luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Lovitură grea pentru restaurante și cafenele. Toate terasele de pe trotuare trebuie desființate în termen de trei zile

  de Special Arad | 15 mai 2020, 5:30 PM | Coronavirus | Știri Arad | Topic special

  7

  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a luat mai multe hotărâri, odată cu trecerea de la Starea de Urgență la Starea de Alertă. Printre aceste măsuri se numără redeschiderea parcurilor, cu excepția locurilor de jocă pentru copii și a zonei de jocuri (șah, table, remi) din Parcul „Eminescu”, redeschiderea saloanelor de îngrijire personală, redeschiderea cabinetelor stomatologice, redeschiderea unora dintre spațiile comerciale din Complexul „Jackson” etc.

  Totuși, una dintre măsurile luate de către autorități dă o lovitură grea restaurantelor și cafenelelor care dețin terase pe trotuarele de pe domeniul public. Mai mult, respectivele terase trebuie desființate în termen de trei zile.

  Că vor fi sau nu deființate/demolate terasele de pe trotuarele din municipiul Arad rămâne de văzut.

  În continuare vă prezentăm toate deciziile luate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad în data de 15 mai 2020:

  Art. 1. (1) Pe perioada stării de alertă, activitățile de îngrijire personală în spațiile special destinate (saloane de înfrumețare, frizerii, saloane de coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică, piercing, tatuaje, micropigmentare, epilare, tratament si machiaj cosmetic etc.) se vor desfășura cu programarea prealabilă a clientelor/clienților și interzicerea staționării în zonele de așteptare situate în interiorul acestor spații.

  (2) Prestatorii de servicii au obligația de a actualiza permanent și a afișa la loc vizibil regulile  impuse de Institutul Național de Sănătate Publică, privind organizarea și desfășurarea activităților de îngrijire personală în spațiile special destinate.

  Art. 2. (1) Pe perioada stării de alertă, activitatea în cabinetele de medicină dentară pentru cazurile care nu reprezintă urgență se vor desfășura cu programarea prealabilă a clientelor/clienților și interzicerea staționării în zonele de așteptare situate în interiorul acestor spații.

  (2) Prestatorii de servicii au obligația de a actualiza permanent și a afișa la loc vizibil regulile  impuse de Institutul Național de Sănătate Publică, privind organizarea și desfășurarea activităților în cabinetele de medicină dentară.

  Art. 3. (1) Autoritățile administrației publice locale vor lua măsuri ca, în termen de 3 zile, toate terasele situate pe trotuarele de pe domeniul public să fie desființate/demolate în vederea asigurării unei circulații pietonale corespunzătoare și a păstrării distanței fizice sanitare.

              (2) Autoritățile administrației publice locale vor identifica și aproba zone în care vor putea fi amenajate terase în aer liber.

  Art. 4. (1) Se redeschid toate parcurile publice din județul Arad cu excepția zonei din parcul ,,Mihai Eminescu” din municipiul Arad în care se află amplasat mobilierul urban destinat jocurilor de șah, table, remi etc.

  (2) Pe perioada stării de alertă, locurile de joacă pentru copii situate în incinta parcurilor rămân închise.

  Art. 5. Pe perioada stării de alertă, se interzice așezarea pe băncile amplasate pe domeniul public a mai mult de două persoane/bancă, cu excepția cazurilor în care persoanele fac parte din aceeași familie.

  Art. 6. Pe perioada stării de alertă, se interzice staționarea persoanelor pe trotuarele din fața imobilelor, precum și practicarea jocurilor sportive pe trotuare și partea carosabilă a drumurilor publice.

  Art. 7. Pe perioada stării de alertă, se reia activitatea numai în spațiile comerciale existente pe perimetrul halelor din Complexul comercial ,,Jackson” situat în municipiul Arad, care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu interiorul halelor comerciale.

  Art. 8. Pe perioada stării de alertă, rămâne suspendată activitatea în Piața ,,Obor” din municipiul Arad, în piețele și târgurile auto, în piețele și târgurile săptămânale, precum și a celor cu program zilnic, cu excepția zonelor agroalimentare și de vânzare a animalelor.

  Art. 9. Pe perioada stării de alertă, magazinele alimentare, hipermarketurile, supermarketurile, magazinele de cartier, inclusiv magazinele situate în centrele comerciale, indiferent de produsele comercializate ori serviciile prestate, își întrerup activitatea pe timpul nopții, în intervalul orar 2200 – 0500.

  Art. 10. (1) Pe perioada stării de alertă, se interzice deplasarea cu mijloacele de transport în comun a persoanelor care intră, pe jos, pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat situate pe teritoriul administrativ al județului Arad.

  (2) Persoanele prevăzute la alin. (1) pot părăsi perimetrele punctelor de trecere a frontierei de stat situate pe teritoriul administrativ al județului Arad, numai cu mijloace de transport auto proprii ori cu mijloace de transport auto puse la dispoziție de către autoritățile publice (contracost) sau, după caz, închiriate/comandate pe cheltuiala proprie a persoanelor prevăzute la alin. (1).

