miercuri, 22 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Viața, așa cum e. Special – Lazăr Faur pendulează între incompatibilitate și ilegalitatea mandatului de viceprimar

    Lazăr Faur (stânga) la ședința de constituire a CLM Arad și depunerea jurământului de consilier local(foto: FB)

    Era greu de acceptat ideea că ar putea fi lovit de incompatibilitate și de „găinării” tocmai unul dintre liderii PNL Arad ce par pedanți și bine pregătiți. Și totuși, asta este realitatea.

    Nu aveam niciun motiv să ne îndoim că PNL, a decis, prin organele sale de conducere, ca Lazăr Faur să preia mandatul de deputat vacantat odată cu demisia lui Sergiu Bîlcea. În primul rând, pentru că știm, de la George Lesnea încoace, că „Partidul e-n toate. E-n cele ce sunt. Și-n cele ce mâine vor râde la soare”.

    Apoi, pentru că așa ne-a obișnuit Gheorghe Falcă prin exercițiul său dictatorial de conducere a PNL Arad – nu spunem că-i rău sau bun acest stil de conducere, pentru că este problema PNL, noi doar consemnăm ce spun mulți liberali.

    Și, nu în ultimul rând, ne bazam pe măcar o fărâmă de onoare, dobândită în procesul de educație personală a împricinatului Lazăr Faur.

    Și totuși, nu mică ne-a fost surpriza când am aflat contrariul. Nu doar că nu a fost obligat de partid să preia acel, totuși, ridicol mandat, dar el a fost cel care a insistat s-o facă. Mai mult, după cum ne-au declarat sursele noastre sub rezerva anonimatului, a transmis asigurări conducerii partidului că nu va fi în incompatibilitate.

    Adevărul este că un partid cu experiența PNL ar fi putut avea un consultant juridic pentru astfel de cazuri – care pătează și imaginea partidului, nu doar a persoanei în cauză – nu să se bazeze doar pe asigurările lui Lazăr Faur ca „profesor de drept administrativ la facultate”(idee asupra căreia vom reveni).

    Jurământ și incompatibilitate

    Domnul Lazăr Faur, fostul și actualul viceprimar al municipiului Arad a depus jurământul de consilier local ales la alegerile locale din 9 iunie, pe data de 19 noiembrie 2024. Împreună cu alți 16 aleși locali care au lipsit de la prima tentativă de constituire a Consiliului local municipal Arad, din motive de „strategie” după cum s-a vehiculat la acea vreme în toată media.

    După ședință, primarul Călin Bibarț declara că „Avem constituit legal noul Consiliul Local. Nu avem încă majorități constituite și nici viceprimari. Probabil se va concretiza acest lucru după alegerile naționale (n.n. – cu siguranță a vrut să spună „alegerile parlamentare”, pentru că și cele prezidențiale tot naționale sunt)”.

    Incompatibilitate Lazar juram

     

    Iată dovada că domnul Lazăr Faur a depus jurământul de consilier local în data de 19 noiembrie

    Așadar, de la data depunerii jurământului, domnul Lazăr Faur și-a preluat mandatul de consilier local. Cu o zi mai devreme, deci pe 18 noiembrie, Sergiu Bîlcea demisiona din Parlament, pentru a evita o stare de incompatibilitate în momentul preluării mandatului de consilier județean.

    Pentru că, așa cum prevede Legea 161/2003, actualizată, art. 81, alin (1), „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcții publice de autoritate, potrivit Constituției”, iar la alin. (2) se precizează că „prin funcții publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se înțelege (…) funcțiile de consilieri locali și consilieri județeni”.

    Ca să lămurim o problemă ce ar putea fi invocată ca scuză pentru Lazăr Faur, trebuie să spunem că nu s-ar fi făcut nici gaură în cer dacă locul lăsat vacant de Sergiu Bîlcea nu ar fi fost ocupat. Nici activitatea Camerei Deputaților n-ar fi avut de suferit și, desigur, nici PNL n-ar fi avut vreo problemă. Oricum urma să fie constituit noul Parlament.

