Laura Preda de la „Moise Nicoară”, la Forumul Internațional al Parlamentului European al Tinerilor, organizat la Ankara

  de Raluca Medeleanu | 12 March 2022, 11:07 AM | Educaţie

  0

  În perioada 13 – 19 februarie 2022, eleva Laura Preda din clasa a 11-a A, bilingv engleză, a profesoarei dr. Vanda Stan de la Colegiului National „Moise Nicoara” din Arad, a participat la al 13-lea Forum Internațional, organizat de European Youth Parliament / Parlamentul European al Tinerilor, in Turcia – Ankara 2022. A fost prima prezență fizică dupa lucrările Parlamentului European al Tinerilor din ultimii doi ani, timp în care acestea s-au desfășurat online.

  Parlamentul European al Tinerilor (European Youth Parliament – EYP), aflat sub patronajul onorific al Comisiei Europene și al Consiliului Europei, este un program educațional care urmărește educarea viitoarei generații de cetățeni si politicieni europeni. Din 1987, EYP oferă participanților un spațiu de dezbatere în care aceștia își exprimă opiniile proprii vizavi de problemele actuale ale globului și învață regulile democrației europene monitorizati atent de reprezentanti acreditati al C.E, în maniera similara desfasurarii sesiunilor Comisiei Europene.

  Astfel, pe parcursul a șase zile, peste 70 de participanți din mai multe țări europene au lucrat împreună la rezoluții, au participat la dezbateri pe teme de politici europene de interes maxim și s-au implicat în activități menite să faciliteze schimburile interculturale. Existând mai multe comitete, analoge comitetelor Comisiei Europene, tinerii au avut ocazia sa se familiarizeze cu probleme din diferite domenii, cum ar fi energia,turismul, infrastructura europeana, protecția mediului, drepturile omului, libertatea presei ș.a.

  Ce spune Laura Preda despre avantajele participării la Forumul EYP

  IMG 20220217 WA0030

  „Implicarea în astfel de proiecte educaționale internaționale este extrem de importantă pentru orice tânăr care aspiră la o educație într-una dintre universitățile prestigiose ale lumii, iar EYP reprezintă oportunitatea perfectă, în special pentru tinerii pasionați de științe politice și drept, care au capacitatea de a vorbi liber la un nivel inalt limba engleza si, mai presus de orice, au pareri informate si argumentate, bazate pe multa cercetare prealabila, in domenii cu care, altfel, te intalnesti mai putin in scoala”, ne spune Laura Preda, castigatoarea locului III. din toamna 2021-Italia- al Olimpiadei Internationale de Limba Engleza cu participare a peste 24.000 elevi din intreaga lume sub auspiciile Engleza Fara Frontiere.

  „Participarile anterioare la Fusion- The 2nd Digital Outreach Session 2021 of EYP în Irlanda precum si la CIRCUS 2021 – the 5th Regional Selection Conference of EYP Belarus, cuplate cu faptul ca am dat examenul de limba engleză Cambridge, nivelul cel mai înalt, pe care l-am trecut cu punctaj maxim, interesul constant în istorie si problematici europene, globale și transatlantice constituie o foarte bună pregătire pentru specializarea Știinte Politice în combinație cu specializări conexe, pe care doresc să le urmez la sfârșitul liceului”, mai spune Laura.

  Laura a fost invitată să participe și la primul Forum International ald EYP care va fi organizat în Finlanda, în perioada 2-9 aprilie, 2022, dat fiind faptul că a participat și la toate sesiunile anterioare, precum și că a luat poziție prin care s-a remarcat pe teme ce țin de COMISIA DE MEDIU, SĂNĂTATE PUBLICă Și SIGURANȚĂ ALIMENTARP (ENV), COMISIA DE EDUCAȚIE ȘI CULTURă (CULT) și pentru luarea de poziție la conferința din Ankara 2022, în problematica Dezvoltarii Energiilor Sustenabile în Europa de Est.

  „Pe lângă avantajul incontestabil al faptului că sunt elevă într-o clasă cu profil științele–naturii, bilingv engleză la prof dr Vanda Stan, adică fac cel puțin 7 ore de engleză pe săptămână, am avut permanent sprijinul total al direcțiunii Colegiului meu ( doamnele prof dr Diana Achim și prof Maria Has) care m-au încurajat să particip la aceste manifestații și la tot ceea ce a decurs ulterior din ele, au crezut în mine, au promovat demersul meu și m-au făcut să mă simt încă o dată mândră ca sunt Moisistă”, a spus Laura Preda.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.