joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Luna sângerie” cauzată de o eclipsă totală în emisfera vestică poate fi urmărită live pe site-ul NASA

    de Lucian Valeriu | 14 aprilie 2014, 3:54 PM | Internaţional | Video

    0

    La ora 2.00, ora New-Yorkului – EDT – , respectiv ora 20 – ora României -, marți, 15 martie va avea loc o aliniere mai specială între Marte, Soare şi Pământ. Este, conform astronomilor,  o rară opoziţie a planetelor” ce se produce o dată la 778 de zile, iar Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră treptat în umbra acestuia. Acest fenomen este cunoscut în termeni populari de „Luna sângerie” sau „însângerată” și este doar prima dintr-o serie de 4 eclipse totale consecutive care vor avea loc într-o perioadă de 1 an și jumătate. America de Nord va putea asista la toate aceste 4 spectacole astronomice. Luna devine roșie după ce trece în umbra Pământului, iar această culoare este influențată de apusurile de soare din deșert.
    Cele 4 „Luni însângerate” vor avea loc în următoarele date: 15 aprilie 2014, 8 octombrie 2014, 4 aprilie 2015 și 28 septembrie 2015.
    Aceasta face parte dintr-un fenomen numit de astronomi tetrada, ceea ce înseamnă o serie de patru eclipse totale de lună între care nu va fi nici o eclipsă parțială.

    Eclipsa de lună din noaptea 14-15 aprilie se va vedea doar din America de Nord, America de Sud și Oceania. În Europa, la ora la care se produce eclipsa va fi deja lumină, astfel că nu se va vedea nimic, dar cei interesați pot urmări derularea evenimentului cosmic pe http://www.nasa.gov sau pe canalele de știri de peste ocean.
    În general, au loc 2 eclipse lunare într-un an, însă unele dintre ele sunt atât de discrete încât abia sunt vizibile și trec neobservate. Eclipsele de Luna – în penumbră, parțiale sau totale – se produc într-o ordine aleatorie, afirmă NASA. Astfel că atunci când se întâmplă 4 eclipse lunare totale este ca și cum ai căștiga la poker cu 4 cărți de același fel. Și, la fel ca jucătorii de poker, astronomii au și un nume pentru această lovitură norocoasă. Se numește „tetrad„, mai afirmă NASA.
    „În cele din urmă va fi o bucată de întuneric care mănâncă  luna „, a spus savantul Petro de la NASA.
    Ultima eclipsă totală de Lună, vizibilă din România, a avut loc pe 10 decembrie 2011. Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă în ţara noastră se va produce pe 28 septembrie 2015.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.