Liviu Dragnea a încins WhatsApp-ul în perioada în care românii au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva OUG 13 (Dezvăluiri Rise Project)

  de Alin Olteanu | 3 June 2017, 9:36 AM | Politikos

  0

  Noi dezvăluiri ale jurnaliştilor de la Rise Project în ce-l priveşte pe președintele PSD, Liviu Dragnea. În perioada în care OUG 13, pentru modificarea codurilor penale, fierbea și lumea era în stradă, Dragnea tăcea public, dar încingea WhatsApp-ul, trasând directive comunicatorilor din PSD.

  Printre numele care apar în discuţiile online prezentate de Rise Project: Liviu Dragnea, Lia Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb, Gabriela Firea, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Ecaterina Andronescu. 

  „Partidul de la televizor arată altfel în interior. Îi leagă banii – nu numai dosarele, socialismul sau guvernarea – şi ripostează organizat sub presiunea maselor. RISE a obţinut  conversaţiile interne purtate de liderii PSD în perioada #OUG13. Context: protestele #rezist din februarie. În paralel, le-am urmărit afacerile, descoperind un sistem piramidal cu bani publici”, scrie Rise Project.

  Potrivit sursei citate, grupul de WhatsApp pe care au avut loc discuţiile se numeşte Comunicatori OSD şi este alcătuit din peste 20 de fruntaşi PSD, aproape toţi deminitari. „Miniştri, foşti şi actuali, deputaţi, senatori – spuma PSD – au funcţionat atunci ca o celulă de criză”, explică sursa amintită.

  Articolul conţine o colecţie de mesaje interne transmise liderilor PSD de către Liviu Dragnea, preşedintele partidului, în perioada „fierbinte” a modificării, prin ordonanţă de urgenţă, a Codurilor penale. Un subiect important al discuţiilor l-ar fi constituit organizarea de către PSD a unui miting de amploare. „Marian Neacşu. Vorbiţi deja din seara asta cu preşedinţii de organizaţii să ne pregătim de un miting pentru apărarea României”, ar fi transmis Liviu Dragnea, potrivit Rise Project.

  Iată, mai jos, un pasaj din articolul respectiv:

  31 ianuarie 2017. Florin Iordache, Ministrul Justiţiei, anunţă Ordonanţa 13 care modifică Codul Penal. În faţa Guvernului, scandal până târziu.

  Liviu Dragnea tace public. Dar încinge lucrurile pe grupul WhatsApp al comunicatorilor PSD. El şi dispozitivul de partid plănuiesc contramanifestaţii încă din noaptea dintre 31 ianuarie şi 1 februarie.

  Liviu Dragnea: „Marian Neacşu. Vorbiţi deja din seara asta cu preşedinţii de organizaţii să ne pregătim de un miting pentru apărarea României”.

  „Oamenii ne-au adus aici prin vot masiv! Nu mai fac faţă la mesaje… Vor să fie alături de noi! Sunt conştienţi că se încearcă o lovitură de stat. Cum spuneam, şarpele veninos e cel mai periculos. Vă rog, să-i retezăm odată capul! Să eliberăm ţara asta de HIDRA!”, îl completează deputatul Liviu Pleşoianu pe Dragnea un minut mai târziu, la 00:19, 1 februarie.

  Pleşoianu reprezintă PSD în relaţia cu UE.

  Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, sunt de acord. Vor fapte.

  Firea, la 00:19: „Suntem prezenţi! Nu se mai poate! Trebuie să apărăm România!”

  Imediat, la 00:20, Ecaterina Andronescu: „Da, să apărăm România!”

  Foştii miniştri de la Sănătate şi Mediu, Nicolae Bănicioiu şi Rovana Plumb, sunt pe aceeaşi lungime de undă: „Corect!” / „Da!” Şi ei susţin ideea unei contramanifestaţii. 

  Codrin Ştefănescu aştepta de mult: „În sfârşit!!!„.

  La ora 00:21, Liviu Dragnea lansează ordinul: „Organizaţi-vă!”

  Codrin Ştefănescu e pregătit: „Începem de acum! Trebuie doar să decizi unde îl organizăm şi când!”.

  Potrivit Rise Project, preşedintele PSD nu a răspuns solicitărilor formulate pentru un punct de vedere: „Liviu Dragnea a dat cu seen pe WhatsApp la mesajul prin care RISE îi solicita un interviu, dar n-a mai răspuns la telefon. A făcut-o abia când l-am sunat de pe un număr american şi s-a întrerupt imediat ce a zis că n-are semnal”.

  Codrin Ştefănescu, în schimb, a recunoscut afirmaţiile făcute pe grupul de WhatsApp: „Da, am vorbit pe grup despre organizarea unei mişcări. Nu contramanifestaţii, ci un miting de susţinere. Presiunea din teritoriu era uriaşă, oamenii voiau să iasă în stradă. Poziţia mea a fost publică, am spus de la bun început că există cerere pentru miting. Dar preşedintele partidului are drept de veto pe astfel de chestiuni şi a ales să-l folosească. Am ezitat, gândindu-ne că ar fi români contra români în piaţă, s-ar fi bătut românii cu românii. De aceea am aşteptat câteva zile. (…) Aţi văzut şi intervenţia cu daddy’s back? Totuşi, suntem un grup restrâns acolo, nu ştiam că avem un trădător care să dea public discuţiile”.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.