  Art. 11. Urcarea în mijloacele de transport în comun se va efectua numai pe ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși, cu luarea măsurilor pentru păstrarea distanței fizice sanitare și purtarea obligatorie a măștii de protecție a nasului și a gurii.

  Art. 12. (1) Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport care asigură curse în regim convenție pentru persoanele juridice din zonele industriale de pe teritoriul Județului Arad, vor lua măsuri astfel încât să fie respectate toate prevederile actelor normative în vigoare, precum și regulile stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică, inclusiv în ceea ce privește distanța minimă dintre pasageri și purtarea obligatorie a măștii de protecție a nasului și a gurii, necesară pentru evitarea răspândirii noului tip de coronavirus.

  (2) Operatorii economici au obligația de a actualiza permanent și a afișa la loc vizibil regulile impuse de Institutul Național de Sănătate Publică, privind organizarea și desfășurarea transportului de persoane.

  Art. 13. Pe perioada stării de alertă, agenții economici care prestează activități de transport în comun, vor lua măsurile necesare pentru dezinfecția autovehiculelor de transport persoane de cel puțin o dată pe zi, prin intermediul unei societăți autorizate, care să ateste efectuarea operațiunii printr-un document care se va afla în posesia conducătorului auto.

  Art. 14. Pe perioada stării de alertă, autoritățile administrației publice locale vor asigura dezinfecția periodică a locurilor intens utilizate (stații autobuz/tramvai, trotuare etc), conform regulilor stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică.

  Art. 15. Pe perioada stării de alertă, persoanele juridice, care dețin/administrează piețe sau hale agroalimentare, au obligația asigurării dezinfecției periodice a acestor spații.

  Art. 16. Pe perioada stării de alertă, autoritățile publice locale și instituțiile din subordinea acestora, în colaborare cu poliția locală și structurile Ministerului Afacerilor Interne competente, vor întreprinde acțiuni pentru identificarea persoanelor fără adăpost și cazarea acestora în centre specializate pentru această categorie de persoane, în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândurile acestora.

  Art. 17. Pe perioada stării de alertă, persoanele care desfășoară activități în regim de taxi pe raza Județului Arad vor prelua un număr maxim de două persoane pe cursă, acestea fiind obligatoriu îndrumate să ocupe locurile din spate ale autoturismului. Atât conducătorul auto cât și pasagerii vor purta obligatoriu masca de protecție a nasului și a gurii.

  Art. 18. Pe perioada stării de alertă, implementarea măsurilor cuprinse în hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență și ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad, inclusiv cele cuprinse în deciziile Grupului de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad se va realiza cu implicarea tuturor instituțiilor și autorităților publice din județul Arad, inclusiv a primarilor din toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Arad.

  Art. 19. Pe perioada stării de alertă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad/Grupul de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad va analiza permanent situația epidemiologică la nivelul județului Arad, iar în cazul în care capacitatea Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad va fi depășită, activitatea acesteia va fi sprijinită în toate activitățile de suport (colectare date, centralizare, raportare etc.) cu personal din cadrul instituțiilor publice, cu rol de sprijin în coordonarea activităților.

  Art. 20. Verificarea respectării măsurilor prevăzute în prezenta hotărâre, precum și constatarea și sancționarea eventualelor contravenții, revin organelor de control ale autorităților administrației publice locale și centrale, conform competențelor pe care le dețin, potrivit legii.

  Art. 21. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad va transmite prezenta hotărâre membrilor C.J.S.U. Arad, instituțiilor și autorităților publice menționate în cuprinsul prezentei hotărâri, precum și unităților administrativ-teritoriale din județul Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Asta e rezultatul asa zise-i clase politice post ’45 care ne guverneaza local si national. Ramasite comuniste sau puradei lor, repetenti de scoala parveniti prin functii politice; adica cei care intr-o tara civilizata reprezinta scursorile societatii, la noi sunt ridicati la rang de virtute. Bey habar nu aveti!

   --9 voturi
   +1
   -1
  2. Astfel de terase ar trebui asezate in zone pietonale, nu pe marginea bulevardului, sa bei o cafea cu gust de gaze de esapament. Dar foamea de bani a fost mare din partea unora si s-a ajuns la aceste monstruozitati.

   +17 voturi
   +1
   -1
  3. Am nelămuriri la articolul ăsta:
   Art. 5. Pe perioada stării de alertă, se interzice așezarea pe băncile amplasate pe domeniul public a mai mult de două persoane/bancă, cu excepția cazurilor în care persoanele fac parte din aceeași familie.

   Dacă avem cinci copii și locuiește și mama-soacră cu noi, avem voie să stăm toată familia pe o bancă?
   Mulțumesc!

   --7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.