miercuri, 9 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    „Liniște! La Ghiba Birta nu s-a întâmplat nimic!”… Și totuși, un elev demască totul

    de Mihai Todoca | 5 octombrie 2024, 12:10 PM | Educaţie | Povești despre oameni | Știri Arad | Topic special

    8

    „Să nu puneți pe net, să nu se afle, că facem colegiul de rușine” li s-au spus mai multor elevi de la Ghiba Birta, după ce tencuiala a căzut peste o profesoară de sport, lăsând-o inconștientă.

    Scena s-a petrecut pe holul școlii și a fost văzută de mai mulți elevi care au început să plângă și să tremure, refuzând să mai intre în sălile de curs. Nu au avut parte de empatie din partea profesorilor care îi chemau înapoi în școală, astfel că au fost puși absenți. Culmea, tocmai cei care au avut un dram de minte să se ferească, să-și ia măsurile de siguranță, au fost pedepsiți. Un fel de „mortu e de vină”.

    Să ne aducem aminte puțin…

    Clădirea Colegiului Elena Ghiba Birta s-a aflat în renovare timp de 5 (cinci) ani. În campania electorală a fost vizitat mai ales de viceprimarul Faur, dar și de primar și vreo doi miniștri. Timp de 5 ani, elevii au fost împrăștiați în diverse alte locuri. Profesorii alergau dintr-o parte în alta pentru a putea susține cursurile.

    În anul 2024, o bucată din tencuială, cade în capul unui profesor. Elevii speriați sunt obligați să se întoarcă la cursuri, renegații care au refuzat au fost puși absenți. Li se spune copiilor să nu posteze pe net, ca să nu se afle și să se facă colegiul de rușine. Rușine?! De ce? Unde e greșeala elevilor și profesorilor?

    Imediat după incident  au venit cei de la ISU, ambulanță, jandarmerie, enfin, forfotă mare. Toată lumea prezentă la incident, în afară de edilul local, care trebuia doar „să treacă strada” și să-și îndeplinească rolul.

    Da de unde, nici vorbă de așa ceva. Cei de la primărie au trimis un comunicat în care precizau aproape „rece și laconic” un fel de: „noi nu”. Adică se spală de treaba asta, de parcă nu de la primărie la colegiu s-a bătut poteca pe care călca vicele Faur când se filma cum îi ceartă pe constructori. Acum când e groasă, unde sunteți? Unde sunt live-urile, rondurile, luările de poziții?

    Că mi se pare că de 30 de ani încoace, „poziția” tot noi o luăm. Și ne-o luăm peste tot.

    Duminica trecută, pentru că îi convenea, primarul s-a dus la un copac marcat pentru tăiere, care s-a prăbușit pe Bulevardul Revoluției. Acum că a căzut tavanul peste o profesoară, elevii puși absenți pentru că nu au vrut să se expună pericolului, se trimite un comunicat?!

    Parcă avea primarul vorba „dintre un copac și un copil, eu aleg copilul”. Ei uite că timpul le dovedește pe toate.

    Legea tăcerii, „predată” pe băncile școlii

    Îmi vine să îi felicit pe elevii din Ghiba Birta pentru prezența de spirit, pentru celeritatea cu care au luat decizia de a nu intra în școală după ce și-au văzut profesoara întinsă pe jos, inconștientă. Chiar dacă au fost amenințați cu absența și îndemnați „să nu se pună pe net, că suferă colegiul”.

    Și dacă tot vorbim despre rușinea liceului, tocmai acum se face de rușine. Prin îndemnul profesorilor către elevi de a nu a nu posta nimic pe internet.

    În schimb, elevii din Ghiba au reacționat normal, într-o societate anormală, au sancționat anormalul prin refuzul de a participa la el, și mai mult decât atât, l-au scos la lumină. Așa cum au știut ei, prin mesaje vocale, emailuri către redacția Special Arad, comentarii sau postări pe rețelele de socializare.

    Unicele lor arme împotriva unui sistem care pare să se folosească de imaginile cu ei doar când reprezentanții clasei politice au nevoie: deschidere de an școlar, achiziționarea de mobilier, diplome și altele. De parcă ar trebui ca elevii să pupe pământul pe are aceștia îl calcă.

    Concluzii? Final? Nicidecum, e doar începutul unei noi agonii

    Încă nu există o unitate cu capacitatea de stocare  pentru tot ceea ce trebuie spus în momentele acestea. Plecând de la profesorul care trebuie să ne spună și nouă de ce le-a spus copiiilor, primarul care a absentat nemotivat și până la părinții care săptămâna viitoare trebuie să ia decizia dacă să-și trimită copilul la școală de unde riscă să-i cadă tencuiala în cap.

