marþi, 18 martie, 2025

Special Arad Logo

    Laura Bîlcea, în libertate. ÎCCJ a înlocuit arestul preventiv cu măsura controlului judiciar

    de Ioana Costaș | 21 februarie 2025, 3:15 PM | Știri Arad | Topic special

    0

    Laura Bîlcea este în libertate după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât, astăzi, 21 februarie, să înlocuiască măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar.

    Decizia ÎCCJ a fost luată după ce Laura Bîlcea a contestat prelungirea arestului preventiv luată de Curtea de Apel București. ÎCCJ a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

    Astfel, Laura Bîlcea va fi pusă în libertate de îndată, conform hotărârii judecătorilor. Bineînțeles, pe durata aflării sub măsura controlului judiciar, Laura Bîlcea are o serie de obligații, printre care purtarea în permanență a unui dispozitiv electronic de supraveghere. De asemenea, aceasta nu poate părăsi țara fără încuviințarea organului judiciar.

    În privința celor doi presupuși complici, Sebastian Bulbuc și Adrian Horodincă, aceștia au rămas în arest preventiv.

    Decizia ÎCCJ

    În soluția pe scurt a ÎCCJ se arată următoarele: „Admite contestaţia formulată de inculpata Bîlcea Laura Oana împotriva încheierii din 3 februarie 2025, pronunțată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia II penală. Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi rejudecând, înlocuieşte măsura arestului preventiv privind pe inculpata Bîlcea Laura Oana cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile începând cu data de 21.02.2025 şi până la data de 21.04.2025, inclusiv. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei Bîlcea Laura Oana de sub puterea mandatului de arestare preventive din data de 13 noiembrie 2024 emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, dacă nu este arestată în altă cauză.

    Obligă pe inculpata Bîlcea Laura Oana ca pe timpul cât se află sub control judiciar, să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organele de poliţie în a căror circumscripţie locuieşte. Obligă pe inculpata Bîlcea Laura Oana, să respecte şi următoarele obligaţii: să nu depăşească limita teritorială a statului român fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi şi martori în cauză, direct sau indirect, pe nici o cale.

    Atrage atenţia inculpatei că, în caz de încălcare, cu rea-credinţă, a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. Respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de inculpaţii Bulbuc Sebastian Ilie şi Horodincă Adrian Bogdan, împotriva încheierii din 3 februarie 2025, pronunțată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia II penală, în dosarul nr. 595/2/2025 (366/2025). Obligă contestatorii-inculpaţi la plata sumei de 200 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în ședința din Camera de consiliu, astăzi, 21 februarie 2025”.

    Ce au reținut procurorii în sarcina celor trei

    Laura Bîlcea este acuzată că i-ar fi instigat pe cei doi bărbați să comită fapta care a condus la moartea tatălui ei, Ioan Crișan, în 29 mai 2021.

    Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție susține că Sebastian Bulbuc și Adrian Horodincă ar fi fost cei care ar fi procurat un „mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă” pe care l-ar fi plasat în mașina omului de afaceri Ioan Crișan, totul la instigarea fiicei acestuia – susține procurorul de caz – iar bomba ar fi fost procurată în 27 mai și a fost detonată două zile mai târziu, în 29 mai, la ora 06:59, de la distanță.

    „În fapt, s-a reținut în sarcina celor doi inculpați că, la data de 27 mai 2021, au procurat un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deținută, transportată și folosită fără drept – și l-au plasat în autoturismul victimei, iar la data de 29 mai 2021, ora 06:59, acționând cu premeditare și din interes material, l-au detonat de la distanță în timp ce victima se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad.

    Inculpații au fost instigați la comiterea faptei de către inculpată. Victima a decedat ca urmare a exploziei și incendiului subsecvent, iar autoturismul a fost complet distrus. Prin modul, locul și mijloacele de săvârșire, fapta a fost de natură să pună în pericol alte persoane și bunuri”, a transmis Ministerul Public.

    Citește și: PÎCCJ a cerut prelungirea mandatelor de arestare pentru Laura Bîlcea și cei doi presupuși complici, în cazul morții lui Ioan Crișan

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.