marþi, 22 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Lipsa instrumentarului de la Colegiul de Arte, adus în atenția dezbaterii publice pe tema bugetului Aradului 2025

    de Raluca Medeleanu | 24 martie 2025, 1:05 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    0

    Dezbaterea publică pe tema draftului bugetului Aradului pe 2025 a captat atenția doar unui singur cetățean al municipiului, un profesor de muzică de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” care a luat cuvântul pentru a atenționa asupra lipsei de instrumentar cu care se confruntă elevii.

    Pus spre consultare publică la începutul lunii martie, cetățenii interesați de bugetul general de venituri și cheltuieli a municipiului Arad au putut transmite Primăriei recomandări pentru modificări asupra modului în care sunt repartizate diferitele sume, până la data de 23 martie (din informațiile pe care le deținem, nu a fost înregistrată nicio propunere).

    Apoi, astăzi, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, primarul Călin Bibarț, secondat de city managerul Bogdan Boca, au organizat o dezbatere publică la care nu a participat decât un singur cetățean, restul din sală fiind câțiva funcționari și directori din instituțiile subordonate Primăriei, plus consilieri locali de la AUR, USR și unul de la PNL, dar care nu au avut nicio intervenție, sugestie, ori întrebare referitoare la proiectul de act normativ. Prezența lor poate fi astfel justificată prin faptul că după dezbatere urma ședința comisiilor Consiliului Local Municipal.

    Revenind la dezbaterea în sine, Călin Bibarț a făcut o scurtă prezentare a bugetului, care însumează aproape 1 miliard de lei, arătând că veniturile care îl compun sunt în cea mai mare parte din fonduri europene (42% din total, adică cca.480 milioane lei), urmate de cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit (28% din total, adică cca. 319 milioane lei), impozitele și taxele locale (19% din total, adică cca. 217 milioane lei) și sumele defalcate din TVA (11% din total, adică cca. 121 milioane lei).

    diagramă buget 2025

    De asemenea, a arătat că ponderea salariilor reprezintă 10,17% din totalul bugetului, restul de 89,83% fiind alocați în mare parte pentru investiții, dar și diferite cheltuieli precum subvențiile CET și de transport. Primarul a evidențiat și proiectul european de aproape 2 milioane de euro câștigat prin PNRR, pentru dotarea unităților școlare, care continuă și anul acesta (detalii AICI).

    După scurta prezentare a diferitelor procente de acest fel, care a durat circa 5 minute, a urmat partea intervențiilor din partea publicului, însă un singur arădean s-a înscris la cuvânt, intervenția lui fiind una scurtă și la obiect.

    „Suntem depășiți ca instrumentar”

    Profesorul Marius Florescu de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” s-a adresat edilului, amintind mai întâi de rezultatele obținute de elevii de la diferite competiții și olimpiade în domeniul muzical, însă a atenționat că ei se află în dificultate, întrucât colegiul este depășit ca instrumentar.

    „Alte școli din țară au, nouă ne lipsește o marimbă bas. Noi rămânem mult în urmă pentru că nu avem acest instrument”, a spus profesorul Florescu.

    Primarul i-a explicat însă că solicitarea trebuie trimisă la direcțiune, întrucât Primăria alocă un buget total pentru colegiu, din care conducerea unității de învățământ direcționează mai departe, în funcție de prioritățile stabilite în școală.

    În plus, pe această cale, Bibarț l-a mai informat că anul acesta municipalitatea va face demersuri și pentru a rezolva problemele aglomerării, depistând anumite spații din apropierea clădirii școlii, pe care ar urma să le amenajeze ca ateliere de creație.

    Amintim că, în ceea ce privește proiectul PNRR, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” nu a optat pentru înlocuirea mobilierului școlar, doar pentru amenajarea anumitor cabinete și pentru dotarea cu echipament IT și sportiv, întrucât școala a înlocuit vechile bănci și scaune recent, printr-o investiție proprie.

    Separat de banii din PNRR, în proiectul de buget, cele 38 de unități de învățământ din Municipiul Arad au alocate, în total, 19.467.000 lei, pentru funcționare și diferite investiții.

    ***

    Mai multe detalii despre banii alocați pe diferite domenii, în bugetul general de venituri și cheltuieli întocmit de Primărie pentru anul 2025, puteți afla în următorul articol, cu mențiunea că actul normativ încă nu a fost aprobat de consilierii, care vor putea să mai aducă anumite modificări asupra conținutului, la momentul în care va fi supus la vot într-o viitoare ședință CLM:

    Estimările pentru bugetul Aradului pe 2025: Cheltuieli cu 30 milioane lei mai mari decât veniturile. Care sunt principalele investiții planificate

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.