sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Les films de Cannes” se întoarce la Arad!

  de Special Arad | 12 octombrie 2018, 5:37 PM | Cultură | Film

  0

  Ediția a doua a festivalului „Les Films de Cannes à Arad” va avea loc între 19 și 21 octombrie la Cinema Arta. Cele mai premiate filme de la ediția 2018 a festivalului de la Cannes vor rula în premieră la Arad în cadrul festivalului.

  „Shoplifters” i-a adus regizorului Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

  Runner-up-ul din competiția oficială din acest an a fost palpitantul thriller al veteranului Spike Lee, BlacKkKlansman”, căruia juriul i-a acordat Grand Prix-ul. Filmul urmează tendința ultimilor ani de aducere la lumină a unor povești care reliefează nedreptăți și discriminări istorice – rasiale sau de gen, precum 12 Years a Slave al lui Steve McQueen sau „Django Unchained” al lui Quentin Tarantino.

  Filmul lui Spike Lee își plasează acțiunea în perioada infamului Ku Klux Klan când, sub protecția anonimatului albii rasiști au comis numeroase atacuri și linșaje asupra populației de culoare din S.U.A. – unele din aceste agresiuni nefiind niciodată aduse în justiție.

  Înaintea anunțării palmaresului oficial, favoritul caselor de pariuri la câștigarea Palme d’Or era filmul coreeanului Lee Chang-Dong, „Burning”. În final, „Burning” a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun film din competiția oficială acordat de către criticii de cinema prezenți la Cannes, grupați în asociația FIPRESCI. Asociația acordă în fiecare an câte un premiu pentru cel mai bun film din fiecare dintre secțiunile festivalului. Inspirat dintr-o povestire scurtă de Haruki Murakami, „Burning” este un thriller romantic în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete.

  În cele trei zile vor fi proiectate șapte filme în premieră.

  Programul complet 

  program les films de cannes a arad 2018

  Prețul biletelor va fi de 12 lei, respectiv 8 lei cu reducere. Abonamentele vor fi, ca si la editia precedenta de 50 lei iar cel cu reducere de 30 de lei.

  Biletele şi abonamentele sunt disponibile în avans la Cafeneaua Literară Joy’s, iar în timpul festivalului  vor putea fi achiziţionate de la Cinema Arta. Preţul unui bilet este 12 lei sau 8 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari, iar un abonament care permite accesul la toate cele 7 proiecţii costă 50 lei, respectiv 30 lei cu reducere.

  Festivalul este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei și Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură și este organizat de Asociaţia CitiZenit.

  Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile și Nopți, Agerpres, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Observator Cultural, Jurnal Arădean, Radio Arad, TV Arad și Special Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.