sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Laura Codruța Kovesi vrea să investigheze infracțiunile legate de încălcarea sancțiunilor contra Rusiei, cum ar fi contrabanda

  de - | 6 decembrie 2022, 9:23 AM | Internaţional

  0

  Procurorul șef al UE, care și-a obținut reputația luptând cu politicienii corupți din România, afirmă că de-abia așteaptă să înceapă lucrul la combaterea celor care încalcă sancțiunile contra Rusiei, scrie Bloomberg, citat de Rador și HotNews.

  Biroul Procurorului Public European (EPPO), care funcționează acum de doar un pic mai mult de un an, e bine pregătit pentru a cerceta încălcarea sancțiunilor. UE vrea să încrimineze prin legislația europeană încălcarea sancțiunilor și să-i confere EPPO cât mai curând cu putință autoritatea de a cerceta astfel de cazuri, a declarat Laura Codruța Kovesi.

  „Cu siguranță suntem pregătiți. O putem face”, a declarat vineri Kovesi cu ocazia unui interviu online din biroul ei din Luxembourg. „Una dintre infracțiunile potențiale legate de încălcarea sancțiunilor e contrabanda, iar pe aceea o putem investiga deja”, a explicat ea. „Deci am putea începe și mâine, dacă am avea instrumentele juridice”.

  UE a înghețat până acum, de la invazia din februarie a lui Vladimir Putin în Ucraina, active de 18,9 miliarde de aparținând unor indivizi și entități sancționați din Rusia. Kovesi are oricum foarte mult de muncă. EPPO investighează deja cazuri de fraudă contra bugetului UE totalizând peste 5 miliarde de euro.

  Kovesi a fost de fapt primul demnitar UE care a vizitat Ucraina după invazia rusă și a semnat cu autoritățile de la Kiev un acord pentru schimb de informații despre cazurile de fraudă din Ucraina legate de fondurile UE, întrucât țara a primit recent statut de candidat la aderare și urmează să primească fonduri pre-aderare.

  „Avem un contact destul de solid cu parchetul general ucrainean și așteptăm noua competență potențială a EPPO pentru a colabora mai strâns cu colegii de la Kiev”, a declarat Kovesi.

  Citește continuarea pe hotnews.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.