marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Libertatea: Liderii PSD au decis să nu cedeze Ministerul Transporturilor, iar UDMR să rămână la guvernare

  de Special Arad | 11 iunie 2023, 5:46 PM | Politikos

  0

  Liderii de organizații PSD au decis la întâlnirea informală de duminică de la Vila Lac să nu cedeze Ministerul Transporturilor, așa cum era prevăzut în protocolul semnat cu PNL și UDMR. Marcel Ciolacu a propus maghiarilor să preia ministerele Energiei și Proiectelor Europene. Luni, premierul Nicolae Ciucă ar urma să-și prezinte demisia, potrivit informațiilor apărute pe surse în ultimele zile.
  Două solicitări majore au venit din partea șefilor de filiale după întâlnirea convocată de Marcel Ciolacu: PSD să nu renunțe la Ministerul Transporturilor, iar UDMR să rămână la guvernare. Protocolul semnat în noiembrie 2021 prevede că, la rocadă, social-democrații ar fi trebuit să cedeze Ministerul Transporturilor și pe cel de Finanțe. Simultan, ar prelua funcția de premier, Ministerul Justiției, dar și Ministerul Fondurilor Europene.
  Miza centrală pentru PSD este ca Ministerul Transporturilor să fie păstrat de partid pentru a putea inaugura mai mulți kilometri de autostradă înaintea alegerilor din 2024. Autostrada A7 spre Moldova este cea mai importantă pentru strategia de comunicare a PSD privind infrastructura.
  „Sorin Grindeanu a spus în ședința de la Vila Lac că importantă este coaliția, nu rămânerea sa la Ministerul Transporturilor.

  Șefii de organizații au insistat însă că Marcel Ciolacu trebuie să ceară în coaliție păstrarea portofoliului la PSD”, au declarat surse participante la ședința de la Vila Lac. În condițiile în care protocolul semnat nu se respectă, PSD intenționează să propună PNL-ului să preia Ministerul Dezvoltării, iar UDMR-ului i s-au propus portofoliile de la Energie și Ministerul Proiectelor Europene.
  Liberalii ar obține, în varianta dezbătută de social-democrați la Vila Lac, Ministerul de Finanțe și cel al Dezvoltării. Ar pierde însă Ministerul Energiei și pe cel al Proiectelor Europene. Social-democrații au luat în calcul și planul B dacă negocierea nu duce la un succes: se revine la protocolul semnat în noiembrie 2021. „În ședința de la Vila Lac am plecat de la principiul că menținerea coaliției este cel mai important lucru. Dacă negocierile pentru redistribuirea ministerelor nu ajung la un rezultat, se aplică protocolul”, a explicat un lider de organizație PSD.

  Sursa: Libertatea

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.