duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Legea ANL-urilor a fost modificată. Tinerii chiriași pot cumpăra mai ușor apartamentele

  de O. Peniță | 25 iulie 2014, 7:55 AM | Administraţie | Știri Arad

  0

  Tinerii chiriași ai imobilelor aparținând Agenției Naționale de Locuințe vor putea cumpăra casa respectivă fie cu un credit BANCAR contractat cu garanția statului, fie cu plata în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare, procedură nepermisă până în prezent. Facilitățile la cumpărarea de către tineri a unei locuințe ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanță aprobată în ședința de miercuri.

  Legislația aplicată până în prezent stabilește că locuințele ANL pentru tineri în vârstă de până în 35 ani destinate închirierii, inclusiv cele construite și destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate, pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, fără că vânzarea să fie condiționată de vârsta solicitantului. Prețul locuinței putea fi însă achitat doar integral la data încheierii contractului, din sursele proprii ale cumpărătorului și/sau din credite contractate de către acesta de la instituții financiare autorizate.

  Prin ordonanța aprobată miercuri, Guvernul a decis că aceste credite vor putea fi contractate „inclusiv cu garanția statului”, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciara, și că prețul de vânzare va putea fi achitat și în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare. „Pentru achiziționarea locuințelor cu plata în rate, ratele lunare cuprind o dobândă care acoperă dobânda de referință a Băncii Naționale a României, la care se adaugă două puncte procentuale, această dobândă fiind aplicabilă la valoarea rămasă de achitat”, se arata în document.

  Contractul de vânzare cu plata în rate lunare va stipula că transferul de proprietate asupra locuinței se produce după achitarea integrala a valorii de vânzare și că, până la achitarea valorii de vânzare, locuințele rămân în administrarea autorităților administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate, iar cele destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate sunt în administrarea autorităților administrației publice centrale din domeniul învățământului, respectiv din domeniul sănătății ori în administrarea unor unități aflate în subordinea sau sub coordonarea acestor autorități, până la data transferului de proprietate și schimbarea rolului fiscal pe numele acestora.

  În avans, în totalitate sau în rate

  Cumpărătorul va avea și posibilitatea achitării în avans, în totalitate sau parțial, a ratelor rămase, inclusiv dobânda, până la data achitării integrale.
  Contractul va mai stabili că persoana care cumpără locuință se obligă să achite ratele lunare la scadență, iar pentru neachitarea la termenul de scadență a obligațiilor de plată, va datora dupp acest termen majorpri de întârziere. În cazul neachitării a trei rate consecutive, contractul de vânzare-cumpărare va fi considerat reziliat de drept, fără nicio altă formalitate, titularul contractului fiind considerat de drept în întârziere și având obligația de a preda locuința la data notificată. În cazul rezilierii contractului, titularul este decăzut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate, acestea constituindu-se în venituri la ANL.
  Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinței va fi obținut și dreptul de proprietate asupra cotelor-părți de construcții și instalații, precum și asupra dotărilor care, prin natura lor, nu pot fi folosite decât în comun.
  De asemenea, odată cu dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinței, titularul contractului dobândește și dreptul de folosință asupra cotei-părți de teren aferentă acesteia, pe durata existenței clădirii.

  Valoarea locuinței

  Ordonanța mai stabilește că valoarea de vânzare a locuinței se calculează de către autoritățile administrației publice locale sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, precum și de către autoritățile centrale din domeniul învățământului și sănătății sau de către unele unități aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorități și reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafața construita efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuata cu amortizarea calculată de la data punerii în funcțiune a locuinței până la data vânzării acesteia. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat astfel calculată este stabilită anual prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

  Pentru acoperirea cheltuielilor de evidență și vânzare, unitățile prin care este efectuată vânzarea beneficiază de un comision de până la 1% din valoarea de vânzare calculata a locuinței, comision care va fi inclus, împreună cu valoarea de vânzare a locuinței, în prețul final de vânzare al acesteia.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.