marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Legea privind procedurile de restructurare a fost aprobată în Parlament

    de Special Arad | 29 iunie 2022, 3:17 PM | Business | Naţional

    0

    România are un nou mecanism de restructurare. Legea privind procedurile de restructurare a fost aprobată în Parlament. Proiectul de lege care creează cadre de redresare îmbunătățite pentru companii a fost aprobat în Parlament și va merge mai departe la Președinția României pentru promulgare, după parcurgerea etapelor de verificare a constituționalității. Companiile în dificultate vor putea să se redreseze într-un timp mai scurt cu ajutorul unui plan de restructurare adaptat contextului lor.

    Conform statisticilor, la nivel european, 3 milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create prin acordarea celei de-a doua șanse.

    Parlamentul a aprobat un nou mecanism de restructurare a companiilor aflate în dificultate, ce transpune mecanismele de prevenție în business introduse la nivel european prin Directiva nr. 2019/1023. Potrivit CITR, parte a Impetum Group, începând cu a doua jumătate a lunii iulie 2022, mii de companii din România vor putea beneficia de restructurare prin această lege care implementează Directiva Comisiei Europene pentru salvarea afacerii și a locurilor de muncă.

    „Experiența noastră de peste 20 de ani în insolvență și restructurare ne-a arătat că reglementările adaptate etapei de dezvoltare a economiei românești și care vin într-un context economic marcat de volatilitate, pot avea un impact semnificativ în dezvoltarea economică a țării noastre, iar acesta este un moment în care restructurarea este tot mai des întâlnită pe agenda de discuție a mediului de business. Cu cât antreprenorii vor apela la un specialist în restructurare din timp pentru a accesa astfel de soluții înaintea fazelor de probleme acute, cu atât ne îndreptăm spre un mediu mult mai sănătos din punct de vedere economic. Încurajăm antreprenorii să fie deschiși spre noile mecanisme pentru a-i ajuta să iasă din dificultate, dar și să îmbunătățească performanța afacerii. Mecanismele reprezintă un avantaj competitiv acordat întregii economii pentru că îi permite să aibă flexibilitatea necesară în vremuri pline de incertitudini, a spus Paul- Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

    Noua lege prevede două proceduri de restructurare, respectiv acordul de restructurare şi concordatul preventiv, ambele orientate spre salvarea companiei și spre dezvoltarea afacerii. Acordul de restructurare va fi elaborat de către specialistul în restructurare, apoi va fi negociat cu creditorii, votat de aceștia și confirmat de judecătorul sindic. Concordatul preventiv va presupune o cerere de deschidere a procedurii, cu efect imediat de suspendare a executărilor silite, apoi elaborarea unui plan de restructurare, negocierea și votarea acestuia de către creditori, și ulterior aprobarea lui de către judecătorului sindic.

    Pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale și în plus se bucură de sprijinul specialistului în restructurare pentru crearea și implementarea măsurilor propuse prin planul de restructurare, care pot fi dintre cele mai relevante și variate.

    „Transpunerea Directivei Europene aduce, pe lângă oportunitatea pentru redresarea companiilor și nevoia de a schimba mindsetul mediului de business, de la teama de eșec la motoare de relansare. Având în vedere contextul economic și necesitatea ca aceste prevederi să fie adoptate cât mai repede, echipa de proiect a depus toate eforturile pentru a se asigura că mediul de afaceri va putea beneficia în timp util de acest sprijin. Prevenție și timpuriu sunt cele două elemente esențiale ale filosofiei acestor proceduri. În concret, prin acordul de restructurare, companiile pot adresa rapid și adaptat nevoilor specifice, într-un cadru reglementat de negociere, care să le permită restructurarea activității și a datoriilor. Odată agreat de părțile implicate, acordul primește garanția unei soluții confirmate de un judecător.” a declarat Alina Popa, Head of legal în cadrul CITR.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.