    Mă regăsesc în imposibilitatea de a-mi scrie eu un final la acest articol, astfel că voi apela tot la cei care au fost acolo și pentru care am scris aceste rânduri, o/un elev/a din Ghiba care ne-a lăsat următorul comentariu, unul pe care ar trebui să-l citească toți cei implicați, să ia notițe și să treacă la treabă:

    „Sunt elevă la acest liceu. M-am săturat să nu avem destule clase și să ne mutăm în fiecare pauză dintr-o clasă în alta. Au renovat un eșec total. Clădirea este mai proastă și decât CFR-ul. Am fost amenintati cu note mici și absente și ținuți în școală ore în plus după incident. Nu mi se pare normal, toți ne-am simțit în pericol.

    Sper ca și pata aia imensă de igrasie prin care se scurge apa și mucegai să se rezolve de la etajul 1. Sper ca și curtea să se rezolve pentru ca m-am săturat să stăm închiși în acel ,,spital” alb și fără culoare și viață, fără să primim aer. Ce pot spune… avem pagini de Facebook și instagram ,,Noi Ghiba”, dar ne pică tavanul în cap.

    Minciuni peste Minciuni. Bucata de tencuială era mult mai mare, așa ne-a spus o doamnă profesoară care se afla la locul de față unde s-a petrecut tragedia. Este adevărat, nu avem jaluzele, trebuie să stăm cu ochii în soare, nu avem hârtie igienică în băi, școala arată de parcă ar trebui renovată din nou, iar structura ei și cum a fost construită este JALE!!!!

    Mă bucur că anul acesta voi termina studiile la acest liceu și am avut parte și de experiențe frumoase cu profesori buni, dar condițiile sunt groaznice. Ni s-a stricat reputația liceului de-a binelea acum cu acest incident.
    Vreau să precizez că băile de la sălile de sport sunt nefuncționale deoarece nu au fost construite bine, iar când plouă, subsolul se inundă și elevii scot apa cu mătura și găleata!! Asta am pățit anul trecut, am adunat apa cu găleata și cu mătura la greu în sezonul de toamnă.

    Vreau să vă spun ca liceul este atât de bine ,,organizat” încât elevii se roagă de portari pentru a putea să iasă la ,,țigară”,  indiferent că nu au 18 ani, ei sunt lăsați să meargă.
    Chioșcul de unde îți poți cumpăra mâncare, acolo s-au găsit sandwich-uri putrezite, a fost închis o săptămână cam așa, și după s-a redeschis. A fost închis de curat și de sănătos ce a fost. 11 lei un sandwich care conține două chifle cu pui și 2 felii de castravete.

    Și în băi se fumează de se rupe, avem profesori de servici pe hol, însă nu fac față elevilor.
    Mai mult nu mai dau din casă, multă sănătate doamnei de sport””.

    Citește și: Video | Tavanul din Colegiul Național Elena Ghiba Birta s-a prăbușit peste o profesoară. Aceasta s-a rostogolit pe scări

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Lantul coruptiei este cam asa : Vine unul din zona „sa manance si gura lor o pizza” cauta un avocat/avocata „lustruitoare” de clante care ii face „intrarea” in birourile primariei Arad, daca partile se inteleg, „lustruitoarea/lustruitorul” de clante se ocupa si de legalizarea intelegerii. De aici cel „venit sa mance si gura lui o pizza”, se ocupa de recrutarea „meseriasilor” care de regula sunt rude cu „Patronul ” si in foarte putine cazuri au legatura cu meseria de constructor. Urmeaza crearea „panzei de paianjen” in care Patronul atrage diferite institutii cum ar fi ITM-ul, Inspectia in Constructii,ANAF, etc. Cand s-a realizat si „panza de paianjen” urmeaza etapa numita „pentru binele nostru” , adica binele „Patronului” si a celor din „Panza de paianjen”. Cum se realizeaza etapa „Pentru Binele Nostru” ? Dupa recrutarea „meseriasilor” „Patronul face o triere a acestora, cei care nu au pus mana niciodata pe scule specifice constructiilor sunt trimisi sa intinda asfaltul si eventual sa puna borduri (aici in general sunt tinerii), cei care au mai intins un tinci, au pus o tigla, au pus doua caramizi una peste alta, sunt trimisi sa lucreze la negru prin Arad si imprejurimi, din acesti bani negrii infloreste bunastarea „Patronului” , de bunastarea „panzei de paianjen” se ocupa „Patronul” prin manipularea valorii contractelor, a valorii, calitatii si cantitatii materialelor folosite in realizarea lucrarilor solicitate de primarie si sa nu uitam si de micile servicii facute de „Patron ” celor din „Panza de paianjen” si anume : mai o tencuiala, mai o bordura, mai un acoperis, etc, de multe ori aceste mici atentii se realizeaza chiar cu materiale ce trebuiau folosite de primarie in intersul cetatenilor .

      +14 voturi
      +1
      -1
    2. Asa se va întâmpla și cu LNI-ul. Faceți ceva sa nu înceapă lucrările de fatada, în pripa. Doamna directoare nu e capabila sa gestioneze asemenea lucrări. La LNI sunt multe mizerii băgate sub pres, ca și la Ghiba….întrebați elevii, secretarele, profesorii…
      Nici măcar hârtie la toalete nu au…

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.