodată 17.000 de oameni. Poate dacă o umplem cu liliputani, dar și atunci e greu pentru că se vor opune federalii să-i lase să treacă de turnicheți.

    Povestea Stadionului Francisc Neuman este o epopee chiar dacă nu a fost scrisă – încă – în versuri. Este ca un poem de mari dimensiuni în care se povestesc fapte eroice, legendare, de o însemnătate deosebită pentru viața acestei urbe. În același timp, este și o odisee, este ca o călătorie lungă și plină de aventuri, un șir de întâmplări neprevăzute.

    Ei, oficialii Aradului – că sunt deja tot mai mulți – ne tot spun că în acest an va fi gata. Noi, chiar dacă am uitat ziua în care am avut încredere într-un politician, credem, dar credem pe criteriile noastre. Un prim criteriu ar fi echipa UTA, o echipă care s-a plasat foarte bine în lupta pentru promovarea în Liga 1. Un al doilea criteriu ar fi faptul că este an aniversar, anul în care simbolul Aradului, UTA, împlinește 75 de ani. Iar al treilea criteriu, deloc de neglijat, este faptul că este an electoral. Ce noroc pe noi…

    În ultimul timp, Bibarț și Bîlcea, primarul de conjunctură și „wanna be” primarul (n.m. adică cel care se dorește primar), ne-au tot spus că licitația pentru finalizarea arenei va fi gata în ianuarie și lucrările vor începe în jurul datei de 15 februarie. I-ați crezut? Noi, nu! După șase ani de basme ale legendarului europarlamentar, ne-a cam trecut cu încrederea. Și nu ne-am înșelat. Suntem în 13 februarie. Sâmbătă va fi 15 februarie. Vă asigurăm că nu vor începe lucrările, iar acest lucru este mai limpede decât apa cristalină din hitul lui Cristi din Banat. De ce? Pentru că încă nu a fost desemnată firma care să finalizeze lucrările la stadion.

    De la Primărie am aflat că luni va fi Ziua Z. Luni se vor deschide plicurile. Dar care plicuri, că sunt… numai unul. Da, știu, nu a sunat românește. Dar măcar dacă se lucra ungurește, că ăia au terminat șapte stadioane de când au început ai noștri să-l facă pe ăsta din Vlaicu…

    Deci, va fi un singur plic, cel cu firma care a făcut unica ofertă pentru finalizarea arenei. Dar încă se deliberează. Primăria vrea, citez: „Să ne asigurăm că poate să ducă la bun sfârșit în ce se bagă”. AMIN! Așa să fie…

    Deci, luni va fi anunțată firma și într-una din zilele săptămânii viitoare se semnează contractul. Când vor începe lucrările și când vor fi finalizate? Greu de dat un răspuns. E o ecuație mai dificilă decât punctul doi de la Olimpiada de matematică de la Moscova din 1993. Toamna… Pe vremea aia UTA avea 17.000 de spectatori la victoria cu Steaua lui Ilie Dumitrescu, Adrian Ilie, Prodan sau Gâlcă. Adi Ungur mai ține minte și acum cum ploua la ora jocului… Și suta de mărci primită după meci. Erau mărci pe atunci…

    Ca și cum ar fi gata cu firma care finalizează lucrările, deja e bătălie mare pe cine fi personajul care va tăia panglica? Europarlamentarul vrea să o taie el, Bibarț zice că-i a lui, dar Bîlcea vine pe turnantă: „Eu, eu, eu! Și Geani…” Va fi bătaie pe panglica aia și intuim că va fi luuuuungă!

    Dar dacă nu va fi niciunul dintre cei trei? M-a sunat un prieten să îmi spună că, teoretic, ar fi posibilă și varianta asta… Dar pentru asta trebuie să trecem pe la secția de votare! Mai este până atunci.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. de la un proiect initial de 17500 de locuri, s-a ajuns la o dezamagire uriasa.Nu inteleg de ce s-a micsorat atat de mult nr de locuri-cu 6000 de locuri-nici nu are rost sa mai calculezi corect.Urat d-lor decidenti, si mai este ceva, dureaza de fff mult timp CONSTRUCTIA acestui stadion.Dlor UTA- este o legenda URIASA a Fotbalului ROMANESC!Respectati conditiile initiale ale acestui stadion, daca mai puteti.Abia apuc sa vad UTA IN DIVIZIA A SAU LIGA I.HAI UTA AAAARAD!

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Tot citesc de cativa ani incoace articole despre acest stadion al nostru, cred ca si am uitat numarul acestor articole. Ma tot gandesc si inca nu imi vine sa cred ca nu e gata acest stadion. Inteleg ca e facut din bani locali neprimind nici un sfant de la mitici, dar sa nu fi tu in stare sa termini in atatia ani un stadion de aprox 10000 de locuri! Ca sa vedeti cine conduce acest oras. Corptia e din ce in ce mai mare, deja nu mai are limite, asai cand nimeni din cei care ar trebui sa se sesizeze nu se deranjaza deloc, pentru ca si ei la randul lor fac parte din acest sistem corupt. Apropo bine ca in vecini se poate, Szeged-ul si-a tras un stadion foarte cochet, cam de nivelul celui care se construieste la Arad.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Apropo de Szeged diferența e ca aia știu ce vor nu ca și europarlamentaru cu Facultate la TM pe repede înainte susținut de servici și de votaci ce baga o sarma la 4 ani si după mor de foame.
      Aici serviciile nu mai găsesc nimic ne la locul lui totul e făcut perfect dna-ul e cuminte nu are nimic de cercetat bravo ba băieți sunteți pe treaba voastră hotu ne prins negustor cinstit

      +4 voturi
      +1
      -1
    4. Apropo de termene mult depasite. Cam asa graia Domnul Primar , in iulie 2019, facand referire la lucrarile de pe Bulevardul Dragalina.

      ,,Grafic, dacă nu de mâine, de poimâine firma contractată va începe lucrările pe Bulevardul General Dragalina. În proiect sunt cuprinse mai multe străzi, dar pe mine mă interesează în mod special această arteră deoarece pe ea sunt situate mai multe unităţi de învăţământ şi încercăm să închidem şantierul în această zonă până la începerea noului an şcolar ”, a afirmat edilul Călin Bibarţ.

      Poate reusiti sa -l intrebati cat de prosti ne crede si cum explica aceasta intarziere de aproape 6 luni.
      Asta e Aradul lucrului bine facut!

      +15 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.