„L’art pour l’art”, sau – în acest caz – sculptură de dragul sculpturii, în patru feluri, la Galeria Alfa

  de Raluca Medeleanu | 11 septembrie 2021, 11:15 AM | Cultură | Topic special

  0

  Arta ca element decorativ și figurativ a pășit de mult timp afară din lumina reflectoarelor… astăzi, ea are mai degrabă rolul de a explora lumea nevăzută, cea lăuntrică, care există doar în mintea și sufletul unui om. Astfel că interpretarea unei opere de artă devine automat un lucru mult mai personal, mai subiectiv. Acum, a încerca să deslușești mesajul din spatele unei picturi, ori în cazul de față a unei sculpturi, devine un joc de noroc. Astfel că prefer să nu mă pronunț cu privire la exponatele care fac parte din expoziția „Sculptura azi. 4 discursuri”, vernisată ieri, 10 septembrie, la Galeria de Artă „Alfa”.

  Mă voi rezuma, în schimb, să fac o referire la răspunsul unui mare compozitor de muzică, și totodată pianist, care după ce își interpretase ultima creație, a fost întrebat: „maestre, ce ați vrut să spuneți cu asta?”. La care maestrul pur și simplu s-a așezat din nou la pian și a cântat încă o dată melodia. Arta, indiferent despre care artă vorbim, e cel mai bine lăsată să fie pur și simplu artă. Să vorbească de la sine.

  La ediția a XV-a a proiectului „Sculptura azi”, sloganul este „[NE]METALE”, iar argumentul curatorial merge exact pe ideea expusă mai sus: „sculptura nu reprezintă, ea este”. Au expus patru sculptori, dintre care două arădence, un sculptor din Sibiu și unul din Galați: Emanuela Hrițcu și Alexandra Satmari, respectiv Constantin Fîntînă și Daniel Paraschiv.

  Despre Constantin Fîntînă și Daniel Paraschiv trebuie menționat că au mai avut expoziții personale la Galeria Alfa, în pandemie, cu un public restrâns, iar Alexandra Satmari urmează să organizeze o expoziție personală la iarnă.

  La vernisaj am reușit să discut cu cele două arădence, pentru a afla care este propria lor viziune despre sculptura pe care au realizat-o pentru această expoziție.

  „Am făcut această lucrare, se numește Imersiune. Am combinat un obiect cu burete, pentru că îmi place să lucrez cu materiale moi și fac sculptură moale mai nou. Am luat burete și am construit această instalație. Pentru mine este a patra expoziție la Arad. Acum am terminat masteratul la Timișoara, la secția de Sculptură și îmi doresc să-mi continui activitatea tot pe sculptură, e ceva ce-mi place mai mult decât grafica sau pictura, deși le combin, dar m-am axat mai mult pe sculptură, încă din clasa a XI-a și m-am format pe acest domeniu”, ne-a spus Emanuela Hrițcu.

  „De obicei mă inspir din viața mea personală. În acest caz mi-am luat inspirația din copilărie, pentru că tatăl meu deține un atelier de vopsitorie auto și acolo vedeam mașini lovite, în urma unor impacte puternice, și am fost inspirată de spontaneitatea materialelor de acolo. Sculptura din expoziție este în stil nonfigurativ, geometrizat. Lucrez în general în acest stil. Îmi place să formez cute foarte spontane. Inițial fac niște machete din materiale foarte ușoare, iar apoi le transform în dimensiuni la scară mai mare”, ne-a spus Alexandra Satmari.

  Expoziția „Sculptura Azi” poate fi vizitată până în data de 11 octombrie, când va fi și Noaptea Galeriilor de Artă.
  Partenerii evenimentului sunt Facultatea de Arte din Timișoara și Facultatea de Design din Arad, Anamaria Șerban și Cosmin Moldovan fiind comisarii de expoziție, iar Dumitru Șerban, președintele filialei Arad a UAP, este organizatorul și susținătorul evenimentului.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.