vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Legenda Noului Val din cinematografia franceză, regizorul Jean-Luc Godard, a murit. Cineastul a solicitat eutanasierea. „Nu era bolnav, era pur și simplu epuizat”

    de - | 13 septembrie 2022, 12:59 PM | Internaţional

    0

    (foto: frenchculture.org)

    Cineastul franco-elvețian a murit marți, 13 septembrie, la vârsta de 91 de ani, a anunțat Libération, citat de Libertatea. După confirmarea decesului lui Jean-Luc Godard, site-ului postului TF1 a titrat că „am pierdut un gigant al celei de-a șaptea arte”.

    UPDATE

    Agenția de presă franceză AFP a anunțat că regizorul a murit „pașnic, acasă” în Elveția, alături de soția sa Anne-Marie Mieville.

    Libération, citând un membru al familiei, a raportat că moartea lui Godard a fost asistată, ceea ce este legal în Elveția. „Nu era bolnav, era pur și simplu epuizat. Deci luase decizia de a-i pune capăt. A fost decizia lui și a fost important pentru el ca acest lucru să fie cunoscut”. Avocatul lui Godard, Patrick Jeanneret, a declarat pentru AFP că moartea lui Godard a urmat unui raport medical de „multe patologii invalidante”.

    Godard este recunoscut de cinefilii, cineaștii și criticii de film de pretutindeni unul dintre pionierii mișcării Nouvelle Vague, cea care a revoluționat cinematografia spre sfârșitul anilor ’50. A fost autorul unor filme clasice precum „A bout de souffle” („Cu sufletul la gură”, 1960) și „Pierrot le Fou” („Pierrot nebunul”, 1965) cu Jean-Paul Belmondo, sau „Le Mépris” („Disprețul”, 1963), cu Brigitte Bardot.

    La fel ca Éric Rohmer, François Truffaut, Claude Chabrol, Jacques Rivette, cariera lui Jean-Luc Godard a început departe de camerele de filmat, fiind inițial critic de film.

    Ultimele sale două lungmetraje dintr-o carieră prodigioasă au fost premiate la Cannes. „Goodbye to Language” a fost distins cu Premiul juriului, în 2014, iar „Le Livre d’image” a fost recompensat cu un Palme d’Or special pentru întreaga carieră, în 2018. Godard a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 1965 („Alphaville”). A primit un Leu de Aur de onoare în 1982, la Festivalul de Film de la Veneția, și Leul de Aur pentru cel mai bun film („Prénom Carmen”, 1983).

    Actriţa Anna Karina, supranumită „muza lui Godard”, căsătorită o perioadă scurtă cu regizorul și cunoscută pentru mai multe roluri din filmele cineastului francez („Vivre sa vie”, „Alphaville”, „Pierrot le Fou”), a murit în 2019, la 79 de ani.

    Surse: Libertatea, The Guardian

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.