    De altfel, de la data de 18 noiembrie, până la preluarea mandatului de actualul viceprimar, trecuseră 21 de zile, timp în care nici Camera Deputaților, nici PNL n-au sucombat pentru că a rămas un scaun neocupat până la validarea noului Legislativ.

    Cu toate astea, domnul Lazăr Faur a dorit să aibă ocazia de a-și trece în CV calitatea de deputat. Cu orice preț, chiar cu acela de a încălca legea.

    Pentru că aceeași lege din care am citat mai sus (161/2003, actualizată), în ce privește incompatibilitățile deputaților și senatorilor, prevede la art. art. 88, alin. (1), următoarele: Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu exercitarea(…) calității de deputat sau senator (litera g)”. Mai clar de atât nu se poate.

    Și totuși, pentru domnul „profesor de drept administrativ la facultate” nu a fost de ajuns. Așa că, după spusele sale, s-a deplasat la București, pe cheltuială proprie (dar cu speranța că „probabil mi se va deconta transportul”) și, în total dispreț față de legea care îi interzicea acest lucru, și-a preluat mandatul de câteva zile. Tot după spusele sale, s-a ales cu o legitimație de deputat, ca amintire. Amintire sau dovadă a ilegalității pe care a comis-o (asta n-a mai spus-o).

    Activitățile sale incompatibile nu s-au oprit aici. În 16 decembrie 2024, deci în plin mandat de deputat (ziua a șasea), pentru care a jurat solemn (a rostit inclusiv formula „Jur să respect Constituţia şi legile ţării), domnul deputat-consilier local a candidat cu succes pentru funcția de viceprimar al municipiului Arad.

    Evident, nici această nou obținută funcție nu este compatibilă cu demnitatea de deputat în Parlamentul României. Mai mult, date fiind condițiile în care a obținut acest al doilea mandat de „adjunct” al primarului, putem spune că este un viceprimar ilegal.

    Ce zice ANI

    Agenția Națională de Integritate, celebra ANI de care au auzit aproape toți românii, a elaborat un Ghid privind incompatibilitățile și conflictele de interese, ediția a doua fiind publicată chiar în 2024 . În acest ghid se precizează următoarele: „pentru a se afla într-o  situaţie de incompatibilitate, un  oficial  public  nu  trebuie  să  ia  nicio  decizie,  fiind  suficient  faptul  că  exercită concomitent două sau mai multe funcţii al căror cumul este interzis de lege (s.n.).

    Incompatibilităţile reflectă acele situaţii în care un oficial public exercită mai multe funcţii în acelaşi timp, deşi este interzis de lege” (s.n.).

    Cele două funcții exercitate de domnul Lazăr Faur în același timp (adică, în perioada 10 – 20 decembrie), deși este interzis de lege, sunt cea de consilier local și cea de deputat. La care, în perioada 16 – 20 decembrie, s-a adăugat și cea de viceprimar.

    Trebuie precizat că nu există un text de lege în care să fie precizat că starea de incompatibilitate s-ar consuma doar după împlinirea unui anumit termen.

    Incompatibilitate Lazar F vin

    Când ai trei mandate într-unul și-o legitimație de deputat, parcă și vinul are altă culoare

    Sursa: Facebook

    Altfel spus, fapta de a exercita mai multe funcții publice, în același timp, deși este interzis de lege, se consumă din momentul în care a început acțiunea de exercitare în condițiile arătate. Mai exact, așa cum prevede Legea 161/2003, art. 91, după validarea mandatului („starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului”).

    Termenul de 15 zile, menționat în lege, este cel în care persoanele aflate în astfel de situație au obligația de a opta pentru una din cele două funcții incompatibile, nicidecum că ar fi un termen de impunitate.

    Să fie lăsate nejudecate astfel de fapte ar însemna că legile din România nu mai au nicio valoare în fața unor „profesori de facultate” și a jocurilor pe care le fac pentru câte o legitimație sau un capitol din CV.

