vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    LEGO și Primăria Arad. Care este legătura între gigantul internațional și orașul nostru

    de Mihai Todoca | 21 mai 2023, 5:49 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    Cam toți ne aducem aminte de piesele Lego. Mai toți ne jucam cu ele, mai toți am călcat pe ele. Cert este că jucăriile LEGO ne-au acaparat copilăria și chiar adolescența. Aceste jucării dezvoltă abilitățile sociale, abilitatea de a interacționa, abilitatea de a rezolva probleme, abilitatea de a interpreta instrucțiuni, îi învață pe copii să fie perseverenți, dezvoltă abilitățile motorii fine, stimulează creativitatea , contribuie la dezvoltarea cognitivă a copilului, dezvoltă curiozitatea copilului, dezvoltă tenacitatea.

    Gigantul LEGO este cunoscut în toată lumea și în prezent are peste 18 000 de angajați. LEGO le-a lansat o provocare tuturor fanilor din lume și îi invită să creeze chiar ei un set de LEGO. Dacă setul respectiv primește numărul de voturi necesar (10 000), acesta are toate șansele să intre în producție.

    Deși provocarea este una pe măsură, aceasta nu a oprit-o pe Edina, o arădeancă de 34 de ani, care s-a pus pe treabă și a creat un set de LEGO, care vine în sprijinul terapeuților care lucrează cu copii autiști sau cu copii cu diverse probleme.

    Provocarea LEGO a fost acceptată de arădeanca Edina Babțan

    Povestea ei ne-o spune chiar ea, după ce am intrat în contact cu aceasta:

    „Numele meu este Edina Babțan, sunt născută la Arad.

    Am terminat Liceul la Colegiu Csiky Gergely în anul 2007 după care am urmat cursuri în cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș Arad – secția Conservare și Restaurare de Arhitectura (acesta între timp s-a desființat), am terminat și Ingineria sistemelor biotehnice și ecologice în cadrul Universității Aurel Vlaicu – Arad.

    Pe plan profesional am lucrat ca și tehnician desenator la două firme de arhitectură renumite din oraș (Renovatio Nova și Modular) apoi m-am angajat ca și consilier la Primăria Municipiului Arad la Direcția Patrimoniu. Momentan sunt acasă timp de doi ani în concediu de creșterea copilului cu al doilea copilaș.

    Am 34 de ani, doi copilași, ambii băieți. Primul copil are acum aproape 9 ani iar al doilea este bebeluș (7 luni).

    Și-a redescoperit pasiunea pentru LEGO în timpul pandemiei

    Am început să mă joc din nou cu Lego în timpul pandemiei când din cauza restricțiilor am fost nevoiți să găsim tot felul de activități distractive dar și educative fără să ieșim prea mult afară. Băiețelul meu era fascinat de Lego și de tot felul de construcții și idei care se pot realiza cu ajutorul cuburilor.

    Pe vremea respectivă am încercat să pornim un canal de youtube dar el fiind prea micuț și rușinos după scurt timp am renunțat la ideea asta și am rămas să ne distrăm doar noi împreună. La un moment dat am observat că îmi petrec timpul liber construind tot felul de mașini și invenții din Lego, și parcă copilul nu mai era așa de fascinat pe cât eram eu de entuziasmată. Fac parte acum din numeroase grupuri cu tematica de Lego pe facebook si de aici am descoperit faptul că oricine poate să-și creeze un set de lego, și să-l propună spre vot.

    Am creat și eu o propunere pentru un set Lego cu ajutorul programului Studio 2.0 (accesibil gratuit pentru descărcare pe http://www.bricklink.com). Propunerea mea am încărcat-o pe platforma Lego Ideas, o platformă specială, menită pentru astfel de propuneri, unde dacă ajunge la 10.000 de voturi va fi considerată să devină un set real de Lego care se va putea cumpăra în magazine.

    Aici am nevoie de sprijinul tuturor, vă rog să votați propunerea mea accesând linkul HEADquarters Inspired by Inside Out pentru a vota e nevoie să creați un cont folosind adresa dvs de email, acest pas este necesar pentru ca toate voturile obtinute să fie autentice. Momentam am obținut 52 de voturi în primele 2 zile de când proiectul meu este încărcat pe site. Am nevoie de ajutorul tuturor ca să ajungem la 10.000 de voturi.

    Creația Edinei, inspirată de animația Inside Out

    Creația mea de Lego este inspirată din animația Pixar- Inside out (Întors pe dos) o animație care a fascinat copiii în anul 2015 cu ingeniozitatea cu care sunt prezentate emoțiile trăite de un copil care se mută dintr-un oraș în altul și se străduie să se acomodeze schimbărilor din viața sa.
    Această animație a fost folosită de psihoterapeuți și de neuropsihiatrii infantili de-a lungul anilor în terapia cu copiii din spectrul autist, dar chiar și cu copii care au trecut printr-o traumă mare (accident, divorțul părinților, etc).

    Setul de Lego păstrează caracterele cunoscute din animație, Bucuria, Tristețea, Frica, Dezgustul și Furia, am încercat să le recreez cu exactitate. Am recreat și trenul gândurilor apărut în film. Iar setul lego în totalitate se bazează pe ideea ca acesta să fie un sprijin pentru terapeuți când lucrează cu copii autiști sau cu copii cu diverse probleme.

    Setul conține mai multe părți, partea albastră reprezentată de Tristețe consistă dintr-o mașină albastră care se poate transforma într-o construcție asemănătoare personajului Tristețe, această construcție are ochii și mâinile din roți, care se pot folosi de către copii în activități așa numite «stimming» autostimulare și relaxare (o activitate des folosită de copiii autiști).

    Partea verde reprezentată de Dezgust este un joc de memorie montessori de tipul descoperă perechile, foarte des folosită in diferite terapi dar și în grădinițe. Aici copilul trebuie să descopere perechile de fructe prin rotirea pieselor ascunse. Aceste piese pot fi aranjate sau rearanjate în prealabil de părinți/educatori.

    Partea roșie este a lui Furie, el este mereu nervos, astfel și copilul când este supărat e bine să știe că are un loc unde să-și descarce nervii apăsând pe rampa din construcția roșie și aruncând niște piese în aer, care se pot rearanja foarte ușor. După ce ne-am saăturat de Furie trecem la Frică și învățăm să numărăm pănâ la zece construind turnuri de lego pentru fiecare număr. Cuburile pot fi transportate cu ajutorul trenului și a vagoanelor. Partea Bucuriei este ascunsă momentan în vagonul închis al trenului.

    Această parte o sa fie descoperită doar dacă proiectul meu ajunge la 1.000 de voturi. Deasemenea o să mai apară și alte surprize pe parcurs la 5000 respectiv 8000 de voturi.

    Fiindcă sunt copii care se află în spectrul de autism și au o întârziere mare de vorbire, acest set Lego îi poate ajuta să-și exprime emoțiile folosindu-se de figurine care au câte 2 expresii faciale.

    Consider că ideea mea propusă ar fi foarte utilă în terapie ocupațională, în terapie de vorbire sau chiar în terapie după traumă la copii. Setul se poate savura și de câtre orice copil la care ia plăcut animația Inside out și care iubește să construiască Lego”, își încheie Edina povestea.

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.