joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Șezătoare la Liceul Sportiv din Arad, cu ocazia zilelor de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României

  de Andrada Bobiș | 29 noiembrie 2023, 3:36 PM | Educaţie

  0

  Miercuri, 29 noiembrie, la Liceul cu Program Sportiv din Arad s-a desfășurat o activitate specială pentru a marca atât Sfântul Andrei, cât și 1 Decembrie – Ziua Națională a României, ambele fiind decretate zi liberă.

  În cadrul acestei activități, s-a prezentat o serbare în stil național, s-au demonstrat abilitățile artistice și teatrale ale elevilor, care la rândul lor și-au manifestat interesul față de cunoașterea și transmiterea acestor obiceiuri și generațiilor ulterioare.

  Am stat de vorbă cu directorul unității respective, care ne-a explicat ce surprize au pregătit elevii pentru această zi mai specială : ,,Sala a fost amenajată în stil național, icoane cu ,,Sfântul Andrei’’, covată cu usturoi, coroană de usturoi, decor rustic: porumb , coceni, mere, nuci, farfurii, ulcioare din lut și fețe de masă tradiționale.

  Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul românilor și este foarte important ca elevii să cunoască semnificația religioasă a acestei sărbători și cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții. Astfel, elevii de gimnaziu au împărtășit aceste tradiții într-o șezătoare ca pe vremuri.

  De asemenea, în Scoţia, Ziua Sfântului Andrei, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare naţională, iar crucea sa în X se înscrie în heraldica drapelului ţării.

  S-a făcut o prezentare a acestei sărbători și în Scoția, prin versuri și un dans scoțian pregătit de elevii de gimnaziu.

  Nu în ultimul rând, 1 Decembrie, zi de mare aniversare națională, când sărbătorim unirea Transilvaniei cu patria-mamă, realizându-se astfel idealul de veacuri al tuturor românilor, acela de a fi uniți într-un singur stat național, a fost sărbătorită prin versuri și cântece patriotice.

  „Ideea a pornit de la o întrebare despre semnificația zilei de 30 noiembrie. O parte dintre elevi știau că este Sf. Andrei, dar o parte știau că este doar zi liberă. Mi-am propus să le prezint această sărbătoare atât din punct de vedere religios, cât și din punct de vedere mitic. Consider că atâta timp cât există aceste obiceiuri vom fi și noi ca națiune pe acest petec de pământ, așa că trebuie să avem mare grijă și să le transmitem generațiilor viitoare. Mulțumesc colegilor mei pentru colaborare și felicit copiii pentru implicare!”, a precizat pentru Special Arad, directorul Liceului cu Program Sportiv Arad, Moțiu Alina.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.