    Evident, această situație jenantă putea fi evitată foarte ușor. În primul rând, dacă PNL Arad ar fi renunțat pur și simplu la ocuparea demnității din care a demisionat Sergiu Bîlcea. Ar fi fost cea mai ușoară cale de a nu se face de râs – chiar și președintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, l-a luat peste picior urându-i succes „în următoarele şi singurele două săptămâni de mandat”.

    Dar, dacă tot a vrut să ocupe locul vacantat, PNL putea să-i ceară lui Lazăr Faur să renunțe în favoarea următorului de pe listă, Ștefania-Patricia Dinga. E drept, aceasta nu putea fi trecută în CV-ul lui Lazăr Faur.

    Și, pentru că am pomenit de CV-ul la care ține atât de mult numitul, să spunem că acesta conține o regretabilă eroare. Sau omisiune. După încheierea aventurii din Parlament (nu și a mandatului de deputat), Lazăr Faur a declarat unui site de știri (hotnews.ro) că „Fiind profesor de drept administrativ la facultate, pot să spun că experienţa mă va ajuta şi profesional, să le explic studenţilor mai bine anumite aspecte legate de Legislativ, pentru că pe partea de administraţie am deja o experienţă bogată”.

    Doar că în CV-ul său, postat pe pagina oficială a Primăriei Municipiului Arad, nu este menționată nicio funcție didactică pe care ar exercita-o în prezent. Nici în declarațiile de avere și de interese depuse la Camera deputaților nu este menționat că ar exercita vreo activitate didactică și nici că ar încasa bani dintr-o astfel de activitate.

    E drept, în CV menționează că în perioada octombrie 2010 – octombrie 2015 a fost lector univ. asociat la Facultatea de jurnalism din cadrul UAV Arad.

    Totuși, unde și cui predă Lazăr Faur drept administrativ? Unde și cui împărtășește dumnealui din experiența dobândită în cele câteva zile de deputăție și din vasta experiență în administrație?

    Din două, una: ori își ascunde activitatea de „profesor de drept administrativ la facultate” și, dacă nu prestează gratis, își ascunde și câștigurile, ori pur și simplu a inventat povestea cu profesoratul „de drept administrativ la facultate”.

    În ambele variante, domnul Lazăr Faur a mințit.

    Desigur, dacă nu cumva povestea asta cu profesoratul a fost inventată de ziarist. Am căutat un „drept la replică” din partea domnului Faur, dar nu l-am găsit. Poate îl arată dumnealui arădenilor. Sau poate le va explica direct toate resorturile incompatibilității și a situației sale didactice pe care a descris-o în presa centrală.

    Iar dacă domnul viceprimar Lazăr Faur nu o va face, poate o va face cineva din conducerea PNL Arad. Nu de alta, dar domnul Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad nu a dorit  să facă vreun comentariu legat de ilegalitățile comise de Lazăr Faur. Ne-a urat doar „La mulți ani”. Ceea ce i-am urat și noi.

    Doctori Horroris Pauza: Lazăr Faur, doctor în „filosofie” (V. Final Cut)

    Poate nu are legătură cu incompatibilitățile lui Lazăr Faur, dar este foarte interesant că pentru prima oară după mulți ani, după mai bine de două săptămâni de la alegerea viceprimarilor aceștia nu au delegate atribuțiile. Practic, în acest moment doar primarul și administratorul public au atribuții, nu și viceprimarii care astfel vor fi plătiți degeaba pentru luna decembrie.

    Oare, totuși, știe primarul ceva despre incompatibilitatea lui Lazăr Faur și  nu vrea să spună încă?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Poate ati vrut a scrie „doctor hormonis pausa”.Asa este cand in organismul unora hormonii dorintei de a parveni prin orice mijloc devin dominanti.Insa analiza prezentului articol este pertinenta si judicioasa,insa nu si pentru un profesor de drept administrativ.Oare ce pot invata studentii de la u incompatibil ? Raman la ideea ca nimic nu se va intampla,la noi nulitatile sunt promovate si intretinute.Evident,nu e vorba de cazul in speta,ci in general.

      +17 voturi
      +1
      -1
    2. Doamne ferește… sa pui atâta efort într-un material ca să scrii prostii. Întrebați un specialist și va va explica faptul ca tocmai pt ca ai 15 zile sa optezi la intervenirea unei stări de incompatibilitate, aceasta produce efecte doar după cele 15 zile. Altfel norma ar fi fără sens și obiect. În practica situațiile acestea sunt cu zecile. Iar Faur nu a încălcat nici o lege. Discutabila ambiția de a fi deputat 10 zile dar nu din pdv legal. Făceți-vă temele și nu mai fiți diletanți

      --16 voturi
      +1
      -1
      • Dincolo de tonul comentariului (propriu politicienilor atotștiutori aroganți și „originali” când vine vorba de faptele lor) poate n-ar strica o mai atentă și obiectivă lecturare a legii și, aș spune, a articolului.
        Legea spune că incompatibilitatea există fix din momentul preluării mandatului. Așadar, din momentul preluării mandatului de deputat s-a născut starea de incompatibilitate, apoi, a doua, din momentul preluării mandatului de viceprimar.
        Tot din acel moment produce și efecte.
        Cum spuneam și în articol, termenul (de 15, respectiv 45 de zile), este o clemență a legii (o inovație fără fundament juridic serios, un privilegiu), un termen în care incompatibilul poate opta.
        Faptul că, în general, se sancționează depășirea acestui termen nu înseamnă că incompatibilitatea nu există (din momentul arătat în lege și amintit mai sus).
        Dacă ați înțeles altceva din articol, este o altă discuție – aș putea spune și eu că-i păcat să „pui” (intetesant cuvânt folosit aici) efort să citești un articol și să înțelegi doar prostii. N-o fac pentru că nu ne cunoaștem, nu mi-aș putea permite să vă tutuiesc și, cu atât mai puțin să afirm că „scrieți prostii”. Nici dacă aș avea dovezi. Chestiune de educație.

        +24 voturi
        +1
        -1
    3. == ODA PROSTULUI – DE ION PRIBEAGA == SE POTRIVESTE PERFECT CU HAHALERELE ARADENE == NUMA CIOCOI PARVENITZI CARACTERE MIZERABILE == SCARBA MI E == AU ADUS ARADUL LA NIVELUL OLTENIEI SI BARAGANULUI == PRAFUL SA SE ALEAGA DE PROGENITURILE LOR – GENETICA NU MINTE NICIODATA ==

      +27 voturi
      +1
      -1
    4. @ Valer Mărginean
      Atunci greseala e a mea. Avusesem impresia ca ați scris un material bine documentat si apreciabil de lung care ne dezvăluie noua cetățenilor o încălcare a legii, o conduita prin care comunitatea a fost prejudiciată, un comportament reprobabil. Când colo dumneavoastră ne-ati descris amplu niște acțiuni ale unui politician care sunt permise de lege – de vreme ce nu sunt sancționate – respectiv faptul ca, în limita legii. Faur a vrut și el sa vadă câteva zile cum e în parlament. Scandalos! Și o mare realizare gazetărească, după care suntem mai bogați și mai informați.
      Eu zic sa lăsați pe colegul Olteanu și ceilalți sa facă anchete. Măcar ei mai prind un bulbuc o szucs (bravo lor – pacat ca nu pot sau nu știu sa meargă pana la capat)
      Un an bun să avem

      --5 voturi
      +1
      -1
      • Nu, nu, greșeala este a mea. Nu trebuia să vă răspumd. Am crezut că răspumd cuiva care poate înțelege ce am scris, mai ales după precizări.
        Recunosc, am greșit…
        Mă bucur, totuși, că ați descoperit, citind atent anchetele, alți ziariști la Special Arad. Așadar, continuați să citiți Special Arad.

        +5 voturi
        +1
        -1
    5. Si-a revenit Specialul !
      A (re)început investigațiile cu privire la „aleşii” Aradului.
      Aşa vă vreau !
      Demascați prostia, corupția şi incompetența, că poate pricep arădenii măcar acum ce au votat la ultimele alegeri locale.

      P.S. Ar fi interesant de investigat pe ce cheltuie banul public primaria si consiliul judetean, cu dovezi de pe seap / sicap, comparații cu prețurile reale etc. ştiți voi …

      +10 voturi
      +1
      -1
    6. @Valer Marginean Mihai face pe prostul este cel mai convenabil în România, probabil e de la partid.
      Legea e foarte clară cele 15 zile sunt să te decizi nu să exerciți ambele funcții, concomitent. Ori Faur a depus două jurăminte și a exercitat 3 funcții. După ce a depus jurământul în CLM Arad el nu mai avea dreptul să fie și deputat întrucât postul era deja vacantat de Bilcea deci Faur alesese deja CLM-ul, apoi când a depus jurământul în parlament el nu mai avea dreptul să se întoarcă în CLM sunt multiple încălcări.
      Va dau exemplu pe Șoșoacă o fi nebună da proastă nu e, era parlamentar european a fost aleasă din nou senatoare dar pt că a ales parlamentul european nu a mai depus și jurământul în parlamentul României pt ca asta înseamna că ar fi ales să rămână senatoare.

      +11 voturi
      +1
      -1
      • Evident nu este prost. Probabil este și dumnealui vreun greieraș care „cântă” pentru viceprimar. Sau poate chiar atât a vrut să înțeleagă din articol și din prevederile legii. Nu știu și nici nu mă interesează.
        Din păcate, toți cei ale căror nemernicii le prezentăm în presă se bazează pe astfel de susținători.
        În ce ne privește, vă asigur în numele redacției că vom continua ce am început în urmă cu aproape 11 ani și vom scrie despre toate mârșăviile pe care le fac cei ce ne conduc. Cu speranța că susținătorii lor sunt mai puțini decât susținătorii noștri.

        +7 voturi
        +1
        -1
    7. Bună seara,
      Ma bucur ca am găsit un articol care îl are în vizor pe dl.viceprimar Lazăr Faur.Fiind despre dânsul, am speranța că va citi și comentariile cetățenilor simpli.
      În data de 2 ianuarie 2025 l-am întâlnit pe dl .Faur Lazăr la ștrandul termal din Mako, unde își petrecea zilele libere ca alți sute de români aflați acolo, neavând alternativă în orașul nostru.
      As dori sa îl întreb dacă s-a simțit confortabil sa vadă atâția arădeni cheltuind banii on Ungaria?
      Acești bani nu puteau sa rămână în Arad?
      Asta dacă nu distrugea ștrandul nostru care a fost emblematic pt.Arad?
      Promisiuni au fost,minciuni au fost și vor mai fi…
      Rușine administrației arădene!!!
      Un an nou fericit ,sănătate și împliniri @

      +14 voturi
      +1
      -1
    8. Nu prefectura ar trebui să se sesizeze din oficiu și să reclame mai departe la ANI? Prefectura e tot a lor, avem instituții doar pt a ține discurcursuri la evenimente și depune coroane la comemorari în rest pauză consumă banii poporului degeaba.

      +8 voturi
      +1
      -1
    9. D-le Mărginean aţi dat de pământ cu pălăriile lui Faur Lazăr şi bine aţi făcut ! Înclin să cred că acest individ – politician, a fost profesor la facultatea de pe „6 Vânători” căci nu am auzit ca el să fie angajat al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad ! Falcă da, a predat o perioadă, Faur nu cred. Dar cel mai bine ar clarifica acest lucru d-l Notaroş, care în perioada octombrie 2010 – octombrie 2015 a predat cu succes la Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale specializarea Jurnalism. Aşa sunt politicienii noştri, hapsâni, lacomi şi mincinoşi şi ar face orice să le fie lor bine indiferent prin ce mijloace. Câţiva ani la „Facultatea de pe 6 Vânători” premiu pentru incompatibilitate poate nu i-ar strica fostului prezentator de la TV Arad. Ar merita cu prisosinţă acest premiu.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.